Egy védjegyoltalom alatt álló névhez hasonló név regisztrációja

A védjegyoltalom alatt álló domain neveket egyértelműen nem regisztrálhatja be akárki, csak a védjegy tulajdonosa, illetve az aki a tulajdonostól erre engedélyt szerez.De mi a helyzet az olyan domain nevekkel amik csak hasonlítanak egy védjegyoltalom alatt álló névhez?

1: niike.hu, googlee.hu,
2. joy-hirek.hu, index-uzlet.hu  

Sajnos a védjegyjogban nem csupán az azonosság, hanem a hasonlóság is mérvadó! 

A fenti esetekből az első sorban egyértelműen megtévesztésre alkalmas neveket látunk. Ezeket 99% hogy nem engedi beregisztrálni a tanácsadó testület.A második sorban már nem ennyire egyértelmű a helyzet a joy és az index szó is védjegyoltalom alatt van.A joy-hirek minden bizonnyal ütközik a joy magazin érdekeivel ezért szintén nem fogják engedni a regisztrációt. 

Az index-uzlet, már nem ennyire egyértelmű. Az index.hu oldalon találhatók üzleti hírek. Ezért az Index joggal feltételezi, hogy ez a domain név az ő érdekeit sérti, ezért azt a regisztrációt nagy valószínűséggel meg fogja támadni.Viszont ha valaki ezt a nevet nem üzleti hírekre szeretné felhasználni, hanem egy irányjelző (index lámpa) webshop céljaíra akarja használni, már jó esélye van arra hogy a névhasználatot megkaphassa.Mondjuk ilyen esetben az index-lampa.hu még jobb választás lehet. 

Az ilyen nevek regisztrációját viszont 2x is gondoljuk meg, ugyanis ha a hivatalos nyilvántartó átengedi a nevet, azaz feltételes használatba adja az igénylőnek, a jogtulajdonos viszont ez ellen panasszal él, akkor két lehetőségünk van.

1: Vagy önként lemondunk a domain névről, ilyenkor a domain név törlésre kerül, viszont a regisztráció árát ilyenkor elveszti a megrendelő.

2: Vállaljuk a tanácsadó testület döntéshozatalát, ilyenkor a regisztrátornál letétbe kell helyezni az eljárás díját (jelenleg 40.000 Ft+áfa), valamint írásos védekezésünket is csatolnunk kell, amiben kifejtjük, miért gondoljuk úgy hogy jogosultak vagyunk a domain név használatára. Ha vannak igazoló dokumentumok, pl más hasonló védjegyoltalom, akkor ezeket is csatolni kell. Az sem árt ha egy ügyvéd segítségét is kérjük.A tanácsadó testület a beérkezett dokumentumok alapján meghozza a döntését, az eljárás díját a vesztes fél fizeti (az előzetesen letétbe helyezett díj) a nyertes fél az összeget visszakapja.A tanácsadó testület döntését a domain.hu oldalon is nyilvánosságra hozza.Itt egyébként régebbi ügyeket is meg lehet nézni. 

ui: Sokan úgy gondolják, hogy a nagy cégek úgy sem nézik napi szinten a domain.hu adatbázisát, így nem veszik észre, ha egy hasonló nevet próbálunk lefoglalni.A cégek ügyvezetői, biztos is hogy nem fogják ezt napi szinten ellenőrizgetni, viszont vannak olyan ügyvédi irodák, akik többek között védjegyoltalom figyelést is vállalnak, ők viszont tényleg minden nap átnézik a regisztrálásra váró neveket, és egyből panaszt nyújtanak be ha kifogásolható nevet találnak.