Fájlkezelő haszálata

A cPanelben egy minden igényt kielégítő fájlkezelő programot találunk, ami feleslegessé teszi az FTP kliens programok használatát. 

Fontos! A cPanel Fájlkezelő vel végzett fájlok tömörítése és kicsomagolása, mozgatása, törlése, listázása, stb… több tízezer fájl esetén már akár több percig is futhat, ez idő alatt jelentős erőforrásokat használ fel, ami az részedre kiosztott erőforrásokból használódik el!
Ez akár a weboldalad átmeneti elérhetetlenségét is okozhatja. Ezért a nagyon sok fájlt érintő műveleteket próbálj meg olyan időpontban végezni, amikor kevesebb a látogató. (pl.: kora reggel vagy este)
Esetleg több kisebb lépésben dolgozz! FTP-n keresztüli munkára ez nem vonatkozik, ott sokkal lassabb a feldolgozás sebessége, így az szinte észrevehetetlen a terhelés.

Mikor használjunk FTP programot?
Bizonyos esetekben az FTP program használata előnyösebb lehet, ez elsősorban a sok apró fájl fel vagy letöltésénél jöhet jól, az olyan FTP kliensnél ami támogatja a több szálon való fel és letöltést.
(ilyen esetben mi azt javasoljuk, hogy az állományokat tömörítve mozgassák)
Valamint nagyméretű állományok le és feltöltésénél is érdemes használni, hiszen a legtöbb FTP program támogatja a megszakadt fel-le töltés folytatását.
Viszont nem mindegy milyen FTP kliens programot használunk.
Nagyon sokan használják a Total Commander programot, sajnos ez hiába egy kiváló fájlkezelő program, nem az FTP a fő erőssége. De a legfőbb baj az vele, hogy az FTP adatokat, titkosítás nélkül egy bárki számára megtalálható wcx_ftp.ini nevű fájlban tárolja.
Nagyon sok jelszólopó vírus erre a fájlra utazik. Ha sikerül egy ilyen programot bejuttatni a számítógépre, akkor minden Total Commanderrel használt FTP fiókhoz hozzáférnek. Ez ellen pedig sajnos a legjobb tűzfal sem védi meg a weboldalunkat. Mi a FilleZilla nevű alkalmazást javasoljuk, ez kimondottan FTP kliens program, támogatja a több szálon való töltést, a megszakadt töltés folytatását. És a fentebb említett triviális biztonsági hibákról sem tudunk.
A legjobbat még nem is mondtuk: INGYENES! és Magyarul is tud! Letöltés

A cPanel beépített fájlkezelő:

Mi azt javasoljuk,hogy amennyiben lehet, a beépített fájlkezelőt használják!
Egyfelől itt nem kell külön FTP program, nem kell a program beállításával szenvedni. És sok esetben sokall gyorsabban is használható.

Milyen funkciók érhetőek el:
Gyakorlatilag mindent ami kell!

 • Fel és Letöltés
 • Mozgatás: (A program támogatja a fogd-és-húzd módszert, egyszerre akár több fájlt is egyszerűen kijelölhetünk, és áthúzhatjuk egy másik mappába.)
 • Ki és becsomagolás (tömörítés)
 • Átnevezés
 • Törlés (Van benne “lomtár” funkció, így ha véletlenül töröltünk fájlokat, azokat vissza tudjuk állítani.)
 • Szerkesztő
 • HTML szerkesztő
 • Másolás
 • Jogosultságok szerkesztése
 • Új fájl létrehozása (txt)
 • Új könyvtár létrehozása

A program működése nagyrészt megegyezik a Windowsban található fájlkezelő működésével (Intéző), épp ezért részeltessen nem is elemeznénk a használatát.
De azért pár kevésbé nyilvánvaló dolgot leírunk:

A kezelőelemek fent helyezkednek el, de a jobb oldali részen ha jobb egérgombbal kattintunk egy fájlon vagy könyvtáron akkor az összes elérhető funkció megjelenik egy kis ablakban. 

Több fájl kijelölése:
Összefüggő kijelölés
Az egymást követő elem kijelöléséhez kattintsunk az első elemre, majd tartsuk nyomva a SHIFT billentyűt és kattintsunk az utolsó kijelölendő elemre. A gép az első és az utolsó elem közötti objektumot is kijelöli.

Nem szomszédos elemek kijelölése
A nem egymást követő elemek kijelöléséhez kattintsunk az első elemre, majd tartsuk nyomva a CTRL billentyűt és kattintsunk a többi kijelölendő elemre egyszer-egyszer. 

Az összes elem kijelölése
Használjuk a menüsoron az Összes kijelölése menüpontot
Fájlok tömörítése:

Sok fájl letöltése, biztonsági mentés készítése esetén hatalmas segítség ha a fájlokat nem egyesével töltögetjük le, hanem egy nagy csomagfájlban.
A használatához a fentebb említett módszerekkel jelöljük ki a tömörítendő fájlokat vagy mappákat, valamelyikre kattintsunk jobb egérgombbal, majd válaszuk a Compress lehetőséget.
Válaszuk ki a formátumot. (A ZIP a legáltalánosabb, ezt általában bármilyen fájlkezelő tudja kezelni.)