Milyen dokumentumokra van szükségem, ha megvenném valakitől a domain nevét?

Különbséget kell tenni, nemzetközi és magyar (.hu) végződésű domain nevek között.

Nemzetközi domain neveknél az eladó félnek ki kell kérnie egy úgynevezett azonosító kódot (AUTH vagy EPP kód).

Ez egy mindenféle karaktert tartalmazó ellenőrző kód.
Ezen kívül kérni kell a domain zárolás feloldását.Ha ezeket megkaptuk akkor lehetőleg minél hamarabb keressük meg az új regisztrátort akinél a későbbiekben szeretnénk a domain neveket kezelni, mivel a kód a legtöbb esetben csak 1 hétig érvényes.Az új regisztrátor a kóddal tudja kezdeményezni a domain név átregisztrációját, ezzel egy időben új tulajdonosi adatokat is fel kell vennie. (értelemszerűen ehhez szükség lesz az adatainkra).ha a kód jó volt és az átkérés elindult, akkor a régi tulajdonos (adminisztratív kapcsolattartó) címére kiküldésre kerül egy automata levél, amiben az átregisztrációt jóvá kell hagynia.Jóváhagyás után a legtöbb esetben 5 nap után kerül át a domain név.

Külföldi neveknél az át regisztráció 1 év hosszabbítással is együtt jár! Ezt a rendszer kiszámlázza.


.hu végződés esetén:

Dokumentumok letöltése

A regisztrátoroknak mindössze 2db iratra van szükségük a domain név átregisztrációjához és tulajdonos váltáshoz (normál esetben).
– Az eladó féltől be kell szerezni egy domain lemondó nyilatkozatot. (két tanúnak is kötelező aláírnia!)Amennyiben a lemondó fél cég, akkor egy aláírási minta másolatot is be kell szerezni, ezzel bizonyítva, hogy aki aláírta a papírt, a cég ügyeiben eljárhat.
– Az új tulajdonosnak pedig egy domain megrendelő lapot kell leadnia, amennyiben cégről van szó akkor a magánszemély nyilatkozat helyett itt is egy aláírási minta másolat kell.
Küldeni, elektronikus formában elég!

.hu neveknél a tulajdonosváltás nem ingyenes! Hivatalosan több összetevője is lehet.
1: tulajdonos váltási díj (ez olyan esetben fizetendő amikor a tulajdonos személye változik! Azaz nem kell fizetni névváltozás esetén ha például valaki megházasodik, és a neve emiatt megváltozik. (természetesen ezt is igazolni kell)
2: regisztrátor váltási díj. (ez természetesen csak akkor lenne fizetendő ha regisztrátort is váltunk, de jó hír hogy ezt az összeget cégünk átvállalja, így aki hozzánk hozza a domain nevéét annak ezzel az összeggel nem kell számolnia)
3: Amennyiben a domain név 30 napon belül lejár, a megújítási díj is kiszámlázásra kerül.

FONTOS!:Minden legyen kitöltve, minden legyen aláírva! Az átregisztrációkat és a tulajdonosváltást, sokkal szigorúbban ellenőrzi az ISZT. és a legkisebb hiányosság esetén is, visszadobja a kérelmet.Sokan megkérdezik, miért? A válasz egyszerű, sok domain névnek az értéke meghaladja a 1-100 millió forintot is. Egy jól menő webáruház egyik fő értéke a domain név, már egy kisebb forgalmú webáruház domain neve is érhet önmagában 1-2 millió forintot. Az olyan nevek mint az index,hu, origo,hu, stb… értéke ennek sokszorosa.Szóval nem véletlen hogy az ISZT köteles a legkisebb hibákra is odafigyelni.