Tárhely és domain regisztráció verhetetlen áron!

WordPress weboldalak – Amit tudni érdemes

Ha weboldal készítésbe szeretnél fogni, akkor valószínűleg találkoztál már a WordPress kifejezéssel. Egy igen népszerű keretrendszerről van szó, amely nagyban megkönnyítheti a weboldal elkészítésének menetét. Ebben a cikkben szeretnélek megismertetni a témával. Többek közt megtudhatod, hogy mi is ez a WordPress nevű szoftver, miért érdemes használnod, illetve, hogy hogyan kezdhetsz bele a WordPress alapú weblapod elkészítésébe.

A WordPress-ről röviden

Ha nagyon röviden szeretném megfogalmazni, hogy mi az a WordPress, akkor azt mondanám, hogy a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszere. Bontsuk le az előző mondatot.

A nyílt forráskód azt jelenti, hogy maga a szoftver teljesen ingyenes és szabadon módosítható. Így, ha használni szeretnéd, akkor nincs más dolgod, mint letölteni a szoftvert a WordPress.org-ról és el is kezdhetsz megismerkedni a felülettel.

A tartalomkezelő rendszer, avagy CMS (Content Management System) olyan szoftver, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó különösebb fejlesztői, programozói tudás nélkül módosíthassa a weboldala tartalmát. Szóval egy CMS használatával képes leszel többek közt képi és videós tartalmakat feltölteni, bejegyzéseket írni és megosztani és további alapvető beállításokat módosítani.

Az interneten elérhető weboldalak már több, mint 40%-a WordPress alapú. Ha pedig a tartalomkezelő rendszereket vizsgáljuk, akkor abszolút piacvezető a több, mint 60%-os részesedésével. Gondolj bele milyen nagy számok ezek, a weben található minden harmadik weblap ezt a rendszert használja.

Szóval összefoglalva a fentieket a WordPress nem más, mint egy weboldalak alapjaként használható keretrendszer, amelyet naponta felhasználók milliói vesznek igénybe és amelynek kezelését egyszerűen elsajátíthatod.

Miért érdemes megfontolnod a WordPress használatát?

Most, hogy megismertük az alapokat, nézzük milyen előnyökkel jár az, ha a WordPress-t használod weboldalad alapjaként.

Egyszerűen használható kezelőfelület

A szoftver egyik legnagyobb előnye a felhasználói felület egyszerűsége. Rengeteg opciót biztosít a felhasználó számára és a szakértők részére tartogat extra lehetőségeket, de emellett logikus a menürendszer felépítése, így az új felhasználók is könnyen navigálhatnak.

Nyílt forráskód

Fentebb már írtam erről néhány sort, viszont fontos megemlíteni, hogy ha nyílt forráskódról beszélünk, akkor az azt is jelenti, hogy bárki módosíthatja azt. Ez pedig alapot biztosított ahhoz, hogy a WordPress köré egy egész iparág épüljön. Számtalan szolgáltató biztosít WordPress alapú kivitelezést és karbantartást, továbbá rengeteg harmadik féltől származó bővítményt is találhatsz.

Bővíthetőség

Az előző ponthoz kapcsolódik, hogy számtalan cég dolgozik a rendszerrel kapcsolatos felmerülő igények megvalósításán. Megvásárolhatsz például a weblapod megjelenését módosító témákat és olyan bővítményeket, melyek telepítésével új funkciók adhatóak a weboldalhoz, ilyenek többek közt a webshop bővítmények, a számlázási és fizetési rendszerek, a galériák, űrlapok, vagy a közösségi média integrációk. A legjobb az egészben, hogy ezeket néhány kattintással telepítheted.

Rugalmasság

A WordPress szinte bármilyen típusú weboldal alapjaként megállja a helyét. Akár egy egyszerű üzleti weblapot szeretnél, akár blogot, webshopot, vagy egy szimpla landing oldalalt a szoftver használatával megvalósíthatod az elképzeléseidet.

Költségek

Az árazást tekintve jóval barátságosabb alternatívát nyújt az egyedi fejlesztésekhez és a bérelhető szoftverekhez képest. Maga a szoftver ingyenes így, ha magad tanulnád meg a WordPress alapú weboldal készítés lépéseit, akkor a táhelyen és a domainen kívül az első időszakban extra költséged nem lesz. Ha fejlesztővel készíttetnéd ez az oldalt, akkor egy egyedi fejlesztés árának töredékéből megvalósíthatod az elképzelt weblapot.

