A Webdigital (ICON MÉDIA Kft.) hivatalos domain regisztrátor?

Igen cégünk 2012-óta hivatalos .hu domain regisztrátor. Ezt lehet valahogy ellenőrizni?
igen! A domain.hu oldalon a regisztrátorok listájában szereplő cégek között minket is megtalál.
link: https://www.domain.hu/regisztrator/icon-media-kft/
Van olyan hogy nem hivatalos regisztrátor?
Van is meg nincs is!
Nagyon sok cég írja ki a weboldalára, hogy ők regisztrátorok, pedig nem is szerepelnek a regisztrátorok listájában.
Ezek a cégek egy hivatalos regisztrátorral szerződtek le, és mivel több domain nevet regisztrálnak be mint egy átlag ember, ezért egy minimális kedvezményt kapnak az árakból.
De ezeket a cégek igazából üzletkötői tevékenységet végeznek. Elvégre egy biztosítási ügynököt sem hívunk biztosítónak, noha a szerződést ő köti meg a biztosító nevében.

Miért érdemes hivatalos regisztrátoron keresztül regisztrálni?
A .hu domain nevek kezeléséért felelős központi szervezet az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT.), ők hivatalosan csak a regisztrátorokkal állnak szóba.
A hivatalos regisztrációs felülethez is csak a hivatalos regisztrátorok férhetnek hozzá.
Ez azt jelenti, hogy a regisztráció során fellépő bármilyen problémáról a regisztrátort értesítik, csak a regisztrátor tud bármilyen üzenetet magyarázatot küldeni az ISZT. nek.
Csak a hivatalos regisztrátornál lehet letétbe helyezni az összeget ha valaki panasszal szeretne élni egy domain regisztrációval kapcsolatban, illetve a panaszt meg akarja támadni.

Továbbá a hivatalos regisztrátorral kötött szerződés nagyobb biztonságot eredményez.
Ugyanis, ha egy regisztrátor megszűnik, vagy csődbe megy, elhalálozik, stb… akkor az ISZT, a domain regisztrációs jogokat átadja egy másik hivatalos regisztrátornak.
Ezzel szemben ha egy nem hivatalos viszonteladó egyik napról a másikra eltűnik, nem biztos, hogy időben megkapja a díjbekérőt, továbbá, ha meg is kapja a díjbekérőt, és be is fizeti azt, semmi nem garantálja, hogy ezt az összeget a domain név megújításra fogja költeni.
Mi már nem egy esetben hallottunk olyan történetet, hogy az ügyfél kifizette a megújítási díjat a “regisztrátornak”, de mégis azt tapasztalta, hogy a domain neve elérhetetlen lett, kis nyomozás után kiderült, hogy a “regisztrátor” lelépett a befizetett pénzekkel, ilyen esetben kénytelen az összeget még egyszer kifizetni az igazi regisztrátornak. A pénz visszaszerzésére meg sok esetben csak a pereskedés maradna, viszont pár ezer forintért kevesen fordulnak a rendőrséghez, mivel a parkolójegy és a ráfordított idő nem éri meg.

Mi kell ahhoz hogy valaki hivatalos regisztrátor legyen?
Elsősorban pénz, ami több részből tevődik össze, egy egyszeri több millió forintos franchise díjból, és egy évente fizetendő pár százezer forintos megújítási díjból tevődik össze, és terméseztessen vannak a havi díjak, amit a regisztrációk, és a megújítások után kell befizetni.
Ez mellé terméseztessen megfelelő technikai háttérrel is kell rendelkezni.
Mivel egy domain regisztrációhoz minimum két darab DNS szerverrel kell rendelkezni. Valamint megfelelő programmal kell rendelkezni, mivel kockás papíron is elég körülményes vezetni, hogy mikor mit kell megújítani, ki mit fizetett be, stb…
Továbbá, időnként az ISZT. a domain regisztrációval, DNS kezeléssel kapcsolatos tanfolyamokat is tart, amiből vizsgázni kell.