2019-09-06 

Mint azt már korábban megírtuk (lásd lentebb), számítani lehetett a cPanel licencelési árak változása miatti áremelkedésre.

És sajnos a cPanel az előzetes bejelentésének megfelelően, az árait meg is emelte, ezért mi is kénytelenek vagyunk árat emelni.

Az áremelkedés 0,20 USD/ cpanel fiók, ez a mai napon érvényes árfolyamon számolva évente: 720 Ft/ fiók összegre jön ki.

Sajnos ekkora összeget nem tudunk teljes egészében magunkra vállalni, de úgy döntöttünk, hogy az összeg egy részét megpróbáljuk átvállalni.
Így az áremelkedés 500 Ft/év tárhelyenként.  A fennmaradó 220 Ft-ot pedig cégünk fizeti.
 
A  weboldalon az árakat a fentieknek megfelelően frissítettük. Így már mindenhol az emelet árak láthatóak.
 
 


2019-07-09

A cPanel múlt héten jelentette be új árazási struktúráját ami többszörösére növelheti a licenszdíjakat

Az egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben használt webtárhely és e-mail kezelő szoftver a cPanel, múlt héten jelentette be a licenszelési struktúrájának megváltozását 2019 szeptemberétől. 

Eddig a legnagyobb csomag 45USD -be került havonta, szerverenként, amely korlátlan számú felhasználó kiszolgálását tette lehetővé.
Az új licenszelési struktúrában, a licence díj: 0,20 USD/felhasználó/hónap áron kell kifizetni.
A cPanel az árváltozást azzal indokolja, hogy az utóbbi években a szerverek teljesítménye nagymértékben megnőtt, ezáltal egy szerver jóval több ügyfelet tud kiszolgálni, mint régen, ezért kevesebb cPanel licencet tudnak értékesíteni.

Az új árazással a legrosszabbul azok a szolgáltatók járnak, akik hatalmas felhő alapú rendszereket építettek, itt ugyanis nagyon sok gép ereje összeadódik, ezáltal nagyon sok felhasználót lehet egy ilyen rendszerben elhelyezni, viszont eddig elég volt nekik 1db 45USD-s licencet megvásárolniuk.

A 0,20 USD/felhasználó/hónap, első nekifutásra nem tűnik soknak, de ez évente 2,4 USD/felhasználó/év (kb: 800 Ft), ha ezt megszorozzuk 3000 felhasználóval, ez már éves szinten 7200 USD, ami átszámítva kb: 2.400.000 Ft.

Sajnos ekkora plusz terhet nem tudunk átvállalni, ezért valószínű, hogy szeptembertől kénytelenek leszünk a tárhely szolgáltatásoknál árat emelni. Az áremelkedés mértéke várhatóan: 800 Ft/év környékén várható.
Mivel a cPanel új árazása miatt sokan nemtetszésüket fejezték ki, bízunk benne, hogy szeptemberig átgondolják az árazást.


Természetesen, a hír hallatán rögtön felmerült bennünk a gondolat, hogy lehet, hogy az újabb szervereken érdemesebb lenne, valami más admin felületet használni, hogy elkerüljük az áremelkedést.
Igaz, hogy a piacon nagyon sokféle kontroll panel létezik, de igazán jó kevés van. 
Ráadásul a legtöbb nem kompatibilis a Cloud Linuxal, ami ma már nélkülözhetetlen a minőségi szolgáltatás nyújtásához.
A cPanel legnagyobb konkurense a Plesk.
Viszont valószínű, hogy hamarosan itt is hasonló árazást vezetnek be, mivel  2018. augusztus óta Oakley Capital befektetői csoport felvásárolta a cPanelt, valamint a Plesk-et is.

 Péntek, Szeptember 6, 2019

« Vissza