Rövid összefoglaló
Cégünk 2018-ban kezdett el áttérni a cPanel kezelőfelületre, erről minden díjbekérőt tartalmazó levélben fel is hívjuk az ügyfeleink figyelmét!
A régi szervereink fejlesztését, az átállással egy időben megszüntettük.
Ezért minden kedves ügyfelünknek javasoljuk,hogy a cPaneles szerverre váltást ne halogassák!
Előbb utóbb kénytelenek lesznek váltani, mivel a programfrissítések megkövetelik az újabb PHP verziókat, amit csak a cPaneles tárhelyen tudunk biztosítani.
Továbbá az SSL tanúsítvány használatához szükséges TLS 1.0-s és 1.1-s kapcsolatot a böngészők hamarosan nem támogatják.
Az ennél újabb TLS kapcsolat is csak a cPaneles tárhelyeken lesz elérhető.
Javasoljuk, hogy ne várjon az utolsó percig a váltással! Ne várja meg, amíg weboldala elérhetetlen lesz, egy elavult kiegészítő miatt!

Terveink szerint legkésőbb 2021 első felében szeretnénk megszüntetni, minden régi típusú szerverünket.


Részletek: 

A világ folyamatosan változik, nincs ez másként az internet világabban sem, ahol a változás sokkal gyorsabb mint az élet egyéb területein.

Azon ügyfelek akik a régi saját fejlesztésű admin felületes tárhelyeket veszik igénybe bizonyára észrevették már, hogy a böngészőben a saját weboldaluk címe (URL) mellett a Nem Biztonságos felírat olvasható. Ez a figyelmeztetés a legtöbb weboldal tulajdonos számára csak egy kis zavaró tényezőt jelent, pedig ennél sokkal többről van szó!
Az így megjelölt weboldalakat a keresők hátrébb sorolják. Ez azt eredményezi, hogy a látogatószám lecsökken.
Legrosszabb esetben a böngésző egy nagyméretű figyelmeztető ablakot jelenit meg.


Mi az oka ennek? 

A nagy Internetes cégek köztük a google célul tűzték ki maguk elé, hogy az internetet biztonságosabbá teszik. Ezért gyakorlatilag kötelezővé tették, hogy a weboldalak a látogatókkal titkosított csatornán kommunikáljanak.
A titkosításhoz pedig szükség van egy SSL tanúsítványra, ami a domain névhez van hozzárendelve. Ezt a tanúsítványt a régi tárhelyeinken csak pénzért tudtuk biztosítani, és mivel elég drága (5000Ft/domain/év) viszonylag kevés ügyfél kérte.
Az új cPaneles szervereinken viszont ingyen és automatikusan tudjuk biztosítani az SSL tanúsítványt.

A régi szerveren miért nem lehet ezt ingyen biztosítani? 
Az ingyenes tanúsítványt az új tárhelyeinken a cPanel tárhely adminisztrációs felület, havi licenc díjába van beépítve.
Mivel a régi tárhely adminisztrációs felületet mi magunk fejlesztettük, ezért ezekre ezt nem tudjuk biztosítani.
 

Mi lesz a régi szerverekkel?

A régi szervereinket már 2018 év vége óta nem fejlesztjük! (azaz nem kerülnek be újabb PHP verziók, újabb funkciók, stb..)
Ezért gyakorlatilag erről a szerverről előbb utóbb kénytelen lesz mindenki elköltözni, hiszen az újabb és modernebb weboldalak futtatásához ezek a szerverek nem lesznek megfelelőek.
Ennek oka az, hogy be kellett látnunk, hogy az egyedi fejlesztés nagyon lassú folyamat és nagyon drága.
Egyszerűen nem lehet lépést tartani fejlesztésben, hogy szervereinken mindig a legfrissebb alkalmazások fussanak.
Épp ezért 2018 elején úgy döntöttünk hogy átállunk a cPanelre, ami a világon a legtöbb tárhely szolgáltató által használt adminisztrációs felület.
Ezt több száz programozó fejleszti, és folyamatosan érkeznek az új frissítések, amik hibajavításokat, frissített modulokat, vagy akár új funkciókat tartalmaznak.
2019 óta minden kiküldött díjbekérőben volt egy kis információ, az új szerverről, és az áttérési lehetőségekről, amivel nagyon sok ügyfél élt is.
Mára már odáig jutottunk, hogy a régi szervereink közül több is szinte üresnek nevezhető, van olyan szerverünk amin kevesebb mint 20 ügyfél található,  ez pedig már veszteséget termel számunkra.
Szóval ezeknek a szervereknek a kiürítését megpróbáljuk felgyorsítani.


