Domain név értékesítése / eladása / vásárlása

Domain név értékesítés és vásárlás egyazon folyamat, csak az egyik esetben mi vagyunk az eladók, a másik esetben a vevők.

Külön kell választani a .hu domain neveket, és a külföldi végződéseket, mivel az eljárás nagyon eltérő.

.HU végződésű domain nevek esetén a következő dokumentumokra van szükség.

A webdigital.hu felületen ide kattintva tudja letölteni ezeket.

1: Lemondó nyilatkozat. (Az eladó fél tölti ki. Gyakorlatilag mindegy melyik regisztrátor oldaláról töltjük le, és melyik regisztrátornak adjuk le. (amennyiben az ISZT. által meghatározott formai követelményeknek megfelel)
2: Megrendelőlap (ezt az új tulajdonos tölti ki, fontos, hogy annak a regisztrátornak a megrendelőlapját töltsük ki, akit szeretnénk megbízni a domain név kezelésével. Ugyanis ez egy megbízási szerződés.)

Fontos, hogy amennyiben a vevő, vagy az eladó CÉG, akkor egy aláírási minta másolatot is kell csatolni!
(A dokumentumokat természetesen annak kell aláírnia aki az aláírás mintán szerepel)

Amit jó tudni!
1: A kérelmeket nem a regisztrátor bírálja el! A kérelmeket a regisztrátor csak feltölti a hivatalos adatbázisba, és ott az ISZT. elemző munkatársai fogják elbírálni!
2: Az ISZT munkatársai nagyon alaposak, és nagyon szigorúak!Egy domain tulaj váltáskor meg fognak nézni minden elérhető adatbázist.Ez azt jelenti, hogy cég esetén ellenőrzik azt is, hogy az aláírási címpéldányon szereplő személy, a nyilvántartás szerint jogosult e egyedül, vagy együttesen eljárni a cég ügyeiben.
Ha valami hiányzik, akár csak egy dátum, vagy aláírás, addig nem fogják elbírálni, amíg nincs javítva.

Az adás vételről valamilyen szerződést érdemes is írni, az adásvételi helyett lehet érdemesebb valamilyen “jog átruházási” szerződést mintául venni.
Ez főleg akkor érdekes, ha nagyobb összeget fizetünk ki egy domain névért (azt hogy mi a nagyobb összeg, mindenki döntse el maga) hiszen egy domain né ára, tíz ezer forinttól akár száz millió Ft ot is érhet (pl: index.hu, origo.hu, emag.hu, stb…)Ezzel valamelyest tudod védeni, magadat, a másik féllel szemben, ha valami nem úgy jönne össze ahogy azt eltervezted.
Viszont az adásvételi nyilatkozatot nem kell elküldenie a regisztrátornak, ez csak az eladóra és a vevőre tartozik. A regisztrátor ezzel nem tud mit kezdeni.

Ehhez magyarázat:
Azt nem árt tudni, hogy a Domain név soha nem lesz a tulajdonod! A domain nevek tulajdon joga mindig a kibocsájtónál marad, .hu esetében a Magyar állam.
A domain regisztrációval, csak névhasználati jogot szerzel az adott domain névre. A névhasználati jog mindaddig megillet amíg, fizeted az éves fenntartási díjat.
(vagy nem vétesz a jogszabályok ellen, ami miatt vissza lehet venni a használati jogot. Pl. csalásra használod, vagy valakinek a védjegyét sérted vele)
Mivel soha nem volt tiéd a domain név, ezért eladni sem tudod jogszerűen, csak a név használatról tudsz lemondani, más javára.

.COM, .EU, .ORG, STB……

Ezeknél lényegesen egyszerűbb az eljárás.
Az eladó félnek a regisztrátortól, kérnie kell egy AUTH vagy EPP kódot. (ugyanaz, csak az elnevezés más)
A legtöbb esetben ezt az eladó saját magának is le tudja kérni.
A webdigital.hu rendszerében ezt a következőképpen lehet megtenni.

Jelentkezzen be a webdigital.hu oldalra (kattints ide)

Itt a Domain menüpont alatt válassza ki a Saját domainek menűpontot.
Ezután a Domain név mellett látható villáskulcs ikonra.
A következő ablakban a bal oldali menüpontban az EPP kód gombra kell kattintani.
A rendszer pár másodperc várakozás után megjelenik a kód.

Ezt a kódot kell átadni a másik félnek, aki ezzel bármelyik regisztrátornál tudja kezdeményezni a domain név átkérését.
A kód, csak pár napig érvényes (7-10 nap)