Hogyan lehet letiltani az automatikus WordPress frissítéseket

Előfordult már, hogy megnézte WordPress-webhelyét, de azt tapasztalta, hogy a WordPress elromlott? Jó esélyel a WordPress automatikus frissítése volt a hibás.

A WordPress-felhasználók elkerülhetik ezt a problémát, ha letiltják az automatikus frissítéseket a WordPressben. Ez nagyobb irányítást biztosít webhelye felett, lehetővé téve a frissítések kompatibilitási tesztelését, és elkerülheti a potenciálisan nem kívánt funkciómódosításokat. Természetesen ez azt is jelenti, hogy manuálisan kell frissítenie a WordPress-t a legújabb verzióra, hogy befoltozza a potenciális biztonsági réseket.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért érdemes letiltani az automatikus WordPress frissítéseket. Ezután megmutatjuk, hogyan kell ezt megtenni kóddal vagy egy egyszerű WordPRess beépülő modullal. 

Miért tiltsa le az automatikus WordPress frissítéseket?

Általánosságban elmondható, hogy a WordPress automatikus frissítése jó dolog, és azt javasoljuk, hogy a legtöbb felhasználó hagyja engedélyezve őket, különösen biztonsági frissítések esetén. Vannak azonban olyan esetek, amikor néhány vagy az összes automatikus frissítés letiltása előnyös lehet a WordPress-felhasználók számára. 

A WordPress automatikus frissítéseinek letiltását azért nem javasoljuk, mert ha nincs rendszeressen frissítve a kód akkor feltörhetik a webhelyet. 
A frissítéseket legtöbbször alaposan tesztelik, és nem lesz probléma. Ez különösen igaz a WordPress magra, valamint számos népszerű témafrissítésre és bővítményre.

Ennek ellenére a fejlesztők nem tudják tesztelni szoftvereiket a bővítmények és témák minden lehetséges kombinációjával. Ha olyan eszközöket telepített, amelyek a WordPress bizonyos WordPress-verziójához készültek, vagy más beépülő modulokra támaszkodnak, a WordPress-frissítések kompatibilitási problémákat okozhatnak a többivel. Ritka esetekben ez láncreakciót válthat ki, amely egy egész webhelyet tönkretesz, vagy megbénítja a kritikus funkciókat. 

A WordPress automatikus frissítéseivel kapcsolatos másik lehetséges probléma a nem kívánt új funkciók változásai. Ha emlékszik a WordPress Block Editor (korábbi nevén Gutenberg) elindítására, valószínűleg emlékszik a körülötte zajló vitákra is. A rengeteg előzetes értesítés ellenére sok felhasználó tapasztalt fennakadást a munkafolyamataiban, mert nem voltak felkészülve.

Ezen okokból kifolyólag, ha webhelye létfontosságú része vállalkozásának, a szokásos bevált gyakorlat az, hogy először áttekinti és teszteli a frissítéseket, mielőtt alkalmazná őket az élő webhelyen.

A frissítések letiltásának előnyei

  • Jobban irányíthatja webhelye módosításait.
  • Megbizonyosodhat arról, hogy minden beépülő modulja és témája működik az új frissítésekkel, elkerülve a webhelyhibákat és a meghibásodott funkciókat.
  • Nem kell aggódnia amiatt, hogy a téma és az automatikus bővítményfrissítések felülírják az egyéni módosításokat (amikor a kódban végzünk módosítást).

A frissítések letiltásának hátrányai

  • Előfordulhat, hogy lemarad a fontos biztonsági frissítésekről, így webhelye sebezhetővé válik.
  • A frissítések kézi áttekintése és alkalmazása időigényes lehet , különösen akkor, ha több webhelyet kell frissítenie.

Az automatikus frissítések letiltása, wp-config.php fájl módosításával.

A WordPress alapfájljainak, bővítményeinek és témáinak automatikus frissítését egyszerűen  néhány kódrészlet hozzáadásával kapcsolhatja ki. 

1. lépés: Adjon hozzá kódot a wp-config fájlhoz

A WordPress mag automatikus frissítésének kikapcsolásához csak hozzá kell adnia a következő kódot a wp-config.php fájlhoz:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );

A fájl eléréséhez vagy egy  (FTP) megoldást kell használnia (az ingyenes FileZilla klienst ajánljuk ), vagy a webtárhely cPaneljében található fájlkezelőt. 

 

Kép arról, hogyan kell kódot adni a wp-config fájlhoz

A WordPress mostantól nem telepíti automatikusan a frissítéseket. Ez azonban csak a WordPress alapvető frissítéseire vonatkozik. Ha szeretné letiltani a bővítmények és témák frissítéseit is, folytassa a következő lépéssel.

