LiteSpeed használata, és beállítása

Régi ügyfeleknek:  A LiteSpeed  webszerver jelenleg csak a legújabb s4.wdserver.hu szerverünkön érhető el.
Tervezzük a régi szerverekre is a megvásárlását, de időpontot nem tudunk mondani.  Kérjük, hogy azok akiket érdekel ez a megoldás jelezzék egy emailban, hogy az igényeket minél pontosabban fel tudjuk mérni.  Melyik szerveren hány ügyfél igényli. 

A régebbi szervereinken is LiteSpeed alapú webszervert használunk (LSAPI – LiteSpeed Server Application) igaz ez nem ugyanaz mint ami a leírásban szerepel.
De tapasztalataink szerint a LiteSpeed Plugin használatával ezeken a szervereken is igen komoly sebesség növekedést érhető el. Ingyenes CDN megoldásként pedig a cloudflare szolgáltatást lehet igénybe venni.  

Ebben a leírásban a weboldal gyorsításról lesz szó.  Egész pontosan a LiteSpeed nevű webszerverről, és a hozzá kapcsolódó cachelési eljárásról. 

Elöljáróban pár dolgot tisztázzunk: 

Sokan úgy gondolják, hogy ha a Google első helyrére akarnak kerülni a weboldallal akkor olyan tárhely kell amihez nagyon sok CPU van, nagyon sok memória van, valamint nagyon gyors SSD meghajtók vannak. 
Ez a megállapítás annyiból igaz, hogy ha nincs elég CPU vagy nem elég gyors az adattároló, akkor biztos nem lesz gyors a weboldal, bármit is csinál vele az ember.

Viszont önmagában ezek a legtöbb esetben nem elégségesek ahhoz, hogy a weboldalunk a legyorsabb weboldalak között legyen. 

De miért is fontos a gyorsaság? 
Ennek két oka van.
Az egyik az, hogy a látogatók nem szeretik a lassú oldalakat, egy olyan weboldal, ahol minden egyes kattintás után 8-15 másodperceket kell várni ahoz, hogy betöltödjön nem lesz a látogatók barátja, és hamar megunják a várakozást, és inkább másik oldal után néznek. 
A másik szempont (és ez talán fontosabb)  az, hogy a google pár évvel ezelőtt bevezette azt, hogy a weboldalak rangsorolásánál a sebességet is figyelembe veszi.  Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyors weboldal garantáltan a keresési találatok első oldalára fog kerülni, viszont jó pár helyezést lehet javítani a sebesség növelésével. 
Ez azért fontos, mert a google-ban az első találati oldal aratja le a nyereség 50-60% át, a többiek a maradékon osztozkodnak, és minél hátrébb van a találati listában a weboldalad, annál kisebb szelet jut a tortából.  Azaz már azzal is sokat nyerhetsz, ha a találati lista harmadik, negyedik oldaláról a második oldalra kerülsz.

Persze garanciát arra nem tudunk vállalni, hogy a weboldalad hány hellyel fog előrébb kerülni, hiszen a találati listában elfoglalt helyezés, sok egyéb tényezőtől függ. A legfontosabb a jó tartalom, és a sok minőségi link a weboldaladra. De az is beleszámít, hogy a domain neved milyen régi.

No de akkor nézzük, mit is tudunk neked nyújtani, ahhoz hogy a weboldalad sokkal gyorsabb legyen mint volt. 

A legtöbb tárhelyszolgáltató az apache webszervert használja, ez a legrégebbi, és ebből kifolyólag a legnépszerűbb webszerver is, továbbá azért is szeretik ezt használni, mert ingyenes, és a legszélesebb körű támogatást is ez élvezi. 
Vannak még szolgáltatók, ahol a Niginx webszervert használják, ez gyorsabb mint az Apache, viszont a használata bizonyos megkötésekkel jár, nincs annyi elérhető modul hozzá mint az apache hoz.  Ez a webszerver is ingyenes.

A harmadik megoldás a LiteSpeed web server, ennek létezik egy lebutított ingyenes verziója, ami gyorsabb mint a fenti kettő, viszont nem tudja ugyanazt a teljesítményt és szolgáltatásokat nyújtani, mint a fizetős verzió. 
A Litespeed, jelenleg a  leggyorsabb webszerver, és nagy előnye, hogy teljes mértékben kompatibilis az Apache modulokkal. 

