Tárhely és domain regisztráció verhetetlen áron!
    

Létezik korlátlan webtárhely?

Sok cég kínál ilyen korlátlan webtárhely csomagokat.

Ez bizony jól hangzik, korlátlan tárhely, mindössze, havi 1500-2000 Ft ért!   Ez az évszázad üzlete! (lenne ha igaz lenne)

Sajnos olyan hogy korlátlan a földi értelemben nincs. Maximum a világűr a korlátlan, bár még ezt sem tudjuk biztosan, hiszen még a naprendszerünket is épp hogy csak elhagyta a Szputnyik űrszonda, a következő naprendszer elérését pedig tuti, hogy egyikünk sem éli meg. 
Még mielőtt valaki arra gondolna, hogy ez a cikk azért készül, hogy lejárasuk a konkurens cégeket, ezt szeretném megcáfolni, mindössze szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nem minden arany ami fénylik, és nem minden korlátlan ami annak van hirdetve. 

Annyira hogy cégünk indulásakor mi is korlátlan tárhelyeket árultunk!

Az üzleti model ezeknél a tárhelyeknél a nagy számok törvényében rejlik, azaz, ha jön 100 ügyfél, abból lesz 50 ember akinek  1 Gb hely kell, és lesz 40 ember akinek 5-20 GB kell, és lesz 5-10 ember akiknek 50-100 GB körüli hely kell.  Ez nagyjából 10-20 GB/ fő eloszlást jelent, ami havi 1500-2500 Ft körüli áron a szolgáltatónak is megéri.

De rá kellett jönnünk, hogy ez az üzleti model nem járható út, ugyanis rendszeresen megtaláltak azok az emberek akik a youtube oldal klónját akarták megcsinálni, vagy ingyenes levelező szolgáltatást akartak indítani havi 600 Ft ból.

Elég kellemetlen volt felvilágosítani az embereket, hogy a youtube oldalt több mint 300.000 db szerver szolgálja ki,  ezt pedig bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk megoldani a havi 600 Ft os keretből.   (És ez nem vicc, sok ilyen volt!)

Végül úgy döntöttünk, hogy mindenkinek jobb az, ha csak olyan csomagokat árulunk ahol mindenki számára egyértelmű korlátok vannak. 

Aki még is ilyen szolgáltatást szeretne rendelni, annak a következőket ajánljuk. 

Részletesen olvassák át a Szerződési feltételeket, ugyanis az apró betűk rejtik a lényeget, és rendszerint ha ezt alaposan átolvassuk akkor rögtön kiderül, hogy a korlátlanság igen sok korlátozással jár együtt. 

Mik szoktak lenni ezek a korlátok: 

1: Csak olyan fájlok tárolhatóak a tárhelyen ami a weboldalhoz tartozik.
2: Fájl darabszám korlát.  Ilyen szinte minden szolgáltatásnál van, de nem mindegy, hogy 50.000 db, vagy 500.000 db fájl lehet a tárhelyen. Az 50.000 es számot egy átlagos weboldallal könnyen el lehet érni, és így a korlátlanság rögtön értelmét veszti, hiszen hiába csak 5GB helyet foglal el a weboldal, ha már nem tölthetünk fel több fájlt. 
3: Adatmentés csak bizonyos méretig van. pl: 10 GB ot meghaladó tárhelyekről nem készül biztonsági mentés. vagy csak bizonyos tartalmakról készül mentés. 
4: Teljesítmény korlát.   Ilyen is van minden szolgáltatásnál, de nem mindegy hogy mennyi erőforrás van kiosztva a weboldalnak. Egy alacsonyra állított korláttal, a weboldal gyakran hibát fog produkálni, vagy meg sem fog jelenni. 
5: Adatforgalom korlát.
6: Az email tárterület rendszerint külön van számolva.

Megfelelően beállított értékekkel, el lehet érni, hogy bizonyos méret fölé ne nagyon növekedjen egy oldal se. Igy a szolgáltatónak nem kell attól tartania, hogy 200-300 Gb os tárhelyeket kell havi 1500 Ft os áron adnia, ami még az olyan nagy cégeknek sem érné meg mint a Google.

Sok esetben ezek mindegyikét bevetik a szolgáltatók, az apró betüt pedig jól elrejtik, bizonyos értékeket eltitkolnak, hiszen a legtöbbször az a lényeg, hogy a szolgáltatást eladják, aztán ha az oldal eléri a korlátokat, akkor az előfizető rendszerint kénytelen nagyobb csomagra váltani. Vagy kénytelen szolgáltatót váltani, de rendszerint a többség inkább fizet. 

