Tárhely és domain regisztráció verhetetlen áron!

Webtárhely vagy VPS szerver, mi a különbség? Előnyök és hátrányok.

Régen a különbségek hatalmasok voltak a VPS és a hagyományos webtárhely között. Ma már a technika fejlődésével a különbségek bizonyos tekintetben lecsökkentek.


Talán kezdjük a közös pontokkal.

A tárhely szolgáltatás és a VPS szerver is egy nagy fizikai szerverből leválasztott rész. 
Hogy érthetőbb legyen, nagyjából olyan mint amikor valakinek van egy sok szobás panziója, és ebből a panzióból lehet 1-2 szobát kibérelni. 
Természetesen a szerverben nem szobák vannak, hanem erőforrások: Processzor és memória + adattárolási hely, itt ezeket lehet kibérelni. 

Nézzük a különbségeket.

A webtárhely szolgáltatás:
Ebben az esetben a szerverre egy darab operációs rendszer van feltelepítve, leggyakrabban valamilyen Linux disztribúció. 
Tárhelyszolgáltatás szempontjából a legjobb a kihelyezetten erre a célra fejlesztett CloudLinux. Az itt leírtak csak erre a Linux verzióra igazak, mivel a többi Linux verzióval ezeket a funkciókat nem lehet megvalósítani. 
A szolgáltatónak lehetősége van többféle tárhely csomagot létrehozni. A tárhelyek részére erőforrásokat tud kiosztani, amit átlépni nem tud az ügyfél. Amennyiben a szerverben elég tartalék erőforrás van, akkor az igy kiosztott erőforrásokat akár dedikált erőforrásnak is lehet nevezni, mivel gyakorlatilag mindig rendelkezésre áll annyi erőforrás többlet amennyire szükség van. 
Az ügyfelek rendszerint sok olyan funkciót megkapnak, amiért VPS környezetben külön fizetni kellene.
Pl.: Komplett biztonsági szoftvereket, (spam, vírus szűrés, tűzfal) adatmentés, automata telepítő, cPanel kezelőfelület és rendszergazdai szolgáltatás, stb…

VPS szerver:
A VPS, azaz a Virtual Private Server lényege, hogy egy fizikai, nagy teljesítményű szervert több, önállóan működő virtuális szerverre bontanak szét.
Itt is ugyanúgy ki vannak osztva az erőforrások és a tárhely. Ezeket túllépni szintén nem lehet. 
Az igazán nagy különbség, hogy ebben az esetben minden egyes VPS szerveren külön operációs rendszer üzemel.  Ez tetszés szerint lehet Linux, vagy Windows szerver. (természetesen árazásban eltérőek)
A saját operációs rendszer miatt korlátlan szabadságunk lehet a szerveren, és olyan funkciókat is lehet engedélyezni, amit egy sima tárhelyen nem lehet megoldani. 

A VPS minden esetben saját IP címről üzemel, míg a tárhely szolgáltatás a legtöbb esetben egy közös IP címet használ. 
Igaz az új rendszereknél már a tárhelyhez is lehet saját IP címet vásárolni, de a magas költségek miatt ezt csak nagyon kevesen veszik igénybe (jelenleg 1db IP cím ára havonta 2000 Ft felett van)

Melyik a jobb melyiket válaszam? 

Mi úgy gondoljuk, hogy a legtöbb ember számára a sima webtárhely a jobb megoldás, viszont vannak olyan weboldalak, ahol olyan funkciókra van szükség amit a webtárhely szolgáltató nem tud engedélyezni.  És ez nem azért van, mert igy akar kitolni szegény ügyféllel,  hanem egyszerű biztonsági okokból nem lehet megoldani, bizonyos funkciók használatát. 
Ezek között is van olyan ami mérsékelt kockázatot jelent, és van olyan is amelyik használata kritikus biztonsági kockázattal jár. 
A szolgáltató dönti el, hogy nála még mi az ami belefér az elfogadható biztonsági kockázat kategóriába. 
Mi ezeket nagyon óvatosan kezeljük, hiszen 1-2 ügyfél miatt nem biztos hogy érdemes akár csak egy pici rést hagyni a pajzson. 

Mint írtam a VPS szervereknél ilyen nincs, bármit bekapcsolhatunk, és bármit telepíthetünk, itt a megrendelő lesz a rendszergazda!

No és itt jön a VPS hátránya is!
Sokan akik belevágnak a VPS bérlésbe, meglepődve tapasztalják, hogy kapnak egy előre telepített Linuxot, és kész ennyi, innentől már a megrendelőé a terep, neki kell telepíteni és beállítani mindent.  
Persze jó pár VPS hez kérhetünk akár előre telepített cPanel felületet is, ez nagymértékben le egyszerűsíti a dolgunkat.
Viszont sok olyan feladat van, amit a cPanel felülettel nem lehet megoldani. Ilyenkor már nem árt egy minimális rendszergazdai tudás, és a Linux alapos ismerete. 
És persze Linux alatt nem a Windows grafikus kezelő felületéhez hasonlító Linux verziókat kell érteni, hanem a parancssoros Linuxot, ahol minden egyes parancsot be kell gépelgetni.

Az igazi gond akkor van amikor belefutunk olyan hibákba, amiket nem tudunk megoldani. 
Néha elég csak egy kínai kereső robotnak rakattatnia a weboldalra, amelyik egyszerre 40db IP címről kezdi el feltérképezni a weboldalt, ez sok esetben olyan erőforrást igényel amivel nem rendelkezik a VPS. 
Az aki nem ért hozzá, az vagy vár, hogy egyszer lecsökken a szerver terhelése, vagy elkezdi kinyomozni azt, hogy mi okozhatja a megnövekedett terhelést. 
Ezt már nem lehet megtenni a cPanel felületen keresztül, parancsor kell hozzá, és komoly tudás.
És természetesen ennél még rosszabb dolgok is elő szoktak fordulni, pl.: konkurencia harc, amikor is DDOS támadással több ezer IP címről jönnek kérések a szerver felé.  
Itt már sokszor a parancssori tudás sem elégséges, van, hogy saját scripteket kell írni, amivel ki tudunk szűrni bizonyos IP címeket. 

Továbbá a VPS hez sok fontos alkalmazást külön kell megvásárolni, persze ezek nem kötelező elemek, viszont egy jó szerveren jó szolgálatot tehetnek.
Szerencsére VPS szerverhez jóval olcsóbban meg lehet venni ezeket, mint egy fizikai szerverhez.

Ezzel nem akarom elvenni senki kedvét a VPS szerverektől, viszont fontos azzal tisztában lenni, hogy a VPS szerverek esetében sokkal több feladatunk lesz, és sokkal nagyobb tudással kell rendelkezni, mint egy webtárhely esetében, ahol ezeket a feladatokat az ügyfélszolgálat megoldja. Továbbá árban is jóval drágább lesz. 

 

Comments are closed.