Azt hogy létezik ingyenes verzió azért tartom ezt fontosnak kiemelni, mert sok szolgáltató a weboldalán nagybetűkkel hirdeti, hogy nálunk LiteSpeed webszerver van, ami tulajdonképpen igaz is, viszont ez nem ugyanaz mint a fizetős verzió.
Lásd alábbi linken
Ez kb. olyan mint a legtöbb telefonos aplikáció, ahol az ingyenes verzióban is sok mindent megkapsz, de a legjobb funkciók csak a fizetős verzióból érhetőek el. 

Cégünknél a LiteSpeed webszerver Fizetős Enterprise verzió érhető el az új tárhelyekhez, mindezt alap áron!  Azaz nem kell érte több pénzt fizetni. Sok cégnél, ugyanis csak a drágább tárhely csomagokhoz érhető el, de előfordul extra kiegészitőként adják a tárhelyhez havonta több ezer forintért. 

Persze valahol érhető, mivel nem olcsó programról van szó, a  licence díj, havonta 50 – 90USD /szerverenként, az hogy mennyit kell fizetni, leginkább attól függ hány ügyfél használja. 
Természetesen sok egyéb programért is sok pénzt kell fizetni: Pl: Cloudlinux, cpanel, virusírtók, SPAM szűrők, adatmentő szoftver, stb..   éves szinten lazán össze tud jönni 2500 dollár fizetni való szerverenként.  

Ezt csak azért gondoltam kiemelni, mert sokan nem tudják, azt hogy miért drágább az egyik tárhely mint a másik. Többnyire ebből ered, hogy sok helyen minden ingyenes alkalmazásokkal van megoldva, míg más helyeken fizetős alkalmazásokat használnak. 

De akkor lássuk, hogy is kell használni.

Mielőtt neki kezdenénk a sebesség növelésének, érdemes csinálni egy sebesség tesztet a weboldalról, mivel igy számszerűen lehet látni az eredményeket. 

A sebesség teszthez javasoljuk a gtmetrix.com használatát. És esetleg a google pageSpeed insight al is érdemes egy mérést csinálni.  (ez utóbbi kevésbé pontos, sokszor két egymás utáni mérésre is eltérő értéket ad)

Én rögtön két mérést is csináltam,  az elsőnél mindenféle gyorsítás ki volt kapcsolva, a másodiknál a WP Super Cache nevű bővítményt bekapcsoltam.
Az oldal sebessége, mindkét esteben átlagosnak nevezhető.
Ezekből, egy kis munkával, még viszonylag könnyen lehetne C besorolású oldalt készíteni.   Viszont az A kategóriától még mindig borzasztó messze lenne. 
(mindig azt a legutolsó pár pontot, pár tízed másodpercet a legnehezebb összeszedni, ami a B-ről az A-ra való ugráshoz kell)

Érdemes alul megnézni a vizuális értékelést, itt látható, csak igazán, hogy egy egyszerű cache plugin is milyen sokat segíthet a sebességen. 

Itt azért fontos megjegyezni, hogy a sebesség tesztelő szerver a föld másik oldalán van Kanadában, és bármennyire is gyorsak az elektromos jelek, idő kell az adatoknak ekkora távolságok megtételéhez.  Ez azt jelenti, hogy itt Európából nézve több másodpercel is gyorsabban töltődik be az oldal. 
Viszont ez esetünkben azért nem annyira érdekes, mivel a Goggle is a föld másik oldalán található cég, és noha több ezer szervere van a föld minden pontján, könnyen lehet, hogy a sebesség teszteket az USA ban található szerverekről nézik. 

A LiteSpeed webszerver minden weboldalon, képes valamennyit gyorsítani, de  ez önmagában még kevés lesz ahhoz, hogy weboldalunk sebessége ténylegesen javuljon. 
 Ahhoz, hogy ki tudjuk belőle hozni a maximumot telepíteni kell a weboldalunkba egy ingyenes plugint. 
Hivatalos plugin jelenleg a legnépszerűbb webes alkalmazásokhoz érhető el, viszont bárki készíthet nem hivatalos plugint, igy elképzelhető, hogy olyan CMS rendszerekhez is elérhető, amihez nincs hivatalos plugin.

Én most a céges weboldalunkon fogom bemutatni a rendszer működését. 

Akkor kezdjünk neki az érdemi munkának. 
A mi oldalunk egy sima WordPress weboldal, igy aki ilyet használ annak, kicsi előnye lesz, mivel én ezen fogom bemutatni a plugin használatát, de a többi CMS rendszerben is hasonló módon kell telepíteni és beállítani.  

1. Lépés: Lépjünk be a weboldal admin felületére, majd itt keressük meg a Bővítmények menü pontot.

2. Lépés:  Kattintsunk az Új hozzáadása gombra (a menü soron is van egy gomb és a lap tetején is)  Amint ez megtörtént bejön az alkalmazás áruház.

