Weboldal költöztetés régi tárhelyről, az új cPaneles tárhelyre.

A leírás, bármilyen tárhelyről, bármilyen tárhelyre való költöztetésre igaz.
A leírás most egy régi webdigital os tárhelyről egy új webdigital os tárhelyre való költözést mutat be.

A legtöbb weboldal három fő egységből áll, az első a weboldalhoz tartozó fájlok, a második a weboldalhoz tartozó adatbázis, a harmadik pedig a weboldalhoz tartozó domain név.
Egy költöztetés esetén, mindhárom dolgot mozgatnunk kell. (egyszerű HTML vagy PHP alapú oldalakhoz nem biztos hogy tartozik adatbázis)

Első lépésként, le kell menteni a weboldalhoz tartozó fájlokat.
A mentéshez szükség lesz egy FTP kliens programra. Mi a FileZilla nevű programot javasoljuk. Ingyenes, magyarul is tud, és biztonságosan használható (automatán tudja folytatni a megszakadt letöltéseket).
FileZilla letöltés

Valószínű rendelkezik már FTP kapcsolattal. Ha nem tudja az FTP kapcsolat felhasználónevét és jelszavát, az FTP menüpontban meg tudja nézni a szerkesztés ikonra kattintva.
Ha nincs létrehozva FTP kapcsolat hozzon létre egy újat. Ehez csak egy felhasználónevet és egy jelszót kell megadni. Könyvtárhoz csak két darab per jelet írjon be: //A // jel a gyökérkönyvtárat jelenti, azaz, innen kiindulva minden létrehozott könyvtárat látni fog.
Az új kapcsolat 5 perc elteltével lesz használható.

ha több könyvtár is van a tárhelyén és nem tudja melyiket kell lementenie, menjen az adminfelületen a domain nevek menüpontba, itt a domain név mellett láthatja, hogy melyik könyvtár tartozik hozzá.
Ettől függetlenül javasoljuk, hogy a többi könyvtárat is töltse le, nehogy később derüljön ki, hogy fontos fájlokat tárolt benne.

File Zilla beállítása:
Nyissuk meg a programot.
kattintsunk a Fáj menüpontra, azon belül a Kedvenc helyek menüpontra, ezen belül pedig az új állomás gombra.
Cim mezőbe írjuk be a domain nevünket, vagy a szerver IP címét.
A felhasználónévhez írjuk be az FTP felhasználónevünket alá pedig a jelszavunkat.
Ha rákattintunk a csatlakozás gombra, akkor jobb oldalon láthatjuk a szerveren található könyvtárakat, a bal oldalon pedig saját gépünk könyvtárait.
Mentsük le a fájlokat a szerverről. (ha sok fájl van, ez akár 1-2 órás folyamat is lehet)
(Passzív mód legyen bekapcsolva, és maximum 3 kapcsolódási szálat engedélyezzünk!)

2. Lépés
Mentsük le az adatbázist!
Ehez ismerni kell az adatbázishoz tartozó felhasználónevet és a jelszót.
Ha nem tudjuk, ezt szintén megnézhetjük a Mysql menüpontban. Kattintsunk az adatbázis neve melletti szerkesztés ikonra, a jelszó melletti kék gombra kattintva kiírja a rendszer a jelszót.
Ezután kattintsunk a MYSQL menüponton belül a phpMyadmin feliratra.
Jelentkezzünk be az adatbázis felhasználónévvel és jelszóval.

Belépés után, kattintsunk az adatbázisok menüpontra, itt látni fogjuk az adatbázisunk nevét, kattintsunk rá.
Ezután, kattintsunk az Exportálás menüpontra. (ha jól csináltuk akkor láthatjuk kiírva az adatbázisunk nevét: Exporting tables from “adatbázisunk neve” database)
Kattintsunk az inditás gombra.
Pár másodperc múlva a böngésző megkérdezi letöltse e az SQL fájlt.
Igen töltsük le, lehetőleg valahova a lementett könyvtárak közelébe, hogy tudjuk mi mihez tartozik.

Ha nem sikerül a letöltés, akkor elképzelhető, hogy az adatbázis túl nagyméretű, ebben az esetben jelezze ügyfél-szolgálatunknak és lementjük önnek.

cPanel:

1 lépés.
A kiegészítő tartományok menüpontban vegyük fel a domain nevünket. Ügyeljünk arra, hogy a Dokumentumgyökér a public_html/domainnevem.hu legyen. (alapértelmezésként ezt írja be, lehetőleg ne változtassuk meg, csak ha valamiért muszáj)

2 lépés:
Fájlok feltöltése a szerverre.
Feltöltéshez használhatja a már fentebb ismertetett FTP megoldást, de még egyszerűbb ha a cPanel felületen elérhető webes fájlkezelőt használja.
A fájlkezelő képes a becsomagolt fájlokat a szerveren kicsomagolni, igy akár be is csomagolhatjuk a letöltött fájlokat, és egyben feltölthetjük, majd a szerveren a megfelelő könyvtárba kicsomagolhatjuk.
Ez sokkal gyorsabb mintha egyesével töltenénk fel.
Arra figyeljünk, hogy abba a könyvtárba töltsük a fájlokat amit a domain névhez megadtunk. ( public_html/domainnevem.hu)
Fájlkezelő leírása.

