Mi az a DNS-kiszolgáló?


A DNS-kiszolgáló egy olyan szolgáltató oldali szerver, amely az internetes címek fordításáért
felelős. Ezen szerver segítségével tud Ön az interneten keresztül weboldalakon böngészni,
e-maileket küldeni és fogadni.

DNS szerverből nagyon sok van a világban, ezek hierarchikus rendben dolgoznak.

Az átlag internetezők a saját internet szolgáltatójuk DNS szerverét használják a weboldalak azonosítására, mivel ezek nem egyszerre kerülnek frissitésre, ezért van, hogy egy A rekord váltás után az egyik szolgáltatónál, már 1 óra múlva az új adatok jönnek be, mig a másiknál csak 12 óra múlva érhetők el ugyanazok az adatok.


Pl: Őn beírja a böngészőbe hogy www.webdigital.hu ezt a DNS szerver lefordítja a számítógépek által használt címzési módra azaz: 79.172.201.186
- Ezután az őn gépe üzenetet küld a 79.172.201.186 IP címen található szervernek, hogy szeretné megnézni a webdigital.hu weboldalt.
- A szerver, megnézi a VHOST alapján, hogy a megadott domain névhez tartozó oldal melyik könyvtárban található (pl: ../www/data/webdigital.hu/public_html/ )
Ha megtalálta a megadott könyvtárat, akkor betölti az index.html-t vagy index.php fájlt, feldolgozás után pedig az eredményt elküldi az internetező gépére.

 

A legtöbb ember számára a DNS szerverek müködése legalább annyira érthetetlen, mint az ugyancsak DNS nek rövidített dezoxiribonukleinsav.
Míg az utóbbihoz mi sem értünk túl sokat, addig a DNS szerverek működését megpróbáljuk röviden bemutatni.
A leírás természetesen nem profik számára készült, és csak az alap infókat tartalmazza, de a működés megismeréséhez épp elég.

Kezdjük az elején, hogy mi is az a DNS szerver és mire való.

A DNS a Domain Name System szavak rövidítése, ez ugyanolyan szerver (számítógép) mint a legtöbb, a különbség, hogy ezen nem a weboldalunk adatait tárolják (ez nem feltétlen igaz, mert a legtöbb DNS szerver egy általános célú webszerveren fút), hanem a Domain neveinkhez tartozó beállításokat.
A domain neveket különböző rekordokkal lehet konfigurálni, ezekből kettőt mondhatni kötelező használni.

A - Address, cím rekord

Ez a leggyakrabban használt rekord, amely arra szolgál, hogy egy domain névhez IP címet rendeljünk. Például:

webdigital.hu A 79.172.201.186


Sokszor használt tulajdonságát látjuk itt a zónafájlnak: nem írjuk ki egy domain (jelen esetben a masina) teljes domain nevét, csak annak első részét. A végére oda kell érteni azt a vonatkoztatási rendszert, ahol éppen vagyunk. Ezt először is maga az a zóna adja meg, amire ez a fájl vonatkozik. Például ha a valami.hu zónáról van szó, akkor a 'masina' a végére biggyesztett pont nélkül úgy értendő, mint masina.valami.hu. Ez a tulajdonság legtöbbször igen kellemes, mert például egy 200 A rekordot tartalmazó zóna esetében nem kell 200-szor megismételnünk a zónában, hogy 'egyik.valami.hu., masik.valami.hu.' hanem elég annyit írnunk 'egyik, masik'. Vigyáznunk kell azonban, mert könnyen elfelejtekezhetünk arról, hogy pontot kell tennünk a domain név végére, ha azt teljes egészében kiirjuk valahol.

MX - Mail eXchanger, levelező szerver rekord

Ez a rekord szolgál arra, hogy egy domainba érkező levelek levelező szerverét kijelölje. A rekord formátuma egy példán:

Domain: valahol.hu

Prioritás Levelező szerver cime
(google apps szolgáltatáshoz)
1 ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
10 ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM.
10 ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM.

 

Ezek a sorok azt jelentik, hogy a info@valahol.hu alakú címre érkező leveleket a ASPMX.L.GOOGLE.COM., vagy aALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM. gépekre kell küldeni. Az MX rekordok első paramétere egy szám, ami a rekord preferenciát jelenti. Kötelező paraméter, de csak akkor van jelentősége, ha több MX rekord tartozik ugyanahhoz a névhez: kisebb szám nagyobb preferenciát jelent. Példánkban tehát csak akkor fogják a levelező szerverek a ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.-ra küldeni a valahol.hu domainba szóló leveleket, ha a preferáltabb ASPMX.L.GOOGLE.COM. nem elérhető. Lehetséges több MX rekordot egyenlő preferenciával megadni. Ilyenkor véletlenszerű, hogy melyikre érkezik be egy-egy levél. Az MX rekord második paramétere egy domain név. Fontos, hogy ehhez a névhez már A rekord tartozzon. Nem megengedett olyan domain nevet magadni, ami csak egy CNAME-ra, vagy másik MX-re mutat.

A legtöbb rekordhoz meg kell adni egy - TTL (Time To Live) értéket. Ennyi másodpercig tárolják a szerverek a cache-ükben az adott információt. (gyakorlatilag a frissítési idő, átlagosan 3600 másodpercet szokás beállítani)

A fentieken kívül több más rekord is van, de ezeket csak ritkán használják, épp ezért csak röviden írjuk le mire való.

CNAME - Canonical Name, kanonikus név rekord (Ez a rekord arra való, hogy egy hostnak becenevet adjunk)
TXT - Text, szöveges rekord (elvileg bármilyen szöveget tartalmazhat, de leggyakrabban az SPF rekord ot adják meg, ami az email címünk illetéktelen felhasználását gátolná meg, sajnos csak ott működik ahol ezt lekérdezi a fogadó fél, így az esetek nagy részében hasztalan)
HINFO - Hardware information, hardver információ rekord (hasonló a TXT hez, a szerverről lehet megadni információkat)  • 1 A felhasználók hasznosnak találták ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

A Webdigital (ICON MÉDIA Kft.) hivatalos domain regisztrátor? 

Igen cégünk 2012-óta hivatalos .hu domain regisztrátor.   Ezt lehet valahogy ellenőrizni? igen!...

Hogy ellenőrizhetem, hogy a kiválasztott domain név védjegyoltalom alatt van e?

A hazai és EU védjegy adatbázisokban érdemes keresni http://pipacsweb.hpo.hu/...

A domain felmondás alatt van. Mit tegyek, ha szeretném magamnak "megvásárolni"?

A felmondás alatt a domainek 45 napig vannak, ezután kerülnek törlés előtti parkolásba 60 napig,...

Egy védjegyoltalom alatt álló névhez hasonló név regisztrációja

A védjegyoltalom alatt álló domain neveket egyértelműen nem regisztrálhatja be akárki, csak a...

Mi történik ha egy díjbekérőt nem fizetek be határidőre?

Először is nem kell megijedni!Semmi nem veszik el azonnal.Sajnos ilyen esetben a szolgáltatás a...