SpamAssassin spam szűrő használata, beállítása

A SpamAssassin egy professzionális spam-szűrő rendszer, amelyet bármely ügyfelünk használhat e-mail fiókja védelmére.

A SpamAssassin a Dr. Web víruskereső rendszerrel kombinálva hatékony védelmet adhat a vírusok, wormok, és egyéb elektronikus kártevők ellen.

SpamAssasin beállítási lehetőségei

1. Aktiválás/kikapcsolás

A spam-szűrő be- és kikapcsolása az admin panelen keresztül, a levelezés-beállításoknál történhet.
A spam-szűrő minden egyes e-mail fiók esetén egyenként aktiválható vagy kikapcsolható, igény szerint. Ha önnek esetleg nem érkezik kéretlen reklámüzenet a mailfiókjára, akkor is javasoljuk a spam-szűrő bekapcsolását, mivel sajnos a kéretlen levelekkel kapcsolatos probléma előbb-utóbb minden mailfiókot érint.

2. A SPAM kiszűrése, pontszám beállítása

A SpamAssassin egy “pontozásos” rendszerben működő levélszemét-szűrő. Az e-mail fiókba érkező leveleket különböző szempontok (trágár szavak, csupa nagybetű a tárgyban, nem azonosítható küldő, és egyéb spamra utaló jelek) alapján pontozza. A pontozáskor fejléc elemzést, szöveg elemzést végez, illetve feketelisták alapján is szűr.

Ha a levél egy előre beállított pontszámot elér, akkor azt a SpamAssassin SPAM-nak minősíti és innentől kezdve eldönthetjük, hogy a spamnek minősített levélnek mi legyen a sorsa.

A pontszámot – melyet el kell érnie egy üzenetnek, hogy spamnek minősülön – mi is megadhatjuk. Az alapbeállítás a 7.0 pont, mely a legtöbb és leggyakoribb levélszemetet kiszűri, az alapbeállítástól azonban el lehet térni. Tapasztalatunk szerint az 5.0 pontszám beállítása alatt a spam-szűrő hatékonysága jelentősen csökken, míg 10.0 fölött oly mértékben szigorúvá, paranoiddá válik, hogy az egyszerű, nem spam jellegű levelek is áldozatául eshetnek a szűrésnek.

A beállított pontszám fölötti, spamnek minősült üzenetek sorsát is a Levélszemét-szűrő oldalán állíthatjuk be. Megadhatjuk, hogy a megadott pontszámot elért üzeneteket a rendszer automatikusan törölje-e (tehát meg sem kapjuk őket) vagy pedig a tárgy mezőbe egy egyedi megjelölést beszúrva (pl. “****SPAM****”) azokat mindenképp kézbesítse a mailfiókban.

3. Fehérlista/feketelista beállítása

A spam szűrő pontozásos és tanításos (lásd 4. pont) módszere mellett lehetőségünk van egyéni fehérlista és feketelista összeállítására is.

A fehérlistában megadott domainek, vagy konkrét e-mail címekről érkező leveleket a rendszer semmiképp sem minősíti spamnek, azok automatikusan átlépik a szűrési folyamatot. Ezt megbízható feladók, vagy domainek esetén célszerű beállítani.

A feketelistában megadott domainek vagy konkrét e-mail címekről érkező leveleket a rendszer mindenképp spamnek minősíti pontszámtól függetlenül. A feketelistában célszerű szerepeltetni minden olyan, általunk ismert domain nevet vagy e-mail fiókot, amelyről tudjuk, hogy kéretlen vagy zaklató levelekkel bombáz minket.

4. Intelligens spam-szűrés – a SpamAssassin tanítása

A SpamAssassin tanítható is, azaz a beérkezett SPAM-ekből képes bővíteni a felismeréshez használt adatbázisát.

A mailfiókunkban található levelek esetében egyenként, kézzel beállítható hogy az adott üzenet spam-e vagy pedig sem. Minél gyakrabban tanítjuk a spam-szűrőnket a levelek kézi megjelölésével, annál hatékonyabb és biztosabb lesz a szűrési automatizmus.