Mi az a cPanel felület, mire való, miért jó neked?

A cPanel felület, nem más mint a tárhely irányító központja, menü rendszere.

Ma a világ legismertebb és legnépszerűbb tárhely adminisztrációs felülete a

Mielőtt jobban belemennénk a részletekbe mit is tud, tegyünk egy kis történelmi kitérőt.
Nagyjából az 2000-es évek előtt, az internetes weboldalak többsége egyszerű HTML fájlokból épültek fel. Egy két komolyabb weboldal már használt PHP nyelvet, de ez még abban az időben ritkának számított.
Ebben az időben még a tárhelyekhez nem volt rendes kezelőfelület, jó esetben volt egy felület ahol email címeket és FTP kapcsolatot lehetett létrehozni.

A komolyabb weboldalak megjelenésével, valamint azzal, hogy az internet egyre inkább kezdett a kereskedelem egy fontos területévé válni, ez egyre kevésbé volt járható út.
Egy komoly weboldal tulajdonosa egyre kevésbé engedhette meg magának azt a luxust, hogy a tárhely üzemeletető cégre várjon órákat, amig elvégeznek neki egy fontos beállítást, vagy esetleg adat visszaállítást.

Ezt felismerve, több cég is különböző webes kezelőfelületek gyártásába kezdett. Ezek közül is kiemelkedő volt a cPanel.
A cPanel, már a kezdetektől egy könnyen átlátható kezelőfelületet alkotott, ami nagymértékben hasonlít a mai okostelefonok ikon-os menü rendszeréhez.
A menüpontok csoportokba vannak szedve, azaz, külön csoportot alkot, a levelezés, és a biztonság, megint másik csoport a statisztika, stb… Igy könnyen meg lehet találni a tárhelyen a keresett menüpontot.

A kezelőfelületet, elsősorban a weboldal készítő szakemberek tudják nagyra értékelni, mivel ezen a felületen, gyakorlatilag mindent be tudnak állítani, igy nem kell napokig levelezni az ügyfélszolgálattal, és nem kell órákat várni, amíg valaki beállítja a tárhelyen a kért dolgokat.
De nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy használni tudjuk. A legtöbb funkció nagyon egyszerűen, pár kattintással kezelhető / beállítható.


Miket is lehet ezen a cPanel felületen beállítani?

Itt csak a legfontosabb menü pontokat fogom leírni.

Levelezés:
– Új e-mail fiókok létrehozása,
– Levelek írása/olvasása
– Levelek továbbítása más címre.
– Automata válasz beállítása (pl: szabadságon vagyok)
– Szűrők kezelése

Automata weboldal telepítő:
– Itt több mint 200 különböző webes alkalmazást lehet telepíteni a tárhelyre pár kattintással. A leggyakrabban telepített alkalmazások a CMS rendszerek, mint pl: a Wordpres, joomla, drupal, prestashop.
De más egyéb alkalmazások is megtalálhatóak, mint pl. fórum motorok, webáruház motorok, kép és fájlkezelő alkalmazások, szavazás és statisztika, stb…

Fájlok menüpont
– Fájlkezelő: (egy nagyon profi fájlkezelőt kapunk amivel mindent meg lehet csinálni, a működése szinte teljesen megegyezik a windows intézővel.)
– Lemezhasználati statisztikákat tudunk megnézni, melyik könyvtárba mennyi adat van, igy gyorsan meg lehet találni mi foglalja a helyet a tárhelyen.
– Adatmentés: A tárhelyről rendszeresen készül biztonsági mentés, ezeket le tudjuk tölteni, de hiba esetén akár az egész könyvtárat, de akár 1db fájlt is vissza lehet állítani a mentésből.

Adatbázisok
Egy komoly weboldal adatbázist használ, ebben a menüpontban új adatbázist lehet létrehozni, vagy a meglévőket kezelni. (ez inkább szakembereknek fontos)

Tartományok
– Ebben a menüpontban új domain neveket lehet hozzáadni a tárhelyhez.
– Vagy a meglévő domain neveket lehet kezelni, pl: átirányítani egy másik weboldalra, aldomain neveket lehet létrehozni, stb…

Mutató
– Az itt található alkalmazások a weboldalakról látogatotsági statisztikát készítenek. Meg tudjuk nézni, hogy weboldalunkat mikor, hányan nézték, honnan érkeztek, stb…
– valamint a tárhely erőforrás használatáról is itt találhatunk statisztikát (grafikont)

Biztonság
Ez a menüpont elsősorban szakembereknek lehet fontos, a tárhelyünk, weboldalunk, biztonságával kapcsolatos beállításokat lehet megtenni.

Szoftver:
Itt két nagyon fontos lehetőség van, amit gyakran “kell” használni, ez a PHP verzió választó, és a PHP.ini szerkesztő.

Beállítások:
A kinézetet lehet modosítaniValamint a felület nyelvi beállításait

Látható, hogy nagyon sok menü pont nagyon hasznos funkciókat biztosít a felhasználók számára.
Akár olyanokat is amire napi szinten is szükségünk lehet. Pl: levelezés és statisztika.
cpanel a tárhely kezelőfelülete