Weboldal tesztelés – Hosts fájl átírása Windowson és Mac OS X-en

A weboldalak költöztetésénél, a legtöbb weboldal tulajdonos szeretné leellenőrizni weboldalát az új tárhelyen, mielőtt a domain név átírásnyitása ténylegesen megtörténne, az új tárhelyre.
De sok esetben ez nem egy egyszerű feladat, mert hiába írjuk be a böngészőbe a cPanel által minden domain névhez automatán létrehozott al-domain nevet, a weboldal rögtön átirányít bennünket az eredeti domain névre.
Vagy gyakran előfordul, hogy a kezdőlap még az al-domain néven jelenik meg, de ahogy rákattintunk egy menüpontra, az eredeti domain névre (régi tárhelyre) ugrik az oldal.

Sok weboldal készítő/tulajdonos, ilyenkor nekiáll a domain név ideiglenes lecserélésének az adatbázison keresztül, ami felesleges munka, mert van ennél egyszerűbb megoldás is.

Ehhez a következőket kell mást tennünk:

1: Keressük meg a gépünkön a hosts fájlt, ezt az alábbi helyen találjuk meg:

  • Windows XP, 7, 10 és Vista: c:\windows\system32\drivers\etc\hosts
  • Mac OS X Leopard & Snow Leopard:
    Terminálba: sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts

    (Fontos! Widosws esetén a fájl megkeresésére lehetőleg használjuk a windows intézőt! Total Commander-ben nem fogjuk látni az ETC könyvtárat, belépni úgy tudunk, ha az alsós sávba c:\windows\system32\drivers> után begépeljük: cd etc utána enter. )

2: A Hosts fájlt Nyissuk meg pl.: notepad-dal (vagy bármilyen más egyszerű szövegszerkesztővel),

Új sorba írjuk: xx.xx.xx.xx domainnevunk.hu
(az xx.xx.xx.xx helyére a szerver IP címét kell írnunk, amit a cPanel felületre bejelentkezve a jobb oldali ablakban látunk a Shared IP Address szöveg alatt.)

Lehetséges, hogy gépünkön nem adminisztrátorként vagyunk bejelentkezve, ebben az esetben a Notepadot, vagy más szerkesztőt adminisztrátorként kell futtatni:
Jobb klikk a szövegszerkesztőnkre, és “Run as administrator”, azaz “Futtatás rendszergazdaként”.3: Ha kész vagyunk mentsük el a fájlt.

A böngészőbe írva a domainnevunk.hu-t a beállított IP címen fogja keresni a weboldalt, amennyiben mindent jól állítottunk be, meg fog jelenni a weboldal.


Ha weboldalunk helyett csak egy üres oldal jelenik meg: akkor érdemes feltölteni egy index.html fájlt (ezt a fájlt szintén a notepad szövegszerkesztővel kell létrehozni)
Tartalma ez legyen:
<html>
Teszt
</html>
A fájlt a domain név gyökérkönyvtárába kell feltölteni, neve index.html legyen. (ha van ilyen nevű fájl, akkor azt ideiglenesen nevezzük át mondjuk index2.html re)
Most írjuk be böngészőbe: domainnevunk.hu/index.html , ha azt látjuk kiírva, hogy Teszt, akkor az hosts fájl jól hoztuk létre, azaz a hiba a feltöltött fájlokban, beállításokban keresendő.

Töröljük az index.html fájlt, mivel alapértelmezésként mindig az index.html fájl töltődik be, ez pedig megakadályozná a további hibakeresést.
Ha tudjuk kapcsoljuk be a weboldalunkban a hibakijelzést, debug mode. Ez sok esetben a config.php fájlból kapcsolható be.
Valószínű, hogy a php.ini ben is be kell kapcsolnunk a display_errors opciót (cPanel –> MultiPHP INI Editor).

Sajnos a további hibakeresésben, javításban itt nem tudunk több segítséget adni, mivel a hibát nagyon sok minden okozhatja.
A hibakódot érdemes beírni a keresőbe, sok esetben a megoldást is megtaláljuk.
Legtöbbször elég csak a PHP verzión módosítani, vagy pár felesleges sort törölni a .htaccess fájlból.
Ha nem megy, akkor keressék ügyfél szolgálatunkat, lehetőleg a hibát minél jobban leírva.
 

Ha 403 forbidden hibaüzenet jelenik meg a böngészőben, akkor valószínű, hogy a weboldalt még nem töltöttük fel illetve rossz könyvtárba töltöttük, esetleg hiányosan lett feltöltve a tartalom.4: Ha weboldalunk jól működik: töröljük a hosts fájlból a sort, kapcsoljuk ki a debug modo, és a display_errors opciót.