Mit kell tenni ha szeretne átkerülni az új cPaneles szerverre?

Ha szeretne átkerülni az új szerverre, akkor ezt emeilban jelezze számunkra.
Amennyiben ért a weboldalakhoz, vagy van webes embere és meg tudja oldani saját maga a költöztetést, akkor a következő szokott lenni a menetrend.
Létrehozunk egy új tárhely csomagot a cPaneles szerveren. A lejárati időnek ugyanazt állítjuk be mint ami az eredeti (régi) tárhely csomagjánál is volt az évforduló.
Ha elkészültek a költöztetéssel, akkor ezt jelzik nekünk, ekkor mi töröljük a régi tárhely csomagot és az esetlegesen kiállított díjbekérőt is.
Ha szeretnél megpróbálkozni a weboldal költözéssel te magad, semmi akadálya, a következő oldalon pár lépésben leírjuk mit kell tenned, kattints ide.

Ha nem ért a weboldalakhoz, akkor megbízhat bennünket is a költöztetéssel.
Ezt szintén emailban kell jelezni. Ebben az esetben mi mindent megcsinálunk, átrakjuk a weboldalakat, átszinkronizáljuk az email fiókokat.
Fontos, hogy mielőtt megbíz bennünket a költöztetéssel, lépjen be a tárhelyére és törölje azokat a domain neveket, al-domain neveket, email fiókokat, amire már nincs szüksége!
Sajnos a költöztetés elég sok időt el tud venni, van hogy 30 percig tart, de van hogy 2-3 óra is elmegy mire mindent átrakunk és beállítunk.
Ezért ezt a munkát jelenleg teljesen ingyen nem tudjuk elvégezni.
Jelenleg: 600 Ft/weboldal és 200 Ft/email fiók árat szoktunk felszámolni a költöztetésért. (email fiókok esetében az 3db ingyenes)
 

 Mi fog változni?   

Sajnos változik az árazás.
Ezt mindenféleképpen bevezettük volna, hiszen 2008 óta az áraink semmit nem változtak, miközben minden másnak az ára emelkedett.
Mivel a régi tárhelyeket megszüntetjük, ezért az áremelést csak az új tárhelyeknél vezettük be, ezzel is csökkentve az adminisztrációt.
Azért nem kell megijedni, mindössze 1000-2500 Ft közötti árváltozásra kell számítani tárhely csomagtól függően.
Költözéskor egy időarányos különbözeti díjat számlázunk ki.

Csomag neve  Régi ár (1év)  Új ár (1év)
Mini csomag (5 GB) 7.495 Ft. 8.750 Ft.
Medium csomag (10 GB) 12.575 Ft. 14.350 Ft.
Plus csomag (20 GB) 20.195 Ft. 22.750 Ft.
* Az új árak a cikk írásakor aktuális árak.

Költözés után változik pár a levelezéshez kapcsolódó beállítás, ezek többnyire a port szám átírását jelentik a levelező programban.
És mivel a cPanel sokkal szigorúbban kezeli a jelszavakat, azoknak akiknek gyenge "jelszavuk" volt ott a jelszót is át kell írni.

Emellett nagyon sok pozitív változást tapasztalhatnak, a cPanel felület nagyon sok új funkciót tartalmaz, amire eddig nem volt lehetőség.
Ezeket egy táblázatba próbáltuk meg összefoglalni.