Könnyű segítséget találni

A népszerűség nagy előnye, hogy ha problémába ütközöl, akkor azzal már jó eséllyel más is találkozott. A legtöbb probléma megoldása egy Google keresésre lesz tőled. Emellett számtalan szakmai blog és weboldal segít bővebb információt szerezni a rendszer működéséről és használatáról.

A WordPress hátrányai

Természetesen a WordPress-nek is megvannak a hátrányai, az előnyök mellett erről is érdemes szót ejteni.

A népszerűség árnyoldala

A közkedveltséggel és népszerűséggel nem csak előnyök, hanem hátrányok is járnak Ilyen hátrány a biztonsági sérülékenységek témaköre. Ha egy szoftver közismertté válik és mint esetünkben is, felhasználók milliói használják, az magával vonzza azt is, hogy rosszakarók célpontjává válik.

Meglepő módon egy jól karbantartott és észszerűen menedzselt WordPress weboldal elég nehezen támadható. Ehhez viszont az kell, hogy maga a WordPress, a sablonok és bővítmények folyamatosan a lehető legújabb verzióval rendelkezzenek. Emellett érdemes minimalizálni a használt bővítmények számát, biztonságos tárhelyet választani és a felhasználók jogosultságait megfelelően kezelni.

Inkompatibilitási problémák

Főleg kezdő felhasználókra jellemző, hogy minden elmerülő problémát egy bővítmény telepítésével próbálnak meg megoldani. Számtalan bővítmény érhető el ugyan, de ez nem azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül, mindent ezek telepítésével kellene befoltoznunk.

Egyrészt minél több bővítményt használsz, annál több erőforrásra lesz szüksége a rendszernek. Másrészt inkompatibilitási problémák léphetnek fel, ez főleg akkor jellemző, ha átfedés van a funkcionalitásban. Harmadrész konfliktusok léphetnek fel, ha egy adott WordPress verzióval nem kompatibilis az adott bővítmény.

Javaslom, hogy vizsgáld meg tényleg szükséged van-e egy adott pluginre, ugyanis sokszor csak egy Google keresésre vagy a problémák megoldásától. Továbbá érdemes a csak egy-egy funkciót biztosító bővítményeket robosztusabb, több más plugint kiváltó megoldásokra cserélni.

Nem kerülhető meg a tanulás

Akár magad készítenéd el első WordPress alapú weboldalad, akár szakértőre bízod azt, a tanulásra szánt időt nem lehet megspórolni. Ha magad készítenéd el a weboldalat, akkor fontos, hogy szilárd alapokkal rendelkezz, mielőtt bármibe is belekezdesz. Ha ügynökséggel dolgozol, de egy-két feladatot te végeznél el, akkor sem kerülhető meg a WordPress legalább alapszintű ismerete.

Bővítmények és témák

Többször is említettem a bővítményeket és sablonokat, témákat a bejegyzés során. Úgy gondolom érdemes néhány szót szólni róluk, hiszen nagyban khozzájárulnak a WordPress CMS népszerűségéhez.

Minden bővítmény telepítésével valamilyen új funkcióval vértezheted fel a weboldalad. A WordPress hivatalos bővítmény könyvtárában több ezer bővítmény közül választhatsz és két kattintással telepítheted is azokat.

Azonban nem csak a hivatalos könyvtárból, hanem harmadik féltől is beszerezhetsz bővítményeket. Egész iparág épült a bővítmények fejlesztésére. Ha mégsem találnál megfelelőt, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy megbízz egy PHP programnyelvben jártas fejlesztőt.

A bővítmények mellett fontos megemlíteni a témákat, vagy más néven sablonokat. Ezen beépülő elemek a megjelenést manipulálják. Gyakorlatilag egy keretrendszert biztosítanak, amellyel a weblap dizájnja módosítható.

A WordPress-ben élesen elválik a tartalom és a megjelenés, így egy téma telepítésével és aktiválásával megváltoztathatod a teljes honlap megjelenését, anélkül, hogy a tartalom megváltozna. Tehát a bejegyzések, vizuális elemek, vagy az oldalszerkezet nem változik meg, míg a kiválasztott dizájnelemek lecserélődnek.

Konklúzió

Remélem sikerült egy kis betekintést nyújtanom a WordPress témakörébe. Összességében elmondható, hogy egy rendkívül sokoldalú rendszerről van szó, mely a legtöbb vállalkozás igényeit képes lefedni. Ha weboldal készítése előtt állsz, akkor javaslom, hogy fontold meg ezt a lehetőséget is.

Vélemény, hozzászólás?