Sebesség növeléshez használd a CloudFlare-t!


A Cloudflare egy amerikai internetes cég, amely jellemzően nagy cégeknek nyújt különböző weboldalakhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Sajnos a legjobb részek fizetős szolgáltatások, és magyar pénztárcával nem is nevezhetőek olcsonak. Persze a jó dolgoknak mindig megkérték az árát.

De Szerencsére van ingyenes fiók is, ami ahhoz képest hogy ingyen van, hatalmas segítséget nyújt a weboldal sebességének a növelésében!
Továbbá a terhelés egy részét leveszi a saját tárhelyedről, ezen felül még egy minimális védelmet is tud nyújtani a weboldalad számára, bizonyos támadások kivédésében.

Hogy működik mindez? 

A cloudflare cégnek, a világ számos pontján vannak szerverei. Ezeket CDN szervereknek hívjuk.
Ha regisztrálsz a cég szolgáltatásába, akkor ezek a szerverek feltérképezik az oldaladat, és bizonyos részeit eltárolják (cachelik).
A szolgáltatás használatához a domain neved DNS szervereit le kell cserélni a cloudflare által biztosított névszerverekre.

Innentől kezdve a cloudflare beépül a látogatók és a mi szerverünk közé.
A látogatók kéréseit a rendszer úgy tudja irányítani, hogy a weboldal bizonyos részeit a látogatóhoz legközelebbi szerver szolgálja ki, míg más részét a saját tárhelyed fogja továbbra is kiszolgálni. 

Igy gyakorlatilag egy szerver helyett, akár 2-3 vagy több szerverről töltődik le a látogató gépére a kért tartalom. 

Azt hogy mennyit lehet ezzel gyorsítani a weboldaladon, az alábbi kép szemlélteti.

És ugyanezt igazolja a Google sebességmérő alkalmazása.

Még mielőtt valaki azt feltételezné, hogy cégünk weboldala különleges tárhelyen vagy külön szerveren van, elmondanám, hogy ugyanolyan tárhelyen van, ami bármelyik ügyfelünk számára elérhető, egy Medium Extra tárhely csomag van alatta.


(ui: mivel ez a sebességmérés a saját gépeden történik, így nagymértékben hatással van a géped állapota az eredményre, ha túlterhelt, vagy közben töltesz valamit a háttérben, rosszabb eredményeket fogsz kapni. Bővebb infó: https://web.dev/performance-scoring/?utm_source=lighthouse&utm_medium=lr)

 

 Természetesen a weboldal nem csak  a cloudflare használata miatt gyors!
Clodflare nélkül is 80-86 pont között volt az oldal, igaz clodflare nélkül nagyon nehéz lett volna elérni ezt a 90-94 pontos értéket.  Szóval igen is sokat jelent, de senki ne várja azt, hogy egy 50 pontos oldal csak ettől 90 pontos lesz.
De semmi varázslat nincs mögötte, mindössze jó WP sablon (aminek a kiválasztásakor is figyelembe volt véve a sebessége is, itt lehet legtöbbet hibázni, hogy csak a kinézetet nézi valaki!).
A lehető legkevesebb kiegészítőt használtuk.
És használtunk pár olyan plugint ami tényleg gyorsítja az oldalt (ezekről másik cikkben fogunk írni), és természetesen egy jó tárhely is kell hozzá, hiszen lassú túlterhelt szervereken  a leggyorsabb oldal is csak vánszorogni fog. 

Megjegyzés: Ezt még lehetne tovább gyorsítani, mivel a legtöbb .css és .js fájl nincs tömörítve. Meg lett csinálva, de az egyik fájlba valami hiba csúszott, és az oldal hibásan működött, igy hibajavításként vissza lettek rakva az eredeti tömörítettelen fájlok.
Azóta nem volt időm (kedvem) ezzel foglalkozni, pedig pár száz kbyte-nyi méretet ezzel is lehetne faragni.

Hogy lehet ezt használatba venni?

Látogass el a Clodflare weboldalára:   https://www.cloudflare.com/

A jobb felső sarokban a Sing Up feliratra kattintva regisztrálj egy fiókot. 
Vagy kattints ide.

A bejelentkezés után ki kell választani az ingyenes csomagot. (alul van) 

Ez után a rendszer kéri adj hozzá egy domain nevet. 

Miután ezt megtetted, a rendszer automatikusan elmenti a jelenlegi DNS beállításokat. 

Fontos hogy ezt ellenőrizd, hogy biztos mindent lementett, mivel lehetnek olyan rekordok, amiket nem tud kiolvasni a rendszer.
Ezeket kézzel kell hozzáadni a clodflare DNS hez. gyakorlatilag csak másolásról van szó, szóval nem nehéz. 

Ha mindezzel kész vagy, már csak annyi a dolgod, hogy a WebDigital ügyfélkapun belépve, a Domain név kezelésnél a névszervereket írd át a cloudflare által megadott név szerverekre.

A rendszer fel fog még ajánlani pár ajánlott beállítást, ezeket érdemes elfogadni (de érdemes azért elolvasni mit ajánl fel, hiszen nem tudjuk, hogy amikor te állítod be ezeket, akkor miket fog felajánlani) 

  

 

Utóirat:


Természetesen nem a CloudFlare az egyetlen cég a piacon akik ilyen szolgáltatást nyújtanak. 
A többi céget nem ismerjük, de akit érdekel az olvasson utánuk, és próbáljon ki többet is.