Segítség tárhelycsomag rendeléshez.

Frissítés: Időközben a weboldalunkat átalakítottuk, egyszerűsítettünk. Ezért a leírás bizonyos elemei nem pont úgy néznek ki mint a képeken.

Próbáltuk a megrendelés folyamatát amennyire lehet leegyszerűsíteni, de több esetben kapunk telefonhívást a megrendeléssel kapcsolatban hogy bizonyos dolgokat nem értenek.
Ezért csináltunk egy kis leírást, ahol részletesebben megpróbáljuk elmagyarázni mi miért van, és mire való….

1.lépés
Válaszuk ki a számunkra megfelelő tárhely csomagot.
A Csomag választással kapcsolatban egy kis segítséget kaphat ha az egeret a Mikor válaszd ezt a csomagot felírat fölé viszi.

Az első kérdést rögtön ezzel az oldallal kapcsolatban szoktuk kapni: ” A kezdőoldalon a feltüntetett ár a mini csomagnál 8250 Ft, de itt most 1030 Ft ot látok havonta! Hogy van ez? 12×1030 Ft az nem egyenlő 8250 Ft tal!”
Igen a havi ár az nem egyezik meg az éves árral, de gondolom nem mondok azzal újdonságot, hogy valamit minél hosszabb időre rendelünk meg annál olcsóbb áron kapjuk meg.
Nincs ez másként a tárhely csomagoknál sem, mimnél több időre fizet elő, annál olcsóbban kapja a szolgáltatást. A rendelési folyamat során, lehetősége lesz módosítani a számlázási ciklust.

Ami még érdekes lehet, az a teljesítmény mező, ahol kis zöld és piros emberkékkel próbáltuk szemléltetni azt, hogy az adott tárhely csomagok között mekkora teljesítmény különbség van.
Minél több zöld emberke van feltüntetve, annál több látogatót tud kiszolgálni a tárhely csomag.
Sajnos vannak olyan weboldalak, amik rossz programozás, vagy hibás bővítmények miatt, kevés látogatóval is sok erőforrást használnak el. Itt két lehetőség van, vagy nagyobb tárhelyet kell rendelni, vagy meg kell próbálni megjavítani a rendszert.
Pl: az összes bővítményt ki kell kapcsolni a weboldalban, majd egyesével 5-10 percenként visszakapcsolni, és közben folyamatosan figyelni a terhelési adatokat, a hibás bővítmény bekapcsolásánál általában észrevehetően megugrik a terhelés.

Melyik tárhely csomagot válasszam?

Erre tényleg nagyon nehéz válaszolni, kb: olyan mintha megkérdeznéd a boltban a pultost, hogy: “ön szerint mennyi bort vegyek?” Pontos választ erre a kérdésre nem lehet adni, mert ugye megkérdezhetnénk, hogy egyedül akarsz inni, vagy vendégek is lesznek? A vendégek között mennyi lesz a antialkoholista? Férfiak, vagy nők jönnek? Sokat szoktak inni vagy épp csak belekortyolnak. Stb….
A tárhelynél ugyanez a helyzet: Egy weboldalt szeretnél a tárhelyre vagy 5, 10, 20 weboldalt? Ez egy egyszerű céges bemutatkozó oldal lesz, vagy több ezer terméket tartalmazó webáruház? Milyen weboldal motort szeretnél használni? A levelezésedet is a tárhelyről szeretnéd használni ?
Szóval látható, hogy pontos választ nehéz adni, de persze azért látatlanba is megpróbálunk ebben segíteni egy pici útmutatóval.

Ha csak 1-3 weboldalt szeretnél, és azokra sem vársz több ezer látogatót, akkor a Basic vagy a Mini csomag ot javasoljuk!
Ha sok kisebb weboldalt szeretnél, vagy 1-3 db nagyobb webáruházat, akkor a Medium vagy a PLUS csomag között gondolkozz. Mire érdemes még figyelni?
Hirdetések, facebook kampányok!
Ha nagyszabású, hirdetési kampányokat tervezünk, aminek következtében, hirtelen rövid idő alatt nagyon sok látogató érkezik weboldalunkra, ezt egy kisebb tárhelycsomag valószínű nem fogja bírni, ilyen esetben is érdemes nagyobb csomagot választani.

Levelezést is figyelembe kell venni!
Ha csak naponta 1-2 levelet küldesz és fogadsz akkor várhatóan a mini csomag 5GB ja is évekig elég lesz, úgy is hogy egy darab levelet sem kell törölnöd.
Viszont ha mérnők, grafikus, lakberendező, stb… vagy, és rendszeresen küldesz nagyméretű PDF fájlokat, vagy nagy felbontású fotókat, látványterveket, akkor az 5GB gyorsan betelik.
Ezért ezt is kalkuláld bele a csomagvásárlásba.