3. lépés
Adatbázis Importálása.
Első lépésként létre kell hozni a cpanel felületen egy új adatbázist + MySQL-felhasználó-t a MySQL®-adatbázisok menüpontban.
Kezdők használják aMySQL® adatbázis varázsló menüpontot, itt lépésről lépésre vezeti végig a rendszer.
A megadott adatokat jegyezzük fel, mert szükség lesz még rá.
Ha ez kész akkor a cpanel kezdőlapján a phpMyadmin gombra kell kattintani, itt rögtön a bal oldali menüben kattintsunk az adatbázisunk nevére, ezután az Importálás gombra.
Kattintsunk a fájl kiválasztása gombra, majd keressük meg a már lementett adatbázist, és jelöljük ki. kattintsunk a feltöltés gombra.
Segítségért kattints ide

4. lépés:
Át kell írnunk az elérési utakat, és az adatbázis adatokat, a config fájlban.
A cpanel fájlkezelőjével, keressünk olyan nevű fájlt, aminek a neve: config.php, configuration.php, settings.php, wp-config.php (weboldalanként sajnos eltérő lehet az elnevezés, és az elhelyezkedése is, általában a gyökérkönyvtárban szokott lenni)
Nyissuk meg a fájlt szerkesztésre.
Keressünk olyan részt ahol a régi adatbázis felhasználónevét és jelszavát látjuk. (Vagy ilyen kezdetű sorokat db_name , db_user, db_pasword )
Ezeket írjuk át a cPanel es adatbázis felhasználónevére és jelszavára.
Továbbá át kell írnunk az elérési utat is (ez a szerveren belüli könyvtárstruktúrákat jelöli) a régi szerveren ilyen volt: /var/www/data1/S1-001/domainnevem.hu/ (A vastaggal kiemelt rész, egyedi, felhasználónév, és domain név könyvtára)
Ezt át kell írnunk a cpaneles elérési útra /home/felhasználónév/public_html/domainnevem.hu/
Az első felét megtaláljuk a cpanel kezdőlapján jobb oldalt a Kezdőkönyvtár alatt, a második részt, pedig mi adtuk meg a domain név felvételekkor. A legtöbb esetben ez public_html/domainnevem.hu/ formátum, de megnézhetjük a Tartományok menüpontra kattintva.Mentsük el a fájlt.

WordPress esetében mindössze három adatot kell javítani a wp-config.php fájlban.

5: lépés Weboldal tesztelése.
Menjünk az altartományok menüpontba, itt láthatjuk, hogy a cpanel minden egyes domain nevünkhöz létrehozott egy wdserver.hu végződésű aldomaint.
Írjuk be a böngészőbe, ha jól csináltunk mindent meg kell jelennie a weboldalnak.
Sajnos a legtöbb weboldalnál ennél többet nem tudunk tesztelni, mert minden kattintásnál az eredeti weboldalra dobja át az embert.
De ha a kezdőoldal már bejött látható hibák nélkül akkor nagy baj nem lehet. 6: domain név átirányítása.
Amennyiben a domain nevét cégünknél regisztrálta, mi tudunk önnek segíteni a Domain név átírásnyitásban.
Ha nem nálunk lett regisztrálva, adja meg a következő névszervereket, vagy kérje regisztrátora segítségét.
DNS szerver címe : ns1.webdigital.hu, ns2.webdigital.hu

Esetleges hibák megoldása:
Előfordulhat, hogy az alapértelmezett php verzió nem felel meg a weboldalának, mert vagy régebbi kell, vagy újabb.
Mivel ahány oldal annyi féle php verzió jöhet számításba, nem lehet azt mondani, hogy ezt állítsd be.
Amennyiben valami népszerű weboldal motort használ, a google segítségével pillanatok alatt kiderítheti, hogy az adott verziószámú weboldalhoz, milyen php verzió passzol.
Pl..: igy írja be a keresőbe: “prestashop 1.7.5 php version”
Egy program általában nem csak egyféle verzióval kompatibilis, hanem többel is, ezt igy jelzik: php 7.0-7.x Ez azt jelenti, hogy a 7.0 verziótól fölfelé támogatott.
php verzió váltás leírása.