Tárhely és tárhely között van különbség? Mire figyeljünk tárhely vásárlásnál?

Ha ön most keres először webtárhelyet bizonyára feltűnt már önnek, hogy ránézésre ugyanazt a méretű tárhelyet a pár száz forinttól a több tízezer forintos árig látja.
Joggal merül fel a kérdés az emberben, hogy 1 GB tárhely ára hogy lehet az egyik helyen 500 Ft/év a másik helyen pedig 15.000 Ft/év

Nos egy webtárhely nem csak simán egy üres hely egy merevlemezen, ma már nem is igazán jó a méret alapú árazás.

Régen amikor még a weboldalak csak HTML fájlokból és a hozzájuk tartozó képekből álltak, nagyon egyszerű volt a helyzet, hiszen ezeket a fájlokat tényleg csak tárolni kellett, a feldolgozást a látogató gépe végezte.

A mai weboldalak viszont teljesen mások, több ezer soros PHP programokból állnak, és sokszor hatalmas méretű adatbázisokból kell a szükséges adatokat elővarázsolni pár milliszekundum alatt.
Ezeknél a weboldalaknál a szervergépre hatalmas számítási feladatok hárulnak. Ebből talán már látható, hogy ma már az ember nem csak egy üres tárterületet vesz meg hanem erőforrásokat is vesz hozzá.

A szerverben található erőforrások (komponensek) tudásától függ az, hogy az ön weboldala milyen gyorsan fog betöltődni mennyire lesz stabil a szerver működése.

Aki már járt egy nagy árúház számítástechnikai osztályán annak biztos feltűnt, hogy egymás mellett sokszor 3-4 ránézésre teljesen azonos laptopot lát az árcímkékben viszont hatalmas eltérések vannak.
Ez a belső tartalom miatt van, mivel ugyanabba a gépbe lehet rakni i3 és i7 es CPU-t 2Gb memóriát és 16 GB-ot is.

A szervereknél is ugyanez a helyzet, komplett szervergépet lehet kapni már 150.000 Ft tól, a határ pedig a csillagos ég.
De el lehet képzelni, hogy mekkora tudás a lehet egy ilyen olcsó szervernek, ha egy valamire való lakossági CPU is ennyibe kerül, ráadásul egy jobb szerverbe 2db CPU-t raknak.

Ugyancsak sok szolgáltató használ alaplapi RAID-et, költségcsökkentés miatt, ezek sebességben rosszabb teljesítményt nyújtanak mint egy hardveres RAID kártya.
De a gond akkor van ha valamiért megszakad az áramellátása a szervernek, ilyenkor az írás alatt lévő fájlok adatbázisok megsérülnek.
Egy jó raid kártyához lehet kapni kiegészítő akkumulátort, aminek a segítségével az adatok nem vesznek el, igy minimalizálható a sérült fájlok száma.

Elmondható, hogy a nagyon olcsó szolgáltatásokat kerülni kell!
Az olcsó szolgáltatók szinte kivétel nélkül csak viszonteladók, sok igazi szolgáltató cég kínál viszonteladói csomagot 20-50 ezer Ft körül. A viszonteladókkal a legfőbb gond, hogy mivel nem fektetnek be jelentős pénzeket, igencsak félváról veszik a munkát, és a szakértelem is sokszor hiányzik.

A legtöbb esetben csak mellékállásként szolgáltatnak. Mi az elmúlt években sok mindent hallottunk már ügyfeleinktől, például több ilyen viszonteladó egyik pillanatról a másikra eltűnt. Az egyik például autóbalesetben halt meg, több hétig tartott mire sikerült az adatokat megszerezni az igazi szolgáltatótól. Másik esetben, az ügyfél kapott egy levelet, amiben ennyi állt: “Bocsi, külföldön kaptam állást, ezért a tárhelyszolgáltatást megszüntetem, 2 hét áll rendelkezésre hogy lementsétek a tartalmat….”

A másik véglet a nagyon drága szolgáltatás. Itt nehéz okosakat mondani, mert van olyan weboldal aminek akkora az erőforrás és tárhely igénye, hogy tényleg csak extra árazás fejében fogják üzemeltetni az oldalt.
Viszont átlagos weboldalaknál biztos hogy semmi pluszt nem fog jelenteni (a kiadáson kívül :))

Mi senkire nem akarjuk magunkat ráerőltetni, ha nem bennünket választ akkor sem leszünk haragosak.
De szeretnénk adni pár jó tanácsot, hogy mire figyeljen oda a tárhelyszolgáltató választásnál.

1: Hírnév (érdemes rákeresni a cég nevére, ha nem talál semmilyen fórumbejegyzést az is árulkodó, ha negatív bejegyzéseket olvas zömmel akkor érdemes továbbkeresgélni. (Fontos, hogy ne csak egy ember véleményére adjon, hiszen ha rákeres Michael Jackson nevére biztos talál gyűlölködő hozzáoszlásokat is, de a többség mégiscsak szereti)

2: Weboldal: a weboldal kinézete már sokat elárul egy cégről, itt nem feltétlen a kinézetre gondolunk, hanem a tartalomra, mennyi segítségét talál az oldalon, mennyi leírást. Ebből látszik, hogy a cég komolyan gondolja, vagy még arra sem veszi a fáradtságot, hogy alapvető segítséget nyújtson.

3: Általános szerződési feltételek: Sok cégnél nincs ilyen, pedig ez az egyik legfontosabb elem, ebbe van leírva, hogy miket lehet üzemeltetni egy tárhelyen, ki milyen felelősséggel tartozik, stb.. Ha ez nincs és gond van mire fog hivatkozni ? Ráadásul a törvényileg is kötelező elemnek kellene lennie.

4: Cégadatok: Sok cégnél még ezek sincsenek feltüntetve rendesen, pedig a törvény ezt is előírja, legtöbbször ennek megvan az oka, mivel lényegesen rosszabbul néz ki egy olyan hogy Kiss Kristóf e.v mint egy cégnév (ezek legtöbbször a viszonteladók)

5Ha biztosra akarunk menni érdemes olyan cégek közül választani akik hivatalos domain regisztrátorok, aki komolyan csinálja annak biztos hogy az egyik elsődleges célja hogy hivatalos regisztrátor legyen.
Hogy ki a hivatalos regisztrátor a következő oldalon tudja ellenőrizni: http://www.domain.hu/

Cégünk a listában: https://www.domain.hu/regisztrator/icon-media-kft/