Hány ügyfél kerül egy szerverre?

Ha nem is túl gyakran, de meg szokták ezt is kérdezni. Példaként az egyik hazai szolgáltatót szokták felhozni, ahol csak “csak” 200 db ügyfél kerülhet fel egy szerverre.
Megmondom őszintén nálunk nincs ilyen konkrét limit meghatározva!
Azt is megmondom, hogy a max: 200 ügyfél / szerver dolgot úgy ahogy van hülyeségnek gondolom, vagy mondjuk úgy finoman egy reklámfogásnak.
Jogosan teszi fel a kérdést miért gondolom így!

A válasz egyszerű, nincs két egyforma szerver és nincs két egyforma weboldal!

Belépő kategóriás szervert már akár 150.000 Ft környékén is lehet vásárolni.
például: DELL PowerEdge T30 mini szerver (Xeon E3-1225v5 3.3GHz), 8 GB RAM, 2x1TB HDD (2018.novemberi ár)

Az általunk használt szerverek ára: 1.000.000 – 2.000.000 Ft között van. Kivétel nélkül 2db proceszorral, és 100-200GB (vagy több)RAM-mal rendelkeznek. Ezen kívül profi hardveres RAID kártya, stb.. található bennük, a legtöbb alkatrész leállítás nélkül cserélhető a szerverben.

Ráadásul a számítástechnika még ma is rohamléptekkel fejlődik, ami ma még csúcs szuper gépnek számít az 1-2 év múlva már csak az akkori belépőkategóriás gépek teljesítményét tudja nyújtani.
Ha minden weboldalt egyformának vennénk, az azt jelentené, hogy a belépő kategóriás gép mondjuk 100% os terheléssel működik, míg egy drágább gépen ugyanez a terhelés csak 20-30% ot jelent.

De a kérdésnek van egy másik része, mégpedig az, hogy a weboldalak sem egyformák!
A legapróbb legegyszerűbb HTML oldalból durván 1.000 db is csak minimális terhelést jelentene egy mai modern szervernek.
De lehet akár modern wordpress oldal is, ha nincs rajta látogató akkor az is csak a helyet foglalja, terhelést nem igazán jelent.
És nagyon sok olyan oldal van aminek annyi a látogatója hogy nem elég egy tárhely, hanem egy egész szerver kell neki.
Vagy ott van a facebook, ami gyakorlatilag 1db weboldal, mégis közel 100.000 db szerver szolgálja ki.

Remélem mindenki számára világossá vált az, hogy miért értelmetlen dolog limitálni egy szerveren elhelyezhető weboldalak számát.
Cégünk igyekszik annyi ügyfelet rakni egy szerverre hogy csúcsidőben se érje el a terhelés a 60% os maximális terhelést. A maradék 40% os kihasználatlan előforrástartalék megfelelő biztosítékot jelent arra, hogy a weboldalaknak ne legyenek túlterhelés okozta leállások.

Mi folyamatosan montírozzuk a szerverek terheltségét, és amikor kezdi elérni a 40-50% körüli terhelést akkor új szervert indítunk.

De jellemzően a legújabb szervereinkben olyan teljesítményű CPU-k kerülnek, ahol nem az erőforrás a szűk keresztmetszet, hanem a felhasználható tárhely mérete.