Hogy regisztrálhatok át egy domain nevet?

Különbséget kell tenni, nemzetközi és magyar (.hu) végződésű domain nevek között.  Nemzetközi domain neveknél a jelenlegi regisztrátortól ki kell kérnie egy úgynevezett azonosító kódot (AUTH vagy EPP kód).
Ez egy mindenféle karaktert tartalmazó ellenőrző kód. Ezen kívül kérni kell a domain zárolás feloldását.
A kód a legtöbb esetben csak 1 hétig érvényes! Ezzel a kóddal tudjuk kezdeményezni a domain név átregisztrációját, ezzel egy időben új tulajdonosi adatokat is fel kell venni. (értelemszerűen ehhez szükség lesz az adatainkra).Ha a kód jó volt és az átkérés elindult, akkor az (adminisztratív kapcsolattartó) címére kiküldésre kerül egy automata levél, amiben az átregisztrációt jóvá kell hagynia.
Jóváhagyás után a legtöbb esetben 5 nap után kerül át a domain név.  .hu végződés esetén:

A .hu nevek át regisztrációját is megrendelheti weboldalunk segítségével.
Ezt az át-regisztráció menü pontban tudja megtenni, vagy a főoldalon a kereső mező melletti át-regisztráció gombra kattintva.
Közvetlen link: https://ugyfelkapu.webdigital.hu/cart.php?a=add&domain=transfer

Itt adja meg a domain nevét amit szeretne átregisztráltatni. Majd kattintson a kosárba helyezés gombra.
Az Engedélyezési kódra csak külföldi domain végződések esetén van szükség. .hu nevek esetében ezt a mezőt hagyja üresen.

Az átregisztrációt a domain név tulajdonosa kezdeményezheti. Azaz a domain név tulajdonos adatainak meg kell egyeznie az át-regisztrációt kezdeményező adataival.
Amennyiben az adatok nem egyeznek meg (lakcím, telefonszám nem érdekes), ebben az esetben az át-regisztráció+tulajdonos váltás történik. (erről lentebb talál infót)

Rendszerünk a megrendelést követően rögtön kiáltja az át-regisztráció diját tartalmazó dijbekérőt.
Amint az összeg beérkezik számlánkra és jóváírásra kerül, a rendszerünk elindítja a folyamatot.

Sajnos a .hu át regisztrációs folyamat ma még mindig megköveteli, a papír alapú dokumentum feltöltését a hivatalos rendszerbe.
A dokumentumokat a számla jóváírása után rendszerünk emailban is kiküldi a megrendelőnek, de ezt önnek nem kell megvárnia, a szükséges dokumentumokat az alábbi oldalról le tudja tölteni.
Dokumentum Letöltés

(a letöltés menü pontban is további információkat olvashat)


Tulajdonos váltás (.hu):

Tulajdonos váltás is papír alapon kezdeményezhető, ehhez az alábbi dokumentumokra van szükség.

1: A régi tulajdonostól egy lemondó nyilatkozatra van szükség. (amennyiben cég, akkor egy aláírási minta másolatot is csatolni kell)
2: Az új tulajdonosnak egy domain megrendelő lapot kell leadnia. (amennyiben cég, akkor egy aláírási minta másolatot is csatolni kell)

Küldeni, elektronikus formában elég! (akár fényképezve is megfelel, arra figyeljen, hogy világos helységben fotózzon.)

Az alábbi dolgokra ügyeljen a dokumentum kitöltésénél!

1: A domain név szerves részét képezi a végződés! Vagyis tüntesse fel, hogy: domain.hu
2: Lehetőleg géppel töltse ki, vagy ügyeljen arra, hogy olvasható legyen!
3: Minden legyen kitöltve! (természetesen magánszemély nyilatkozat csak magánszemély esetén kell kitölteni)
4: Minden legyen aláírva! (tulajdonos váltásnál, az eladó és a vevő is, valamint a tanuk is kötelezőek!)
5: Cégek esetében ügyeljen arra, hogy az aktuális ügyvezető írja alá a dokumentumokat, és az aláírása hasonlítson az aláírási mintán szereplőre.
6: Dátumot is tüntesse fel. (általában 30 napnál régebbi dokumentumot nem fogadnak el)
7: A dokumentumot nyomtassa ki! Az ISZT. csak igazi aláírással rendelkező dokumentumot fogad el! Gyakran akarnak trükközni, elektronikusan odamásolt aláírással, viszont az így visszaküldött PDF dokumentumokon látszik, hogy ez soha nem volt kinyomtatva = azaz aláírás nem lehet hiteles!

Az ISZT. (az a szervezet akik a dokumentumokat elbírálják) nagyon szigorúan odafigyel a fentiekre. ha nem szeretné több alkalommal is kitölteni és elküldeni a doksit akkor ezekre figyeljen oda, mivel a hiányos, nem igazi dokumentumokat az ISZT. nem fogadja el! Sokan megkérdezik, miért ilyen szigorú? A válasz egyszerű, sok domain névnek az értéke meghaladja a 1-100 millió forintot is. Egy jól menő webáruház egyik fő értéke a domain név, már egy kisebb forgalmú webáruház domain neve is érhet önmagában 1-2 millió forintot. Az olyan nevek mint az index,hu, origo,hu, stb… értéke ennek sokszorosa.
Szóval nem véletlen hogy az ISZT. köteles a legkisebb hibákra is odafigyelni.