SSL tanúsítvány frissítése / javítása

Sajnos egyre gyakrabban keresnek meg bennünket, olyan miatt, hogy a lejárt ingyenes SSL tanúsítvány nem újult meg magától.
A hiba nem a mi rendszerünkben van, hanem a tanúsítvány hitelesítő cég szervere sokszor annyira túlterhelt, hogy nem tudja megújítani a tanúsítványt.
A cPanel is tud a hibáról, de nem tudnak mit tenni, mivel a szolgáltatásnak ezt a részét nem ők üzemeltetik. 

Mindenesetre a tanúsítványt megújítani, nem nagy munka, igy mindenki magának is meg tudja csinálni, ha követi az alábbi lépéseket. 


1. Lépés
 
Lépjünk be a webtárhely adminisztrációs felületére (cPanel felület)
Itt keressük meg az SSL/TLS Status  ikont, és kattintsunk rá.  A felület kinézete eltérhet a képen látottaktól, attól függően, hogy kinek milyen stílus van beállítva.  
2. Lépés

Certificate Status oszlopban kattintsunk bármelyik View Certificate feliratra.
 
 
 
3. Lépés
 
A következő ablakban láthatjuk az összes tárhelyre felvett domain nevünket felsorolva. Keressük meg azt a domain nevet amelyiknek a tanúsítványával gond van. Ezt egy piros ikonnal jelzi is a rendszer. Az itt látható képen minden zöld, mivel a saját domain neveim között nem találtam hibás tanúsítványt, de ettől a lépés ugyanaz. A hibás domain név mellett látható egy Uninstal felirat, kattintsunk rá. A rendszer rögtön ezután feldob egy figyelmeztető ablakot, hogy tényleg törölni akarjuk e, ezt hagyjuk jóvá.
 
 
 
 
4. Lépés
 
Lépjünk be újra az SSL/TLS Status menüpontba.
Keressük meg a domain nevet, és az előtte látható jelölőnégyzeteket pipáljuk ki. Ha ezzel megvagyunk, görgessünk az oldal tetejére, és kattintsunk a Run Auto SSL gombra. Ha minden jól megy, kb. 1-3 percen belül lefut az ellenőrzés, és új tanúsítványt kapunk a domain nevünkre. Sajnos van, hogy a szerver napközben is túlterhelt, ezért előfordul, hogy az utolsó (4. Lépést) többször is meg kell ismételni.