Lassan frissül a DNS! Miért ? És mit lehet ellene tenni?

Egy DNS szerver váltás esetén az ügyfelek gyakran panaszkodnak, hogy már hosszú órák óta várnak (8-16 óra) és még mindig nem történt meg a váltás.

Hogy lehetséges ez?

Szögezzük le az elején, hogy az ügyben cégünknek semmilyen szerepe nincs! Mi nem tudjuk gyorsítani a folyamatot!

Ön mint átlag internet felhasználó, nem cégünk DNS szerveréhez kapcsolódik, hanem a saját Internet szolgáltatója (Telekom, Digi, Invitel, stb…) DNS szerverét veszi igénybe.Az internet szolgáltatójától függ az, hogy mennyi időnként frissíti a DNS szerverét.
Van olyan szolgáltató amelyik 1 óránként frissít, van olyan amelyik 3 óránként, és olyan is akad amelyik 12 óránként. Sajnos erre nincs semmilyen szabály, hogy mennyi időnként kell nekik frissíteni.


Többen beszámoltak olyan esetről, hogy a DNS szerver váltás megtörtént, jó ideje már az új weboldalukat szerkesztik, amikor is egy idő után, újra a régi weboldaluk vagy régi tárhely szolgáltatójuk oldala jön be.

Hogy lehetséges ez?

Úgy hogy az Internet szolgáltatók többségének nem 1db DNS szervere van! Alapból minimum kettőnek kell lennie DNS1 és DNS2, de nagy cégeknek ennél több is lehet 4-6db.
Ezeknek a frissítése nem egyszerre történik, van hogy akár több órás eltéréssel frissülnek.
Az előfizetők van hogy az egyikről kapják az adatot és van amikor a másik DNS szerverről.
Ilyen váltás esetén szokott előfordulni, hogy úgy érzi az ember mintha vissza utazott volna az időbe, mert hírtelen a régi szerveren a régi weboldala töltődik be.

Mit lehet tenni, ez ellen?

Ebben az esetben 2 dolgot tudsz tenni:

1: Türelmesen vársz, hogy a szolgáltatód többi DNS szervere is befrissítse az ÚJ DNS adatokat. Ez lehet 5 perc- több óra is. (esetleg lehet próbálkozni a router újra indításával, hátha az újraindítás után már másik DNS szerverhez fog kapcsolódni a gép)

2: A másik lehetőség: Az internet szolgáltató által biztosított DNS szervert le kell cserélni a Google DNS szerverére!
Mi ebben még nem csalódtunk.
Természetesen senki ne várja, hogy a Google DNS szerverei 10 perc alatt frissíti az új DNS rekordokat, de itt garantáltan nincs több órás frissítési idő. Átlagosan 20 perc és 1 óra, között frissülnek a rekordok.

Hogy kell beállítani?

Legegyszerűbb ha a router ben írjuk át a DNS szerver címét, igy elég csak 1 helyen átírni, és máris minden eszköz amely ehhez a routerhez kapcsolódik gyorsabban fríssit.

Sajnos erről nem tudunk pontos leírást készíteni, hiszen ahány router annyiféle menürendszer létezik.
Általában ezt a DHCP beállításoknál kell megadni.

Pár kép a teljesség igénye nélkül. Bízunk benne hogy segít.


Természetesen ha nem férünk hozzá a routerhez, akkor a saját gépünkön is beállíthatjuk ezt.

Windows 10 es rendszeren az alábbi menüpontok alapján. (régebbi rendszereknél is itt kell keresni, csak ott más elnevezések voltak)

1: Hálózat és internet2: Hálózati és megosztási központ. (itt kattintsunk, a kapcsolat nevére, arra amelyikkel az internethez csatlakozunk, lehet más neve is.)3: A megjelenő ablakban a tulajdonságok gombra.
4: Az újabb megjelenő ablakban keressük meg és kattintsunk rá a következő sorra: “A TCP/IP protokoll 4-es Verziója (TCP/IPv4)”
5: kattintsunk a Tulajdonságok gombra.
6: Az újabb ablakba jelöljük ki: “A következő DNS kiszolgáló használata”
7: Írjuk be ezeket: 8.8.8.8 alá: 8.8.4.4
8: Pipáljuk ki a Beálítások érvényesítése kilépéskor
9: Kattintsunk az Ok gombbra.
10: zárjuk be ezeket, és frissítsük a böngészőbe a weboldalt.

A kapcsolatnak más neve is lehet gyakran csak EthernetAz utolsó három ablak.