Webdesign trendek 2019-ben

A weboldal látogatók 75%-a a cég megbízhatóságát és hitelességét a design alapján ítéli meg. Ez azt jelenti, hogy az esztétikusabb weboldalak alapvetően nagyobb bizalmat kapnak a látogatók részéről, mint rondább, elavultabb társaik.

Korunk internetezői nagyon jól meg tudják különböztetni a jó minőségű webdesign-t a rosszabbtól és döntésük a teljes cég megítélésre hatással lesz. Éppen ezért az egyedi, határozott webes arculat kulcsfontosságú a cég sikere szempontjából.

Ebben a cikkben azokat a webdesign trendeket gyűjtöttem össze, amelyek alapvetően meghatározzák a 2019-es évet és nagy valószínűséggel még a következő években is népszerűek lesznek.

Felhasználói élmény alapú tervezés (UX design)

Manapság a weboldal látogatók sokkal érzékenyebbek arra, hogy az általuk meglátogatott weboldal mennyire informatív, mennyire könnyen kezelhető. Erre a trendre a mobil internet használat is rátett egy lapáttal, mivel mobilon még jobban kijön, ha egy weboldal nehezen kezelhető, nehezen tudja átadni az információkat.

A weboldal felhasználói élménye azon elemek összessége, amelyek a látogató benyomását meghatározzák az oldallal kapcsolatban.

Ha egy webshopban a kereső nem működik jól, a látogató nem találja meg a kívánt terméket, ha a termék képek aprók, rossz minőségűek, ha a megrendelés folyamata kusza, nehezen értelmezhető, ha az oldal lassan töltődik be, ha a szövegek nem informálisak, nehezen olvashatók, akkor ezek mind olyan apró bosszúságok, amelyekből ha sok van, akkor a látogató előbb-utóbb elhagyja az oldalt.

A felhasználói élmény alapú tervezés azt jelenti, hogy a weboldalt már az elejétől fogva úgy tervezzük meg, hogy maximális felhasználói élményt nyújtson a látogatónak. Tehát tulajdonképpen a design-t is ennek a célnak rendeljük alá.

White space használata

Régebben a weboldalak design trendje az volt, hogy megpróbáltunk minél több információt minél kisebb helyen megjeleníteni, hogy a látogató görgetés nélkül azonnal mindenhez hozzáférjen. Az analitikai eszközök elterjedésével vált nyilvánvalóvá, hogy ez a design elv nem működik, mert a látogató figyelme folyamatosan ugrál az egyes tartalmak között, semmit nem tud teljes egészében elolvasni, mert elkalandozik a figyelme. Ráadásul a látogató „irányítása” is nehézkessé válik az oldalon, nincs kontroll az információ átadásának sorrendjében. 

A megoldást azt biztosítja, hogy a nem összetartozó információkat minél jobban elkülönítjük egymástól és relatíve nagy üres helyet, angolul white space-t hagyunk közöttük, hogy egyértelműsítsük mi az ami összetartozik és a látómezőtől távolabb legyenek azok a dolgok, amelyekkel nem akarjuk az olvasó figyelmét megzavarni.

Egyedi grafikai elemek és illusztrációk használata

A website template-ek korában, amikor több száz, több ezer előre legyártott professzionális sablon közül választhatod ki weboldalad megjelenését, különösen fontos lett, hogy valami egyediséget tudj felmutatni a hasonló elrendezésre épülő weboldalak milliói között.

Ennek az egyediségnek, a többiektől való megkülönböztetésnek az egyik eszköze a saját illusztrációk használata. Kétségkívül nem olcsó mulatság weboldaladhoz több egyedi illusztrációt legyártatni, de ha a sablonos stock fotóidat lecseréled, a hatás nem fog elmaradni és a látogatók is nagyra fogják értékelni.

Weboldalad megtervezését tehát nyugodtan kezdheted egy professzionális sablon kiválasztásával, majd pedig keress egy profi grafikust, aki a template-ben szereplő stock fotók helyett egyedi, azonos forma és színvilágra épülő illusztrációkat rajzol neked. Sokszor már ennyi is elég ahhoz, hogy kitűnj a konkurensek tömegéből.

Reszponzív webdesign

A mobil eszközök fejlődése és a mobil internet sávszélességének bővülése nagy hatással volt internetezési szokásainkra. A korábban szinte kizárólag asztali internetezést szépen lassan pár év leforgása alatt felváltotta a mobilról történő netezés. Manapság már ott tartunk, hogy többen böngésznek mobilról, mint hagyományos asztali gépről.

Sajnos bár a webes techológiák készen álltak ennek a trendnek a kielégítésére, a cégek sokszor túl későn léptek és elmaradtak a látogatók elvárásaitól. Márpedig a mobilról böngésző látogatók elvárásai nagyok. Nagyon gyorsan betöltődő weboldalakat szeretnének, amelyek könnyen kezelhetők és minimális idő alatt megtalálják a számukra fontos információt. Ha nem így van, másodpercek alatt elkattintanak és keresnek egy másik weboldalt.