Fontos szem előtt tartani a weboldalak optimalizálását: nagyon sok olyan weboldalt látunk, amelyek a látogatottsági értékeik alapján, akár a legkisebb csomagon is el kellene hogy fussanak.
De hibás bővítmények, vagy felesleges bővítmények, Cache (gyorsítótár, ennek használata nagyon sokat javít az oldal sebességén!) használatának hiánya miatt indokolatlanul sok erőforrást használnak, ezért ők kénytelenek nagyobb csomagot venni.
Mondhatnánk, hogy ez nekünk jó, mert több pénzt hagy itt, de ez nem teljesen van így, mert a szervert feleselgessen terheli, és végső soron kevesebb tárhelyet tudunk eladni, mintha jól működő weboldal lenne.

Egy jó tanács! Egy weboldalnak nem kell olyannak lennie mint egy karácsonyfának! Azaz a felesleges rá kitenni a város időjárás jelentését, az aktuális névnapokat, a város kameraképeit, stb..
Valamint figyeljünk oda a képek optimalizálására is! Nagyon gyakori, hogy panaszkodnak arra, hogy lassú a weboldal. Amikor megnézzük, azt látjuk, hogy a kezdőoldalra egy képcserélő plugin 10db képet tölt be 3000 pixeles felbontásban igy 3-5 MB x10db = 30-50MB+ adatmennyiséget kell letölteni! Egy átlagos weboldal kezdőlapja 0,5 – 0.8 MB!


Jó hír, hogy tárhely csomagot bármikor válthatsz! A rendszer a váltás megrendelés pillanatában kiállít egy különbözeti számlát a jelenlegi és az új tárhely csomagról. A befizetéskor pedig automatikusan átváltja a csomagot.
Ha nagyobb csomagra van szükséged, vagy spéci igényeid vannak keresd ügyfél-szolgálatunkat.

2.lépés Meg kell adni egy al-domain nevet.

A legtöbb kérdést ezzel kapcsolatban kapjuk:”Miért kell ilyet megadni?” – Azért kell megadni, mert a cPanel megköveteli, hogy a tárhelyhez egy domain név legyen hozzárendelve.
“Most akkor ez lesz a domain nevem?” – NEM! Ez a domain név semmi másra nem szolgál csak arra, hogy a webtárhelyedet elérjed, illetve tesztelésre is tudod használni.
“Mit adjak meg?” – Bármit megadhatsz, ami megfelel a formai követelményeknek (angol ABC), a rendszer leellenőrzi, hogy valaki használja e már, és ha szabad, akkor használhatod.

Ha valaki rendelt már cPaneles tárhelyet talán nem újdonság számára, hogy a rendelés során meg kell adnia egy domain nevet.
A legtöbb cégnél a tárhely vásárlással egy időben kötelező megrendelned egy új domain nevet, vagy ha van már meglévő domain neved, akkor azt kötelező átregisztrálnod.
Ez üzletileg a szolgáltatónak jó megoldás, hiszen igy garantáltan egy tárhelyet és egy domain nevet fog értékesíteni.

Viszont, olyan tárhelyek esetén, ahol 1 tárhelyen nem csak 1db domain nevet lehet használni ez nem a legjobb megoldás. Ugyanis tapasztalat, hogy a legtöbb domain nevet 2-4 év után felmondják, helyette más domain nevet választanak.
És ilyenkor jön a probléma! A tárhelyet elvileg egy olyan domain névvel lehetne elérni ami már nem létezik! A megadott domain nevet csak a rendszergazda tudná lecserélni másikra! A domain név csere bármennyire is egyszerűnek tűnik nem az.
A cPanel ugyanis ezt a fő domain nevet nagyon sok mindenhez használja. Egy nagyobb tárhelynél a domain csere folyamat akár 30 percet is igénybe vehet. És a folyamat sikerességére nincs garancia.

Reméljük ezek után érthető, hogy mi miért nem egy IGAZI domain nevet kell megadnod.
Az általunk biztosított domain név, soha nem fog lejárni, soha nem kell lecserélni, így ezzel bármikor el tudja érni a webtárhelyét. Amennyiben a megadott név megfelelő a rendszer rögtön továbbléptet a következő lépésre.
Ha véletlenül a választott név hibás, vagy foglalt, egy hibaüzenetet fog megjeleníteni.
Ilyenkor ellenőrizd le, hogy megfelel e a formai követelményeknek, azaz csak az angol ABC betűit tartalmazza. (ékezeteket, és speciális karaktereket ne használj!)
Ha ezek rendben vannak, akkor valószínű a választott nevet valaki már használja. ilyenkor próbálkozz egy másik névvel, illetve a legördülő listából lehetőséged van másik végződést választani.

