Hogyan állítsam be a levelezőklienst? (Outlook, Thunderbird, Opera, OSX Mail…)

A levelezés csak azután fog működni, ha az e-mail fiókot a cPanel felületen előzőleg már létrehozta, és a domain név működik. (további info)

A beállításokat a kép szerint ajánlott megadni.Bejövő levelek kiszolgálójának (POP3, IMAP) beállítása:

Kiszolgáló: a szerver IP címe vagy a domain neve (SSL beállítása esetén pedig mindenképpen a szerver nevét kell megadni)
Felhasználónév: a teljes e-mail cím
Jelszó: Ön adta meg, mikor létrehozta a fiókot. Ha elfelejtette módosítani is tudja az admin felületen!

Bejövő levelezés portjai:
IMAP: 993
POP3: 995

Biztonságos kapcsolat SSL használata legyen bepipálva.Fontos!Ahhoz, hogy titkosított kapcsolatot lehessen alkalmazni a levelezésnél az operációs rendszernek és a levelező kliensnek is támogatnia kell a TLS 1.2-őt.
Régebbi operációs rendszerhez Windows 7-hez is adott ki, frissítést a Microsoft.De ezt külön be kell kapcsolni! Leírás: https://support.cybersource.com/s/article/How-do-I-enable-TLS-1-2-on-Windows-7
Alapértelmezetten Windows 8-tól érhető el a TLS 1.2 (ide is kell a megfelelő frissítés)
Ennél régebbi operációs rendszerrel vagy abban az esetben ha a WIn 7-nem legális verzióját használja, valószínű csak a titkosítatlan kapcsolaton keresztüli levelezést tudja használni.
Ehhez a beállításokat lásd lentebb.


Kimenő levelek kiszolgálójának (SMTP) beállítása

Kiszolgáló: a szerver IP címe vagy a domain neve (SSL beállítása esetén pedig mindenképpen a szerver nevét kell megadni)
A kimenő levelek kiszolgálója hitelesítést igényel
Felhasználónév: a teljes e-mail cím
Jelszó: Ön adta meg, mikor létrehozta a fiókot.

Kimenő levelezés portjai:
SMTP: 465

A kiszolgáló titkosított kapcsolatot SSL-t igényel legyen kipipálva. (speciális fül)
Az oprendszernek támogatnia kell a TLS 1.2-őt! (lásd fentebb)

POP3 vagy IMAP ?

A két protokoll közötti legfőbb különbség, hogy a POP3 a leveleket letölti a számítógépünkre, a letöltött levelek internet kapcsolat nélkül is elérhetőek maradnak.
Az IMAP úgy működik, mint egy webmail kliens (pl.: gmail) a levelek végig a szerveren vannak tárolva, azok eléréséhez internet kapcsolatra van szükség.

Melyiket válasszam?

A döntés az öné. Mi az IMAP elérést javasoljuk, mivel bármikor bármilyen eszközről el tudjuk érni a leveleinket, (pl: laptopról, mobiltelefonról, stb..)
A levelek tárolása a szerveren biztonságosabb mint az otthoni gépen, mivel itt az adatokat tükrözve tároljuk, és egy meghajtó meghibásodása esetén is megmaradnak az adatok.
Terméseztessen ettől függetlenül, egy kliens program segítségével bármikor mentést készíthet a leveleiről.

Javasoljuk, úgy állítsa be a klienst, hogy a szerverről ne törölje a leveleket!
Gyakori eset, hogy egy ügyfélnek tönkremegy az otthoni gépében a merevlemeze, és szeretné a régi leveleit elérni, de ezt nem tudja megtenni, mert úgy volt beállítva a program, hogy a leveleket törölte a szerverről.
Ilyen esetben sajnos mi sem tudunk segíteni, mert a letörölt levelek a mentésbe sem kerülnek bele, mivel a mentés időpontjában már rendszerint nincsenek a szerveren a levelek.Amennyiben valami ok miatt, nem lehetséges a titkosított kapcsolat használata, az alábbi beállításokat tudja használni. (Nem ajánlott!)