A reszponzív webdesign alkalmazása erre a problémára ad megoldást. A reszponzív weboldal rugalmasan idomul a látogató eszközének felbontásához és ezzel tökéletes felhasználói élményt nyújt. Annyira fontos lett a reszponzív technika használata, hogy 2018-tól a Google a weboldalakat már mobil változataik alapján indexeli, tehát a mobil tartalom és struktúra alapján térképezi fel őket. Persze csak akkor, ha van a weboldalnak mobil verziója. Ha nincs, akkor hátrébb fogja sorolni a konkurenseknél, mert tudja, hogy a látogatóknak nem nyújt megfelelő felhasználói élményt.

Weboldal sebesség

Az előző pontokban már céloztam arra, hogy mennyire fontos lett a betöltődés sebessége különösen mobilon. A statisztikák szerint 3 másodperc a kritikus határ, efölött akár már 1 másodperc várakozás is drasztikus oldal elhagyási arányt eredményez.

Ahhoz, hogy 3 másodperc alatt betöltődjön egy oldal komoly tervezést igényel, ami a design-ra is hatással van. Ugyanis ha a nyitólapon egy nagy méretű slider van 5 képpel, képenként 250 kbyte-os mérettel vagy egy nagy felbontású videó, akkor ezek az elemek önmagukban meggátolhatják a három másodperces érték elérését.

Tehát már a weboldal grafikai tervezés során ügyelni kell arra, hogy olyan elemek legyenek az oldalba tervezve, amelyek optimalizálás után méretüknél fogva ne gátolják a gyors beltöltődést.

Videó hátterek

Az előző pontban írtam a videók használatának negatív hatásáról a betöltődés sebességére, itt pedig éppen az kezdem fejtegetni, hogy a videós tartalmak bizony egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Sajnos ilyen a webdesign, a trend sokszor ellentmondanak annak, mint ami a felhasználók részéről igényként megfogalmazódik.

A videó elterjedésének mozgatórugója nem csak a Youtube és az influencerek és a vblogok népszerűsége, de az is, hogy a weboldal látogatók rájöttek, az olvasás helyett mennyivel kényelmesebb ugyanazt az információt egy videó formájában befogadni.

A videók használatának egy másik oldala, ha a statikus, animációk nélküli oldalunkba valami mozgást szeretnénk belevinni. Erre kiváló és látványos megoldás lehet a videó hátterek alkalmazása. Megfelelő effektusok és tömörítés segítségével a fájlméret viszonylag alacsonyan tartható vagy megoldható az is, hogy a videó csak asztali gépen töltődjön be, mobilon ne. Ezzel a megoldással bár csak a desktop gépet használók fogják látni a videót, de a mobilisoknál nem fogja lassítani a betöltődés sebességét.

Összefogalás

A webdesign trendek figyelemmel követése hasznos lehet azok számára, akik folyamatosan az élvonalban szeretnének maradni vállalkozásuk weboldalával. Emellett a trendek rávilágítanak pár olyan technológiai újításra is, amely a felhasználói élményre pozitív hatással lehetnek és ez végső soron szintén a vállalkozás eredményességét javítja.

Sajnos azt látom, hogy a hazai piacon a vállalkozások még mindig a legvégsőkig húzzák, halasztják weboldaluk megújítását, pedig pont az előbb felsorolt technológiai, eszköz használati változások miatt lenne szükséges minden cég weboldalának megújítására legalább 3-5 évente. Egy komolyabb változás esetén, mint amilyen a mobil használat és a reszponzív technológia megjelenése a váltást még hamarabb, maximum 1-2 éven belül meg kell lépni.

/Tusnádi István/

  • 2 A felhasználók hasznosnak találták ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

Növelje fiókja, tárhelye, és weboldala biztonságát!

A mai naptól ügyfeleinknek lehetősége van Kéttényezős hitelesítés alkalmazására a webdigital.hu...

Profi webáruház ingyen.

FIGYELEM! Cégünk nem készít weboldalakat és webáruházakat, az itt található leírás, csak...

Keressen pénzt weboldalával!

Jó dolog ha az embernek van egy weboldala, de még jobb ha pénzt is kereshetünk vele. Ebben...

Feltörték - Vírusos lett a tárhelyem, mit tegyek?

Hogy történhetett ilyen ? Lehet hihetetlennek hangzik, de sok esetben ennek a megállapítása...

Milyen weboldal motort (CMS) rendszert használjak?

Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk egy kicsit segíteni akik egyáltalán nem tudják mi is az a CMS,...

Powered by WHMCompleteSolution