3. Lépés: A jobb oldali kereső mezőbe gépeljük be a LiteSpeed Cache szavakat.  ha jól gépeltük be akkor rögtön az első helyen meg is fog jelenni a bővítmény. 
 Kattintsunk a telepítés gombra, majd pár másodperc várakozás után meg fog jelenni az alkalmazás bekapcsolása lehetőség.   kattintsunk rá a  gombra. 

Megjegyzés: 
Ha van más Cache bővítmény a weboldalban, az kapcsoljuk ki.  (bővítmények menü pont, és kikapcsolás gomb)  Ugyanis a Litespeed CDN csak úgy lehet üzembe helyezni, ha nincs más aktív cache bővítmény. 

4. lépés:

A menü soron, kicsit görgessünk lentebb, és keressük meg a LiteSpeed bővítményt. 
Az első lépésben kattintsunk a General menü pontra itt kattintsunk a Request Domain Key  gombra. 

A kulcs megérkezése több percbe is beletelhet, ezért közben  kattintgassuk be a többi gombot. 
Hogy addig se unatkozzunk, lehet csinálni a lenti beállításokat, majd egy két perc elteltével ide visszatérni.

A kulcs megérkezése után kattintsunk a jobb oldalon található Link to QUIC.cloud gombra. Ezzel gyakorlatilag összekötjük a weboldalunkat a Quic.cloud-al. 
Ha még nincs Quic.cloud fiókunk akkor regisztráljunk egyet, ha van Gmail fiókunk akkor ezt egy kattintással is meg lehet tenni. 

A Quic.cloud  oldalon a CDN szolgáltatást tudjuk beállítani.
Ahhoz, hogy ez működjön három dolgot kell beállítani.
1: Be kell kapcsolni a CDN használatát a wordpress pluginban. 

2: 
Ha mindent jól csináltunk akkor a Quic.cloud fiókunkban látni fogjuk a domain nevünket. A jobb felső sarokban kattintsunk a DNS Zones menü pontra. 
Alul kattintsunk a + Add New Domain to DNS Zones gombra.
Írjuk be a domain nevünket, majd kattintsunk az Add Domain gombra.
A rendszer elkezdi kiolvasni a jelenlegi DNS adatokat. 
A végén a legalsó gombbal tudjuk ezt elfogadni.

A következő ablakban láthatjuk azokat a DNS szerver címeket, amiket a jelenlegi DNS címek helyett be kell állítani.
A DNS szerver címeket az űgyfelkapú felületünkön, azon belül a domain nevek kezelése, majd a névszerverek kezelése menü pontban kell kiválasztani, az egyedi névszerverek használatát, és megadni a Quic.cloud-tól kapott DNS címeket.
Nem biztos, hogy a képen látható címet kell megadnod!

Jó ha tudod, hogy a DNS szerver váltás nem rögtön történik meg! Ehhez idő kell!
Azt hogy mennyi idő lehetetlen megmondani, van hogy 10 perc és van hogy 3-5 óra is kell ahhoz, hogy az új DNS rekordok alapján legyenek kiszolgálva az adatok. Ráadásul ez az idő minden internet felhasználó esetében egyedi (a teszt szervernél is) ugyanis minden internet használó a szolgáltatójától kapja a DNS adatokat. (neki kell frissítenie az új adatokat)
Tehát, ha a beállítások elvégzése után nem tapasztalsz jelentős javulást, akkor könnyen lehet, hogy a weboldalad még mindig a régi DNS rekordok szerint  megy, ezért a CDN még nem működik.
 

Megjegyzés: Lehetőség van a DNS szerver váltás helyett egy CNAME rekord-os átirányításra. Ebben az esetben a jelenlegi DNS zónát kell szerkesztened és a WWW rekordhoz tartozó CNAME rekordot átírni a LiteSpeed töl kapott rekordra.

Viszont ez nem annyira jó megoldás, egyfelől a weboldaladat minden esetben át kell irányítanod a WWW  előtag használatára, ez aki nem ért hozzá nem annyira egyszerű feladat, ráadásul egyéb nem várt hibákat is eredményezhet.

5. Lépés.
Lépj be a tárhelyedre a cPanel felületre.
Itt az ikonok között keresd meg a LiteSpeed Web Cache Manager ikont.
Kattints rá, majd lentebb a LiteSpeed Cache Management résznél a CMS rendszered feliratára. pl:  WordPress Cache

Ha nem látsz itt semmit akkor kattints a SCAN gombbra, meg fog jelenni a domain neved.
Kattints a Upload SSL Certificate to QUIC.cloud felíratra.
Ez fel fogja tölteni az SSL tanúsítványt a QUIC.cloud szerverre.
(ez több percet is igénybe vehet)

A refress status gomb megnyomásával láthatjuk, ha minden jó, illetve hibaüzenetet kapunk ha valami nem jó.

