Jetbackup 5 kezelése. (S1, S3, stb… szervereken)

A cPaneles szerverek többségén, adatmentésre már a Jetbackup 5 nevű szoftvert használjuk.
Jelenleg egyedül az s2.wdserver.hu-n a cPanel gyári biztonsági mentés programját használjuk, de idővel itt is a Jetbackup 5-re fogunk áttérni.
A cPanel gyári programjának a leírása itt található.

Kérjük mielőtt rákattintana a visszaállítás gombra, olvassa el végig a leírást, mert helytelen beállításokkal, a program mindent visszaállít az adott dátumra, adott esetben olyan dolgokat is amiket nem szeretne.pl.: adatbázis visszaállításnál, elvesznek az azóta felkerült, cikkek/termékek, megrendelések, módosítások, stb….levelezés visszaállításnál, az adott dátum után érkezett levelek törlődnek a szerverről.stb…. Érdemes a visszaállítás előtt egy mentést készíteni a visszaállítandó fájlokról és adatbázisokról!

1.
A Jetbackup5 ikonját a cPanel felületen a fájlok fülön találjuk.

2.
A biztonsági mentés visszaállításához, vagy letöltéséhez, kattintsunk a Restore & Download ikonra.

Amennyiben, a teljes mentés letöltése a cél a saját gépünkre, akkor elég csak az adott dátumot kiválasztani, és már is kattinthatunk a Download gombbra.
Visszaállítás esetén javasoljuk minden esetben kattintson a SHOW ADVANCED SETTINGS gombra, mivel alapértelmezetten mindent visszaállítana a program az adott dátumra (levelezés, adatbázis, minden fájl) 

3.
ADVANCED SETTINGSEbben a menüben pontosan kijelölhetjük azt, hogy miket szeretnénk visszaállítani.
Alapesetben minden ki van jelölve (fájlok, időzítők, adatbázis, adatbázis felhasználók, Domain DNS beállítások, SSL tanúsítványok, levelezés, FTP felhasználók)
A legritkább esetben szükséges mindent visszaállítani egy adott dátumra. Ez amellett hogy felesleges, a visszaállítás idejét is nagyban befolyásolja, akár több óráig is eltarthat.

Épp ezért első lépésnél javasoljuk, hogy a Panel Config alatt vegyük ki a jelölést a négyzetből. Ezzel minden más fül alatt is eltűnik a bejelölés.
Csak ott rakjuk vissza a négyzetbe a jelölést, ahol visszaállítást szeretnénk végezni. Ez jellemzően, vagy a fájlok (Home dir), vagy az adatbázis (DB) menüpont.

4.

Fájlok visszaállítása.
Itt is javasoljuk, hogy csak azt állítsa vissza amire tényleg szüksége van.
Első lépésként válassza ki a megfelelő dátumot. Majd a fájlok és könyvtárak kiválasztásához kattintson a Change Files Selection gombbra. 

Egy felugró ablakban, megjelenik egy fájlkezelőhöz hasonló ablak, itt tudunk, a fájlok és könyvtárak között tallózni, és ki tudjuk jelölni azokat a fájlokat és könyvtárakat amiket vissza szeretnénk állítani.
A weboldalak könyvtárait a public_html könyvtáron belül találja. Ha nem tudja, hogy az adott domain névhez melyik könyvtár tartozik, akkor ezt meg tudja nézni a cPanel felületen a tartományok menüpontban.

Sok esetben a .htaccess fájl sérülése törlése miatt nem töltődik be a weboldal, mivel ez egy rejtett fájl, ennek a megjelenítéséhez, be kell kapcsolni a SHOW HIDEN FILES opciót. 

Ha sikerült kijelölni mindent amit vissza szeretnénk állítani, kattintsunk a Select Files gombra.

Ezután már csak a Visszaállítás gombbra kell kattintani.
A visszaállítás időtartama méretfüggő, elsősorban a fájlok mérete és száma határozza meg az időt. (a több ezer apró 1-2kbyte-s fájlok másolása sokkal több idő mint 1db 100MB os fájl másolása)
A visszaállítás folyamatát, az Óra ikon alatt követhetjük nyomon.

Fontos tudni, hogy egyszerre egy időben, maximum 10 kérést enged feldolgozni a program, ez az egész szerverre vonatkozik!
Valószínű, elég ritka eset az amikor egyszerre 10 ügyfél akar fájlokat visszaállítani, de ha mégis ez történik, akkor a rendszer sorrendben fogja végrehajtani a kéréseket. 

5.
Adatbázisok visszaállítása.

Itt csak a visszaállítandó adatbázist kell kijelölni, és a megfelelő dátumot kiválasztani.   6.
Visszaállítás előtti utolsó ellenőrzés.Ha véletlen elfelejtettük volna a négyzetekből a jelölést eltávolítani, utolsó esélyként, itt még mindig van lehetőségünk arra, hogy bizonyos kijelőléseket megszüntessünk.
A visszaállítások 99%-ban elégséges ha csak a Home Dir Files és a Database kerül visszaállításra. Persze csak akkor ha erre tényleg szüksége van.

  7.
Mentések letöltése.

A letöltés csak abban különbözik a fenti folyamatoktól, hogy a Restore gomb helyett a Download gombbra kell kattintani.
A rendszer ugyanúgy elkezdi a kijelölt fájlokat , könyvtárakat, adatbázisokat, a mentésből összeállítani.
Az elkészült tömörített állományt a Jetbackup programon belül a Downloads menüpontból tudjuk letölteni.