Nézzünk egy konkrét példát.  
Az egyik legnagyobb tárhelyszolgáltató (világviszonylatban) a bluehost. 
Már a második csomagjuk is korlátlan tárhelyet ígér, adatkorlát nélkül. 
Korlátlan számú oldalt lehet rajta elhelyezni, korlátlan számú adatbázist lehet létrehozni. 
Ugye milyen jól hangzik, hogy itt minden korlátlan? 

De ha jobban megnézzük, van itt egy csomó korlát is. 


200.000 db fájlt lehet feltölteni a tárhelyre. 
Az adatbázis mérete 5GB lehet csak.
Az adatbázis használat 10 GB lehet.  Azaz ennyi az adatbázis adatkorlátja. 

Az adatmentéskor sem mindent mentenek, ezt csak a tudásbázisban lehet megtalálni.  https://www.bluehost.com/help/article/jetpack-backup-and-restore

Talán egyszerűbb lenne azt írni, hogy csak arról a wordpress oldalról készül mentés amit ők telepítenek, de ez sem igaz. 
Mivel nem készül mentés a:   A WordPress alapvető fájljairól mivel ezek bármikor letölthetők a WordPress.org oldalról .

Továbbá nincs mentés a wordpress mappán kívüli fájlokról. 
Azaz, ha több weboldalad van, akkor azokról sem készítenek mentést.
Olyan adatbázis táblákról, amik nem ehhez az oldalhoz tartoznak, azaz további wordpress oldalakról, vagy bármilyen más egyéb weboldal adatbázisáról. 

Ez azt jelenti, hogy egy véletlen törlés, esetén, vagy szerver hiba esetén, csak egy oldalunkról lesz biztonsági mentés. Kivéve persze ha FTP-n rendszeresen készítettünk mentést a saját gépünkre.   Ha ezt nem tettük és több oldalunk is volt, akkor ezektől érzékeny búcsút lehet venni, és kezdhetjük felépíteni az egészet ellőről.
 
Ráadásul, az elsődleges oldalunk visszaállítása sem 1-2 kattintás mint a legtöbb tárhelyen.  Mivel azzal kell kezdeni, hogy letöltjük a wordpress oldaláról a zip állományt. Ezt feltöltjük a tárhelyre, ezután a mentett fájlokat visszaállítjuk a mentésből.   Ezt egy kezdő nem biztos hogy meg tudja oldani egymaga.


Mindezt elég borsos áron.  A feltüntetett ár tűrhető, viszont ez az ár és az ingyenes domain név is csak az első évre szól!
A következő évben már teljes árat számláznak, ami kb.: 40.000 Ft + a domain név ára. 

Szóval ha valaki csak felületesen nézi meg ezeket a tárhely csomagokat, a végén igen kellemetlen meglepetések érhetik. 
A legtöbb embernek persze ezzel nem lesz gondja, mivel egy kész wordpress oldal (amin nincs webáruház) kb: 30.000 db fájlból áll, persze ha nagyon sok cikk és kép van rajta akkor ennél több is lehet.
+ azt sem árt tudni, hogy a fájlok darabszámába a levelezés is beletartozik, igy ha valakinek sok levele van, az is sokat számít.  Továbbá a logok, cache fájlok is. 

De valószínű, hogy még így is 2-6 db wordpress weboldal is elfér a tárhelyen. 
ha már webáruházat is szeretne valaki, ott gyorsan változik a helyzet, mivel egy termékről 4-10 db fotót is feltölt az ember. 
A wordpress pedig minden képből készít legalább 4-6 féle méretet.  
Így 5db termékkép ből minimum 20 db kép készül.

Ezért egy webáruháznál nagyon gyorsan el lehet érni a 100.000 db fájl számot.
Ehhez még hozzájön a levelezés, logok, cache.   És már meg is telt a tárhely, pedig a tárhely méret kijelző lehet hogy még a 10 GB ot sem éri el. 

Én úgy gondolom hogy az ilyen tárhelyek, ha nem is az átverésről szólnak, mert minden feketén fehéren le van írva, még is igencsak megtévesztőek, hiszen a korlátlanság ígéretét hirdetik, miközben ettől elég távol állnak. 


Megjegyzés!
Ezt csak azért írom ide a végére, hogy aki, esetleg figyelmetlenűl olvasna, azt tudja, hogy a fenti adatok nem cégünk szolgáltatásait mutatják be.
Cégünknél minden fájlról és adatbázisról mentés készül, ezeket pár kattintással 30 napon belül vissza lehet állítani.
Fájl darabszám korlát nálunk is van, viszont nálunk az 1 GB os tárhelyhez van 200.000 db fájl limit. A nagyobb csomagokhoz ezek az értékek is nagyobbak. 

Comments are closed.