Letölthető biztonsági mentés készítése

Frissítés: Ez a leírás már csak az S2-es cpaneles tárhelyeknél aktuális.
Ugyanis a többi szerveren, másik backup alkalmazást használunk. (jetbackup)

Szerverünk rendszeresen készít biztonsági mentéseket, amelyek 30 napra visszamenőleg elérhetőek.
Sokakban merül fel a kérdés, ha van 30 napos mentés, akkor mi értelme lenne annak, hogy külön biztonsági mentést készítsünk a weboldalakról?

Egyrészről azért érdemes saját gépre is biztonsági mentést készíteni 1-2 havonta, mert noha a szerver elég biztonságos környezetben van elhelyezve. (Őrzött épület, tűzvédelem, stb..)
Ettől függetlenül, bármikor történhet olyan tragédia amire senki nem tud felkészülni, kezdve egy örült rendszergazdától, egy terrortámadásig, vagy földrengés, egy az épületre zuhanó repülőgép, vagy meteorit becsapódás, stb…
Persze ezek így leírva elég extrém esetek, de azért aki rendszeresen nézi a híradót az biztos találkozik ezek közül pár esettel, egy évben akár többször is előfordul, hogy egy repülőgép egy épületbe csapódik, de földrengés sem ritka.
De minden évben találkozunk olyan esettel, is amikor egy kirúgott rendszergazda vagy webes ember úgy gondolja, hogy ha a weboldalt ő hozta létre, az onnantól már az ő tulajdona, és töröl mindent.
Szóval a lényeg, vannak, olyan helyzetek, ami ellen még Chuck Norris sem tudná megvédeni a szervert.

A másik amire sokkal nagyobb az esély, hogy weboldalát feltörik. Tudom sokaknak ez eszébe sem jut, de higgye el a weboldalát, ebben a percben is több robot próbálja feltörni!
A legtöbben erre annyit mondanak, oké, ha sikerül is feltörni, semmi gond, majd a 30 napos biztonsági mentésből visszaállítom.
Ez szép gondolat, de honnan tudjuk hogy feltörték a weboldalunkat? Sok esetben ennek semmi látható nyomát nem tapasztaljuk! Nem rakják ki a kezdőoldalra hogy itt járt xy hacker. Persze ilyen is előfordul, de ezek a 13-16 éves korosztály Hackerei kerülnek ki.
Az értebbeknek már pont az a célja, hogy a feltörésnek minél kisebb látható nyoma maradjon. Hiszen amíg nem fedezik fel, addig használhatja a weboldal erőforrásait, pl.: spameket küldhet, vagy megpróbál nekik reklámoldalakat megjeleníteni, stb… (azaz addig keres vele pénzt)

És pont ebből fakad a probléma, sokszor mire látható jele lesz a feltörésnek, mert pl.: a böngésző a weboldal helyett egy figyelmeztető ablakot jelenít meg, miszerint a Weboldal megtekintése ártalmas lehet, az már késő!
Kisebb oldalakat a google ritkábban szokott feltérképezni, és amikor jön akkor is sokszor csak 1-2 oldalt vizsgál meg, így mire a google észreveszi a nem odavaló kódot, eltelt 1-2 hónap is. Ennyi idő után pedig a mentésben is csak a fertőzött kódok lesznek meg.
Úgy milyen jó lenne ha ilyenkor lenne, egy régebbi, akár 2 hónappal ezelőtti mentésünk?
A feltöréshez még egy gondolat: Sajnos ha feltörik a weboldalt, utána már nagyon nehéz újra biztonságossá tenni, ha nem tudunk visszaállítani olyan mentést ami “tiszta”, ugyanis, hiába töröljük ki a feltöltött kódokat, hiába frissítjük a rendszert, egy okos Hackernek az első dolga az, hogy elhelyez egy hátsó kaput, amit szinte lehetetlen felfedezni, mert bármelyik fájlhoz hozzáadhatja a kódokat. Ezen keresztül pedig bármikor visszatérhet.

Remélem, hogy ez bevezető, mindenkinek meghozta a kedvét a rendszeres mentéshez.
Jó hír, hogy a cPanel felületen a mentés mindössze 3-4 kattintásból áll!


1: Keressük meg a cPanel felületen a Biztonsági mentés gombbot, és kattintsunk rá.2: A következő oldalon kattintsunk a Kezdőkönyvtár biztonsági mentésének letöltése gombra.
A kattintás után a rendszer összecsomagolja a fájlokat, amint ezzel végez felugrik egy ablak, hogy válasszuk ki, hogy gépünkön hová szeretnénk lementeni.
Fontos! Ez a mentés nem tartalmazza a Mysql adatbázist! Ha weboldalunkhoz tartozik adatbázis azt is mentsük le.3: Kicsit görgessünk lentebb a MySQL-adatbázis biztonsági mentésének letöltése-hez.
Itt találhatóak az adatbázis(ok) kattintsunk a szövegre, a letöltés pár másodpercen belül elindul.


Ha ezzel kész vagyunk biztonságban tudhatjuk weboldalunkat.


Ha nem akarjuk egyesével mentegetni az adatbázisokat, vagy a weboldalak nagyon nagy méretűek, használhatjuk a Teljes biztonsági mentés gombot is.
Az egyetlen különbség, hogy ez a mentés nem közvetlenül a gépünkre készül el, hanem a webtárhely gyökérkönyvtárába.
A mentés elkészültéről a rendszer emailban értesítést küld.A mentést a cPanel fájlkezelőjével, vagy FTP programmal tudjuk letölteni a saját gépünkre.

Ez a mentés tartalmazza a teljes tárhelyünk minden létező elemét, az adatbázisoktól, a php.ini beállításokig mindent!

Fontos, hogy a mentéshez rendelkeznünk kell megfelelő mennyiségű szabad tárhellyel.
És mentés után amilyen hamar lehet töröljük a fájlt a szerverről, ugyanis ez a mentés jelentős mennyiségű helyet foglal(hat) el a tárhelyünkből.