Tárhely és domain regisztráció verhetetlen áron!

Nagy változások a .hu domain regisztrációban. 2022.07.01.-tő

2022.07.01.-től újabb jelentős változások lépnek életbe a .hu regisztrációs szabályzat-ba.

Ezentúl, a .hu domain neveknél a fizetési kötelezettség, már az igény benyújtásának a pillanatában keletkezik. 
Noha ez igen kevés embert érint hátrányosan mégis, ajánlott jobban odafigyelni az igényelt nevekre.
Eddig, ugyanis, a fizetési kötelezettség, csak a feltételes használatba adás pillanatában jelentkezett. 

Mi az oka ennek a változtatásnak? 
Az elsődleges ok a visszaélések visszaszorítása volt. 
Ugyanis jó pár regisztrátor azt csinálta, hogy a regisztrációs kérelmet hibára futtatta, igy nem keletkezett fizetési kötelezettsége, viszont a domain nevet ingyen befoglalta, és megakadályozta, azt, hogy más beregisztrálhassa az adott nevet. És ha ügyesen csinálta, akkor ezt a végtelenségig fenn tudta tartani. 

Mit is jelent mindez? Mi fog változni? 

Eddig, ha egy domain nevet megigényelt valaki, és mondjuk a figyelmetlensége miatt, az igényelt név védjegy volt, vagy csak egy karakterrel tért el egy védjegy től, el lehetett állni az igényléstől, és másik domain nevet lehetett igényelni plusz költségek nélkül.
Ezután, sajnos az ilyen domain neveknél két lehetősége lesz az embernek.
1: Elbukja a pénzt, és igényel egy másik domain nevet. 
2: Kitölt egy úgynevezett jóhiszeműségi nyilatkozatot, amiben vállalja, hogy az igényelt domain nevet, nem fogja a védjegytulajdonos sérelmére használni. Azaz megkaphatja például a Coca-Cola1.hu domain nevet, de azon elvileg semmilyen Cola val, vagy egyéb italokkal  kapcsolatos dolog nem lehet. (kivétel persze ha a védjegy tulajdonos erre engedélyt ad. Persze az ilyen esetekben, még a védjegy tulajdonos is pert akaszthat a nyakunkba. Szóval a védjegyes, és a megtévesztő neveket továbbra is érdemes kerülni) 

A másik eset amikor el tudja bukni az ember a pénzét, az amikor a rendszer kiküldi az elektronikus nyilatkozatot, de az igénylő nem igazolja ezt vissza.

Megjegyzés: Cégünk ezzel a gyakorlattal nem ért egyet, és jelenleg azért küzdünk a regisztrációs testületben, hogy ilyen esetekben, amikor védjegyes, vagy megtévesztő nevet igényel valaki, továbbra is fizetés nélkül állhasson a regisztrációs igénytől.
Sajnos egyelőre a regisztrátorok közül, csak kevesen értették meg azt, hogy bármilyen gondosan is jár el az igénylő, nagyon könnyű egy megtévesztő nevet igényelni.


A másik változtatás, minden új igénylő számára pozitív lesz. 
Kikerül, a regisztrációs rendszerlből a kötelező REG.CHECK 

Gondolom sokak számára ez sem mond semmit, ezért egy pici magyarázat.
Eddig a .hu neveknél, csak akkor volt lehetséges bármilyen módosítást végezni, ha sikeres reg.check lefutott. 
Ez a reg.check azt vizsgálta, hogy a domain névhez szabályszerűen be van e konfigurálva egy DNS szerver.
Ha nem volt, akkor megakadt a regisztráció, és dns szervert sem lehetett módosítani. 

Ez azt jelenti, hogy 2022.07.01.-től egyből be lehet állítani a cPanels tárhelyhez tartozó névszervereket, akkor is ha a domain név nincs felvéve a tárhelyre.
Igy nem kell a regisztráció után módosítgatni a névszervereket. 

Megjegyzés: Eddig egy olyan névszervert használtunk ideiglenesen, ami minden esetben hibátlan reg.check et biztosított, és később kellett ezt módosítani. 

További változás, hogy ezentúl a hiánypótlásra, és elektronikus nyilatkozatok visszigazolására az eddigi 15 nap helyett 30 nap fog rendelkezésre állni. A rendszerbe várhatóan hamarosan további változások jönnek.  A regisztrációs testület már elfogadta ezeket a javaslatokat. De bevezetésről még nem született döntés. 

Várhatóan, az eddigi 30+60 napról 30+30 napra rövidül a törlés előtti napok száma. 30 napig lesz felmondásba és 30 napig lesz törlés előtti parkolásban. 
Ez a legtöbb ember számára pozitív változás lesz, hiszen egy lejáró domain nevet hamarabb be lehet regisztrálni. 
A feledékeny emberek számára rossz lesz, mivel 30 nappal kevesebb idő áll rendelkezésükre, hogy egy lejáró domain nevet észre vegyenek, és befizessék annak a díjat. (elég kevés embert szokott érinteni)

Továbbá várhatóan bevezetésre kerül az, hogy a törlés előtti állapotból visszavétel esetén, az évforduló napja nem fog változni. 
Jelenleg ez úgy működik, hogy mondjuk 2022.01.01-én  a domain név törlés előtti parkolásba került, és a tulajdonos 2022.02.28-án kifizette a hosszabbítás díjat, akkor az évforduló új dátuma 2023.02.28-a lett. 
Ezután az évforduló napja a 2023.01.01-e marad. 

Comments are closed.