Weboldal tesztelés - Hosts fájl átírása Windowson és Mac OS X-en

A weboldalak költöztetésénél, a legtöbb weboldal tulajdonos szeretné leellenőrizni weboldalát az új tárhelyen, mielőtt a domain név átírásnyitása ténylegesen megtörténne, az új tárhelyre. 
De sok esetben ez nem egy egyszerű feladat, mert hiába írjuk be a böngészőbe a cPanel által minden domain névhez automatán létrehozott al-domain nevet, a weboldal rögtön átirányít bennünket az eredeti domain névre.
Vagy gyakran előfordul, hogy a kezdőlap még az al-domain néven jelenik meg, de ahogy rákattintunk egy menüpontra, az eredeti domain névre (régi tárhelyre) ugrik az oldal.

Sok weboldal készítő/tulajdonos, ilyenkor nekiáll a domain név ideiglenes lecserélésének az adatbázison keresztül, ami felesleges munka, mert van ennél egyszerűbb megoldás is.

Ehhez a következőket kell mást tennünk:

1: Keressük meg a gépünkön a hosts fájlt, ezt az alábbi helyen találjuk meg:

  • Windows XP, 7, 10 és Vista: c:\windows\system32\drivers\etc\hosts
  • Mac OS X Leopard & Snow Leopard: 
    Terminálba: sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts

    (Fontos! Widosws esetén a fájl megkeresésére lehetőleg használjuk a windows intézőt!  Total Commander-ben nem fogjuk látni az ETC könyvtárat, belépni úgy tudunk, ha az alsós sávba c:\windows\system32\drivers>  után begépeljük: cd etc utána enter. )

2: A Hosts fájlt Nyissuk meg  pl.: notepad-dal (vagy bármilyen más egyszerű szövegszerkesztővel),   

Új sorba írjuk: xx.xx.xx.xx  domainnevunk.hu
(az xx.xx.xx.xx helyére a szerver IP címét kell írnunk, amit a cPanel felületre bejelentkezve a jobb oldali ablakban látunk a  Shared IP Address szöveg alatt.)

Lehetséges, hogy gépünkön nem adminisztrátorként vagyunk bejelentkezve, ebben az esetben a Notepadot, vagy más szerkesztőt adminisztrátorként kell futtatni:
Jobb klikk a szövegszerkesztőnkre, és “Run as administrator”, azaz “Futtatás rendszergazdaként”.3: Ha kész vagyunk mentsük el a fájlt.

A böngészőbe írva a domainnevunk.hu-t a beállított IP címen fogja keresni a weboldalt, amennyiben mindent jól állítottunk be, meg fog jelenni a weboldal.


Ha weboldalunk helyett csak egy üres oldal jelenik meg:  akkor érdemes feltölteni egy index.html fájlt (ezt a fájlt szintén a notepad szövegszerkesztővel kell létrehozni)
Tartalma ez legyen:
<html>
Teszt
</html>
A fájlt a domain név gyökérkönyvtárába kell feltölteni, neve index.html legyen.  (ha van ilyen nevű fájl, akkor azt ideiglenesen nevezzük át mondjuk index2.html re)
Most írjuk be  böngészőbe: domainnevunk.hu/index.html , ha azt látjuk kiírva, hogy Teszt, akkor az hosts fájl jól hoztuk létre, azaz a hiba a feltöltött fájlokban, beállításokban keresendő.

Töröljük az index.html fájlt, mivel alapértelmezésként mindig az index.html fájl töltődik be, ez pedig megakadályozná a további hibakeresést.
Ha tudjuk kapcsoljuk be a weboldalunkban a hibakijelzést, debug mode.  Ez sok esetben a config.php fájlból kapcsolható be. 
Valószínű, hogy a php.ini ben is be kell kapcsolnunk a display_errors  opciót (cPanel --> MultiPHP INI Editor).

Sajnos a további hibakeresésben, javításban itt nem tudunk több segítséget adni, mivel a hibát nagyon sok minden okozhatja. 
A hibakódot érdemes beírni a keresőbe, sok esetben a megoldást is megtaláljuk.
Legtöbbször elég csak a PHP verzión módosítani, vagy pár felesleges sort törölni a .htaccess fájlból.
Ha nem megy, akkor keressék ügyfél szolgálatunkat, lehetőleg a hibát minél jobban leírva.
 

Ha  403 forbidden  hibaüzenet jelenik meg a böngészőben, akkor valószínű, hogy a weboldalt még nem töltöttük fel illetve rossz könyvtárba töltöttük, esetleg hiányosan lett feltöltve a tartalom.4: Ha weboldalunk jól működik: töröljük a hosts fájlból a sort, kapcsoljuk ki a debug modo, és a display_errors opciót.


 

  • 1 A felhasználók hasznosnak találták ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

Levelezőlisták

"A levelezőlista elsődleges célja az információcsere megkönnyítése nagy taglétszámú, egy adott...

Domain átirányítás

A cPanelen belül Ön a domainjét bármikor átirányíthatja. Ehhez nem kell mást tennie, mint:...

Fájlkezelő

FájlkezelőA cPanelben egy minden igényt kielégítő fájlkezelő programot találunk, ami feleslegessé...

Installatron

Ez a leírás, csak egy általános leírás az automata telepítővel kapcsolatban, ez a cikk nem...

Weboldal költöztetés régi WebDigitalos tárhelyről, az új cPaneles tárhelyre.

    Figyelem az átállás a régi szerverről, az újra nem automatikus, kérjük olvassa el ezt a...