Legfontosabb különbségek a régi és az új szerverek között:

  Régi szerver Új szerver
Admin felület Egyedi fejlesztés cPanel
Háttértár HDD SSD   (Sokkal gyorsabb)
PHP verziók Tárhelyenként egy php verziót lehet használni (elérhető legmagasabb verzió: 7.0) (csak ügyfél-szolgálatunk segítségével állítható) Egy tárhelyen könyvtáranként különböző php verziókat lehet beállítani (mindig elérhető a cPanel által biztosított legfrissebb stabil verzió)
A php verziót saját magának tudja beállítani.
PHP .ini Csak ügyfél-szolgálatunk segítségével állítható Egyénileg, domain nevenként állítható.
SSL Csak fizetős, vagy Ügyfél által generált letsencrypt Ingyenes! Minden domain névre al-domain névre automatikus! 
Korlátozások
(weboldalak esetén)
Domain nevek száma korlátozott,
adatbázisok száma korlátozott
Teljesítménybeli korlátok
Csak Teljesítménybeli korlátok vannak (sokkal precízebb) 
Tárhely kezelés Sok funkció, csak ügyfél-szolgálatunk segítségével állítható. Minden funkció, az ügyfél által állítható.
Fájl kezelés  Csak FTP program segítségével FTP és webes  fájlkezelő segítségével (fogd és húzd fájlmozgatás, fájlok ki-be tömörítése, szerkesztése, nagyon hasonló a Windows intézőhöz )
DNS kezelés  Ügyfél-szolgálatunk által, vagy egyedi igény esetén hozzáférés a DNS szerverhez A cPanel felületen elérhető DNS kezelővel tetszés szerint konfigurálható
Weboldalak telepítése Hagyományos módon, a fájlokat FTP-n feltöltve, adatbázist létrehozva kell telepíteni.  Automata program telepítő, amivel pár kattintással lehet weboldalakat telepíteni. (több mint 200 CMS rendszer (wordpress, joomla, prestashop,...) Az automata telepítő a program frissítéseket is képes automatán elvégezni!
Erőforrások  Az erőforrás használat nem látható az ügyfél számára Az erőforrás használat az ügyfél által is nyomon követhető.
Látogatói statisztika  Nincs Több féle is elérhető: Awstats, Webalizer
Biztonsági mentés  7 napra visszamenőleg érhető el.
(csak ügyfél-szolgálatunk segítségével állítható vissza)
30 napra visszamenőleg érhető el.
Az adat visszaállítást az ügyfél magának tudja elvégezni, akár 1db fájl is visszaállítható.
SPAM szűrés Csak központilag beállított SPAM szűrés.

Egyedi SPAM szűrés
Magasabb védelem a szerverről kifelé küldött SPAM-el szemben, ezáltal a szerver kisebb eséllyel kerül fel SPAM listákra. (a szerverről elküldött levele kisebb eséllyel kerül SPAM mappába)
Cron (időzített) feladatok Csak ügyfél-szolgálatunk segítségével állítható Tetszés szerint állítható.
stb...  ----  Sok egyéb :) Mi az az SSL, és miért fontos?
Az alábbi képen az látható, hogy az SSL tanúsítvány telepítése után, hogy nőtt a keresőkből származó látogatószám (piros szín)
A kép önmagáért beszél.A cPanel adminisztrációs felület:

A régi ügyfelek közül sokan ódzkodnak a váltástól, mivel az általunk fejlesztett rendszert tényleg nagyon egyszerű volt használni.
Ehhez képest első ránézésre kicsit bonyolultnak tűnhet, ez a sok funkció.
De nem kell megijedni, a sok funkciót nem kötelező használni.
Ezen a felületen is nagyjából ugyanugy kell domain nevet, és aldomain nevet felvenni, email fiókokat létrehozni, mint a régi tárhelyen.
Egyedül talán az adatbázis létrehozása áll több lépésből mivel itt külön felhasználót is hozzá kell rendelni az adatbázishoz, de ez is csak +2 kattintás.

Kicsit olyan ez mint az új autó, ha az ember egy Skoda feliciából át ül egy új Mercedesbe, ott is elsőre minden sokkal bonyolultabbak tűnik, tele van olyan gombokkal, és funkciókkal amik eddig nem voltak.
Mégis vezetni nagyjából ugyanúgy kell ezt is. És az új funkciók nagy részét is gyorsan megtanulja használni az ember.

 
 


Hétfő, Június 15, 2020

« Vissza