Gyorsítótárazás engedélyezése

A további beállításokat a weboldal admin felületén a pluginban kell megtenni.

Én nagyjából minden opciót bekapcsoltam. A főbb területeket ismertetem, de mivel nagyon sok opció van, ezért nem fogok mindre részletesen kitérni, mivel, akkor soha nem érne véget ez a leírás, és sokan azelőtt bezárnák, mielőtt elkezdenék olvasni. 

Azt hogy kinek mire van szüksége mindenki döntse el saját maga, ebben nehéz segíteni. ha valakinek gondja van az angol szöveg megértésével, akkor javasoljuk a Google fordító használatát.
https://translate.google.com/?source=gtx&sl=en&tl=hu&op=websites

A Cache menü pont a gyorsító tárat jelöli. 
A beállításaimról képernyő fotót készítettem, ha rákattintasz a képekre (+ jelre), akkor nagyobb méretben is láthatod.  

Képek optimalizálása a QUIC.cloud szerverrel

Image Optimization

Egy gyors weboldalhoz elengedhetetlen a képek  optimalizálása.
Hiszen a régi népszerű képformátumok sok esetben 10x -30x nagyobb fájlméretet jelentenek mint egy mai modern képformátum.
A kisebb méret pedig sokkal gyorsabb oldalbetöltödést eredményez.

A képek feldolgozása ebben az esetben a QUIC.cloud szerveren történik. 
Sajnos nincs olyan licenc ahol korlátlan mennyiségű képet lehetne feldolgozni.
Ezért a képek feldolgozásához minden domain név kap egy bizonyos mennyiségű kredit pontot “ingyenesen”, minden eggyes kép konvertálása 1 pont. 
A pontok minden hónapban újra töltödnek.
Ha valakinek a weboldalán nagyon sok a kép, akkor a képek optimalizálása akár több hónapot is igénybe vehet.  🙁 


Oldal optimalizálás (Page Optimization)

Bármennyire is profi programozok készítik a weboldalt, a kódokon mindig lehet optimalizálni.
A legegyszerűbb ilyen optimalizáció, a különböző tartalmak kicsinyítése.
Itt gyakorlatilag minden formázást eltávolítanak a kódokból, az ember számára egy ilyen kód nagyon nehezen olvasható, viszont a gépnek semmi szüksége a szépen formázott kódokra.  Sok fájl esetén jelentős méret csökkenés érhető el.
Továbbá ezeket a fájlokat lehet kombinálni is igy nem kell 10-20 fájlt elküldeni, elég csak 1-2-t küldeni. 

A Lazy Load  megoldással, azok a képek amik a lap tetején vannak, hamarabb töltődnek be, azok a képek amik nem látszódnak a látógatónak  később töltődnek be. 
Igy a látogató számára gyorsabban megjelenik a tartalom. 
Ezt a funkciót érdemes bekapcsolni.

A Lazy Load Image Excludes részhez kivételeket adhatunk meg amit nem szeretnénk ilyen módon betölteni. 
Érdemes például az oldal logo-jának a linkjét berakni ide, mivel csúnyán néz ki, ha a logó csak 1-2 másodperc késéssel töltődik be.

Megjegyzés: Azokat a menü pontokat, ahol píros figyelmeztető szöveg van, érdemes nem bekapcsolni, ezek, ugyanis könnyen hibát okozhatnak.

A 6. és a 7. es menü pontokon nem változtattunk semmit. 
A Gravatar fórumokon, hozzászólásokban használatos Avatar fotó, amit a gravatar.com oldalról tölt be a rendszer az email címűnk alapján.

A weboldal gyorsításhoz ezekre a beállításokra van szükség.
Természetesen közel sem biztos, hogy a fenti beállítások a legjobbak. 
Szabadon lehet játszani és tesztelni a beállításokat.

Természetesen a végén is érdemes csinálni egy mérést, hogy mit is értünk el a beállításokkal.
Fentebb felhívtam rá a figyelmet, hogy a DNS modosítás akár 3-5 órát is igénybe vehet.
Azaz, ha nem látunk rögtön nagyon jó értékeket, akkor lehet, hogy érdemes várni pár órát és újból megismételni a mérést.


Angol nyelvű videó a beállításról