2. lépés: Tiltsa le az automatikus frissítéseket a szűrőkód hozzáadásával

Ha nem szeretné, hogy a beépülő modulok és a témák automatikusan frissüljenek, hozzá kell adnia egy kódsort a téma functions.php fájljához. Ehhez nincs szükség fájlböngészőre vagy FTP-kliensre – a fájl eléréséhez lépjen a WordPress irányítópultjára, és navigáljon a Megjelenés > Témaszerkesztő menüpontra:

kép, amely bemutatja, hogyan lehet letiltani az automatikus frissítéseket szűrőkód hozzáadásával a WordPress szerkesztési témákban

Válassza ki a témát, és nyissa meg a function.php fájlt a jobb oldali listából. Ezután az automatikus bővítményfrissítések letiltásához adja hozzá a következő kódot a fájl aljához:

add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );

A témák frissítéseinek kikapcsolásához használja ezt a kódot:

add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' );

Ha ki szeretné kapcsolni ezeket mind a témája, mind az Ön által használt beépülő modulok esetében, egyszerűen adja hozzá mindkét sort:

Kép, amely bemutatja, hogyan kapcsolhatja ki a frissítéseket a WordPressben kóddal használt témákhoz

Mostantól ki van kapcsolva a WordPress mag, a témák és a beépülő modulok automatikus frissítése. Ezeket tetszőleges kombinációban keverheti és párosíthatja, hogy az Ön számára megfelelő frissítési megoldást hozzon létre.

Az automatikus frissítések letiltása: beépülő modullal

Ha kód helyett inkább bővítményt szeretne használni a frissítések letiltására, akkor szerencséje van. Mindössze annyit kell tennie, hogy telepítenie és aktiválnia kell egy frissítéskezelő beépülő modult, és konfigurálnia kell a beállításokat.

1. lépés: Töltse le az Update Manager beépülő modult

Számos WordPress beépülő modul áll rendelkezésre a frissítések kezeléséhez, de javasoljuk az Easy Updates Manager alkalmazást :

A WordPress Update Manager beépülő modul logójának képe

Ezzel a megoldással könnyedén kezelheti a teljes WordPress-webhely frissítéseit, beleértve az alapvető fájlokat, témákat és beépülő modulokat. Működik a multi WordPress  telepítéseivel is .

A beépülő modul telepítéséhez lépjen a WordPress irányítópultjára, és lépjen a Plugins > Add New menüpontra. Keresse meg az „Easy Updates Manager” kifejezést, és ez legyen az első lehetőség. Kattintson a Telepítés , majd az Aktiválás gombra.

2. lépés: Konfigurálja a frissítési beállításokat

Az Easy Updates Manager hihetetlenül finoman szabályozza a webhelyén található frissítéseket. A beállítások konfigurálásához lépjen a WordPress irányítópultjára, és kattintson az új Frissítési beállítások hivatkozásra az oldalsávon:

A képen látható, hogy hol lehet konfigurálni a frissítési beállításokat a WordPress menüjében

Ezzel az Easy Updates Manager beállításaihoz jut. Ha ki szeretné kapcsolni az összes frissítést, egyszerűen kapcsolja be az „Összes frissítés letiltása” opciót:

Kép arról, hogyan kapcsolhatja ki az „összes frissítés letiltása” funkciót az Easy Updates Managerben

Az egyes kategóriák között is válthat, például bővítményeket, témákat, WordPress magot és fordítást. Ha ez még mindig nem elegendő, elmélyülhet az egyes kategóriákban, és külön-külön beállíthatja az egyes WordPress témák és beépülő modulok beállításait:

Kép az egyes kategóriák, például bővítmények, témák, WordPress mag és fordítás közötti váltáshoz

Ha végzett, nincs szükség a módosítások mentésére. Csak állítsa be a beállításokat, ahogy szeretné, és azok automatikusan életbe lépnek.

Fontos figyelmeztetés!

Frissítés elött mindig érdemnes egy komplett mentést készítenie a weboldaláról!
(fájlok és adatbázis) 

A cPanel felületen a JetBackup nevű alakalmazás minden hajnalban készít egy automatikus mentést az egész tárhelyéről. Viszont az ezzel történő visszaállítás viszonylag sokáig tart, föleg akkor, ha a weboldalon nagyon sok apró fájl van. (több százezer) 
A cPanel felületen található egy automata telepítő alkalamazás (Installatron).
Ebbe is be lehet húzni a már korábban telepített WP oldalakat. Innentől kezdve pedig ez az alkalmazás is képes frissíteni a WP oldalt, akár egy gombbnyomással, akár automatikussan is.  
De mentést is lehet vele készíteni, vagy akár ütemezni is lehet az automatikus  mentéseket. Viszont fontos tudni, hogy ez a mentés a tárhelyre készül, és beleszámít a tárhely méretébe.  Ezt a mentést sokkal gyorsabban vissza lehet állítani.