Tárhely és domain regisztráció verhetetlen áron!

Miért jó az SSD tárhely?

A hagyományos merevlemezek (HDD) nem mai találmány, 1956 ban kezdték el ezeket használni, természetesen azóta nagyon sokat fejlődött a technológia, mind sebességben, és mint tárolókapacitás tekintetében.
Ma jellemzően kétféle kategóriát különböztetünk meg lakossági merevlemezek 5400-7200 rpm fordulatszámig.
Az üzleti célú meghajtók jóval gyorsabbak 10.000 – 15.000 rpm fordulatszámot is tudnak. Sajnos a sebességükkal arányosan növekszik az áruk is.
A HDD-k működési elve, leginkább egy régi bakelites lemezjátszóhoz hasonlítható, csak itt nem bakelit lemez forog, hanem egy speciális fém lemez, sok esetben 4-5 db lemez van egymás fölé szerelve.
Ez felett pedig egy a lemezjátszó hangszedőjéhez hasonló kar mozog, csak ez optikai olvasót tartalmaz.
Természetesen a lemezjátszónál több ezerszer gyorsabban pörögnek a lemezek, és az olvasó fej is hihetetlen sebességgel képes mozogni.

Sajnos hiába ez a nagyon gyors sebesség, a tárhely szolgáltatás területén már régóta a merevlemezek olvasási sebessége volt a szűk keresztmetszet.
Mindez úgy, hogy a szolgáltatók, a merevlemezeket RAID 10 es tömbökbe rendezték. Ezzel a megoldással a merevlemezek számától függően 4x vagy akár 8x os olvasási sebességet is el lehetett érni.

Ez már nagyon gyors volt, főleg egy otthoni PC hez képest, de a webtárhely szolgáltató iparban ez is kevés volt. Hiszen sokszor egy szerveren több száz weboldal található.
Ez azt jelenti, hogy minden egyes percben több ezer látogató érkezik a szerverre. Ha belegondolunk abba, hogy 1db weboldalon mennyi adat van, akkor el lehet képzelni, hogy több száz weboldal+több ezer látogató, mennyire sok adatot igényel.

Szerencsére a technikai fejlődés nem állt meg, és feltalálták az SSD meghajtókat.
Ezekben már nincs mozgó alkatrész, mindent csak elektronikus áramkörök tárolnak. Épp ezért a sebességük többszöröse a hagyományos HDD-k nek.

Cégünk ma már a webszervereken csak SSD meghajtókat használ.
Használunk HDD- lemezeket is, de ezeket csak adatmentésre, mivel ezek még mindig elfogadható áron biztosítanak viszonylag nagy tároló helyet.

Miért is fontos ez az ön számára?

Azért mert a weboldal sebesség az utóbbi időben különösen fontos lett.
Ugyanis a google a rangsoroláskor a weboldal sebességét is nézi, és ha lassú egy weboldal akkor azt hátrébb rangsorolja.
Itt mindössze másodpercek ről van szó, sőt inkább tized másodpercek ről van szó, hogy a keresőben hányadik helyen lesz a weboldalunk.
Épp ezért nem mindegy önnek sem, hogy a tárhelyét SSD vagy HDD meghajtók szolgálják ki!

Megjegyzés:
Egy weboldal sebessége nem csak a szerver erőforrásaitól függ!
Hiába nagyon erős és nagyon gyors a szerver, ha a rajta található program nagy, lassú, nehézkes.
Ezt sajnos sokan nem akarják megérteni.
Például egy forma 1 es autóba is lehet a legjobb, legerősebb motor, de ha defektes az egyik kerék, vagy rákötünk még egy lakókocsit, akkor már nem lesz olyan gyors.

A weboldalak ugyanilyen összetettek, egy programot sokféleképpen meg lehet írni, ránézésre mindegyik egyforma, mégis hatalmas különbségek lehetnek a sebességükben.
legjobb példa erre a számítógépünkön futó böngészők. Pl: Chrome, Internet Explorer, Firefox, Bing, stb…
Nagyjából mind ugyanúgy néz ki, mindegyik ugyanazt csinálja, mégis mérhető különbségek vannak közöttük.

Ráadásul, attól, hogy valami kezdetben jó volt, az nem jelenti azt, hogy egy frissítés után is jó lesz. A legjobb példa erre a Chrome böngésző.
Amikor megjelent, akkor köröket vert mindenkire, de szép lassan újabb és újabb funkciók kerültek bele, sok minden változott, és egy idő után már a legtöbb memóriát fogyasztó alkalmazássá vált a számítógépeken.
Több év után, úgy látszik, hogy most talán sikerült javítani rajta.

A webes programok ugyanilyenek, hiába hasonlít egyik a másikra, a felszín alatt teljesen más a kód. Ezt meg lehet írni, kiválóra, közepesre, és elégségesre is.
Aztán sok esetben nem is ezekkel van a baj, hanem azzal, hogy a weboldal egy harmadik szerverről akar letölteni valamit, lehet ez egy css fájl, vagy betűtípus.
Néha ilyenekre vár egy weboldal.

A harmadik hiba az amikor a weboldal készítő vagy tulajdonos tul sok mindent akar kirakni az oldalára.
Némelyik weboldalnak olyan hosszú a kezdőlapja, mintha csak a kezdőlap létezne, és mindent oda akarnak kipakolni.
pl. egy webáruház esetében 100 féle terméket. Ezt is meg lehet csinálni, de ehhez speciális oldalt kell készíteni, ahol a tartalmi elemek menet közben tudnak betölteni.
A másik nagy hiba a túlméretes tartalom. Pl: Egy iskola weboldalát lassúnak találta az igazgató, megkért nézzek rá.
A lassúság oka az volt, hogy a weboldal tele volt fényképekkel amit a titkárnő töltött fel a fényképezőgépből.
A fényképezőgép pedig RAW képeket készített, ami speciális utómunkára alkalmas formátum, ennek megfelelően a képek mérete sokszorosa egy átlag képnek.
Csak az iskola kezdőoldala 400MB volt!

Ha nem is ennyire durva mértékben, de a legtöbb tulajdonos, hasonló cipőben jár, a feltöltött képek nincsenek optimalizálva.
Pedig ma már olyan tömörítési eljárások vannak ami egy 2 MB os képet 40kb méretre képes tömöriteni, minimális minőségromlás mellett. pl. Webp formátum.
Ez azért fontos, mert a nagy kép sokkal lassabban töltődik le a látogató gépére.
A Google a méretet is figyelembe veszi a rangsoroláskor.

Vélemény, hozzászólás?