Külső levelező alkalmazás beállítása Google, Office365

Gyakran kapunk kérést, hogy segítsünk beállítani, valamilyen külső levelező alkalmazást a domain névhez.
Ezek jellemzően, a Google Workspace és az MS. Office365 üzleti alkalmazásokhoz szeretnék használni.

 

Nem szeretnénk reklámozni más cégeket, de pár ügyfélnek jól jöhet az alábbi információ:

Üzleti ügyfelek számára, akiknek nagyon fontos, hogy leveleik mindig a lehető leggyorsabban, és legnagyobb biztonságban megérkezenek ügyfeleikhez, érdemes elgondolkodni, külső szolgáltató használatán.
Ezzel természetesen nem azt akarjuk mondani, hogy cégünk által biztosított levelezést ne lehetne megbízhatóan használni, de tudomásul kell venni, hogy egy kis cég nem képes ugyanazokat a szolgáltatásokat és ugyanazokat a feltételeket biztosítani, mint a világg legnagyobb cégei.
A legfontosabb különbség, hogy ezeknél a nagy cégeknél a szerverstruktura nem 1db szerverből áll, hanem nagyon sok szerver van összekapcsolva, és ezek együttesen ugyanazt a feladatot látják el, ezért ha egy szerver meghibásodik, a rendszerben nem történik leállás.
A másik fontos különbség, hogy ezek a cégek nagyon sok IP címmel rendelkeznek. Ez azért fontos mert ha egy IP cím felkerül egy SPAM listára, akkor az onnan küldött leveleket jó eséllyel nem fogadja be a címzett szervere, vagy a SPAM mappába köt ki..
Sajnos időnként elkerülhetetlen az, hogy egy IP cím felkerül egy ilyen listára, ha ilyet észlelünk megpróbáljuk minél hamarabb eltávolítani a listáról. Természetesen a nagy cégek IP címei ugyanúgy felkerülnek az ilyen listákra, viszont mivel nekik rengeteg IP cím áll rendelkezésükre, könnyen tudják nélkülözni azt amelyik a listán van. Ráadásul ezeket a cégeket fehér listázza a legtöbb cég, azaz, még akkor sem utasítják el a levelet, ha az IP címük szerepel a spam listán.
Természetesen, mindennek meg van az ára, ezek a szolgáltatások közel sem nevezhetőek olcsónak, egy fiók havonta 4-6 Euró.Ezeket nem nehéz bekonfigurálni, mindössze pár rekordot kell felvenni a DNS szerverre.

Első lépésként a legtöbb szolgáltató (pl: office365) azt várja el, hogy igazoljuk a domain név tulajdon jogát. (Nem feltétlen kell mindenütt igazolni!)
Nem kell megijedni, nem kell semmiféle dokumentumokat küldözgetni, csak egy TXT rekordot kell beállítani a DNS be.
Az igazoló kódot az után kapjuk meg miután regisztráltunk a rendszerbe, rendszerint egy varázslóhoz hasonló felület vezet bennünket végig a folyamatokon lépésről lépésre.


A cPanel felületen keressük meg a DNS Zone szerkesztő.
Ezen belül a kezelni kívánt domain nevet , és kattintsunk a kezelés gombra.


Domain tulajdon igazolás beállítása:

1. Lépés: kattintsunk a rekord hozzáadása gomb-ra.

2. Lépés: Az első mezőbe írjuk be a domain nevünket, majd válasszuk ki az TXT rekordot, legvégül, adjuk meg a kapott igazoló kódot.Levelezés (MX rekordok) beállítása:
A DNS be, a levél fogadó szervert (ahova a nekünk címzett levelek meg fognak érkezni) az MX rekord értékével lehet megadni.

1. Lépés: A meglévő MX rekordokat töröljük a DNS-ből mivel ezek csak hibás működést eredményeznek.

2. Lépés: Kattintsunk a rekord hozzáadása gomb-ra.

3. Lépés: Az első mezőbe írjuk be a domain nevünket, majd válasszuk ki az MX rekordot, legvégül, adjuk meg a prioritási értéket, és a fogadó szerver nevét.

A TTL értéket is beállíthatjuk a kivánt értékre, de ennek nem sok köze van a helyes működéshez, csak azt az időt adja meg amíg ez a mező nem törlődik a DNS ből, mondjuk egy esetleges DNS szerver leállás esetén sem.A Google által megadott rekordok (ezeket kell a fentiek szerint beilleszteni):Előfordulhat, hogy más egyéb rekordokat is kérnek, hogy adjunk meg, ezeknél nem sem kell megijedni, pontosan ugyanígy kell ezeket megadni, Meg kell adni a domain nevet (esetleg al-domain nevet: valami.domainnevem.hu), ki kell választani a rekord típusát A, MX, CNAME, TXT, és meg kell adni valamilyen értéket, ami lehet egy szerver cím, egy IP cím (számsor), vagy valamilyen kód. De ezeket csak ki kell másolni és beilleszteni.

Az office365 esetében pl, SPF (TXT) rekord ot is érdemes megadni.
Az SPF rekord, a SPAM szűrést segíti, az ebben felsorolt IP címekről, host nevekről, küldött leveleket könnyebben elfogadják a címzettek szerverei.


Linkek:

Google beállításhoz
Office365 beállításhoz