3. lépés
Itt kell megadni a számlázási ciklust az oldal alján, amit az egyes pontban már részletesen elmagyaráztunk.
A tárhely csomagoknál lehetőség van: Havi, Féléves, Éves, 1 éves, 2 éves, előfizetést választani.
Minél hosszabb időre rendeled meg a tárhely csomagot, az ár annál kedvezőbb lesz. 

4. lépés
Ez csak egy áttekintés, hogy eddig miket raktál a kosaradba.
Ha véletlenül korábban beleraktál, bármit amit mégsem szeretnél megrendelni, itt törölheted az X jelre kattintva.
De ha elfelejtetted beállítani a számlázási ciklust, azt is módosíthatod a szerkesztés gombra kattintva. 

5. lépés
Számlázási adatok megadása.

Első lépésben válaszuk ki, hogy magánszemély, vagy vállalkozás részére rendeljük meg a tárhely csomagot.
A kettő között csak annyi a különbség, hogy cégek, és vállalkozók esetében az adószámot is bekéri a rendszer.

A megrendelés során meg kell adni egy Egyedi azonosító .hu domain regisztrációhoz.
A .hu regisztrációs rendszer a magánszemélyeket személyi ig. számuk alapján azonosítja, a cégeket pedig adószámuk alapján.
Van hogy megkérdezik miért? Az ok logikus, egy lakcímen lehet bejegyezve két Kis Tibor (apa-fia), ilyenkor a megkülönböztetésükre a személyi ig. számot a legegyszerűbb használni.
Ezt mindenféleképpen érdemes megadni, még akkor is ha most nem szeretnénk .hu nevet rendelni, mivel később ezt a mezőt csak kollégáink tudják javítani, vagy pótolni a hiányzó adatot.
A leggyakoribb hiba, hogy Magánszemélyek adószámot akarnak megadni de: Magánszemélynek nincs adószáma! Az adóazonosító jel, nem adószám! (ezt a domain regisztrációnál nem fogadják el!)
Cégeknek, és magánvállalkozóknak, az adószámukat kell megadniuk.

A kitöltésre figyeljünk oda, mivel a rendszer az itt megadott adatokat fogja használni a számlázáshoz, és a domain név regisztrációhoz is!
Néha előfordul, hogy valaki a megrendelést hibásan adja le, mert a kitöltést rá-biza a böngésző automata űrlap kezelőre.
Ilyenkor fordul elő, hogy a telefonszám helyén a város, szerepel, az utcanév helyén pedig a Keresztnév.
Ezeket mindig ellenőrizzük le és javítsuk ki. Ugyanis a domain név regisztrációnál az adatokat a rendszer hibásan fogja elküldeni, ami miatt a domain név regisztrációja meg fog akadni.
Természetesen a hibás adatokat mi kijavítjuk, de egy ilyen miatt akár 1-2 napot is csúszhat egy domain név regisztrációja.

A folyamat során lehetőség van a fizetési mód kiválasztására:
Jelenleg kétféle fizetési mód közül tud választani: Banki átutalás, illetve PayPal

A banki átutalásnál kalkulálja be, hogy jelenleg csak az aznap 16 óráig átutalt pénzek érkeznek meg aznap (erre sajnos nincs garancia)
Azaz, ha péntek délután 16:05 kor utal el egy összeget, az csak Hétfőn 8-9 óra magasságában jelenik meg a bankszámlánkon.
Amennyiben a PayPal fizetést választja a következő ablakban rögtön ki tudja egyenlíteni az összeget.
Sajnos egyenlőre a jóváírás, nem automatikusan történik meg, de napközben 1-3 órán belül jóvá szoktuk írni az összeget. 

Amint a beérkezett összeg jóváírásra kerül, a rendszer abban a pillanatban elkészíti a webtárhelyet, és kiküldi a belépéshez szükséges adatokat.
Valamint a megrendelt domain név regisztrációkat is elindítja.
Fontos! A .hu neveknél a jóváírást követően a rendszer kiküld egy levelet amiben egy elektronikus nyilatkozatot kell elfogadnunk! Ahány .hu domain nevet rendeltünk annyi nyilatkozatot fogunk kapni!
A nyilatkozat tartalmazza a megrendeléskor megadott adatokat, illetve a regisztrációs szabályzatot. Ezt kell elfogadnunk, hogy megismertük, és tudomásul vettük a .HU regisztrációs szabályokat.
Amint a nyilatkozattétel megtörténik, a Domain regisztrációs folyamat hivatalosan is elindul, a Domain név igényünk bejegyzésre kerül a hivatalos rendszerbe, ahol az ISZT. munkatársai ellenőrzik, hogy a regisztrációs igényünk megfelel a regisztrációs szabályoknak, valamint nem ütközik egyéb jogi védelem alá. (pl.: védjegy oltalom). Ha mindent rendben találnak, a domain nevet feltételes használatba adják. Erről a rendszer emailban értesítést fog küldeni.