Új elsősorban webáruházakhoz ajánlott tárhely csomagokat hoztunk létre, mivel több ügyfél szeretett volna picivel több erőforrást a tárhelyéhez, viszont eddig ezt csak nagyobb csomagra váltással tehették meg, még akkor is, ha a kisebb tárhely méret bőven elég lett volna.
Ez pedig felesleges plusz kiadást eredményezett számukra.
Az új üzleti csomagok, ugyanakkora tárhelyméret mellett dupla akkora teljesítményt kínálnak mint az eddigi csomagok.
Viszont ezeken az üzleti csomagokon a weboldalak száma korlátozott.
Az Alias domain nevek számát egyik tárhelyen sem korlátozzuk, így egy weboldalra több domain név is mutathat, az üzleti csomagoknál is.

Természetesen az új csomagok bevezetése, nem azt jelenti, hogy a Normál tárhelyeken ne lehetne webáruházakat üzemeltetni, az új tárhelyek sok esetben lényegesen olcsóbban kínálják ugyanazt a teljesítményt amit csak jóval nagyobb csomagban lehetne elérni.
Pl: Az üzleti mini csomag megközelítőleg ugyanazt a teljesítményt nyújtja mint a normál Plus csomag kb: 8.000 Ft al kisebb költséggel.
Azaz akinek 5GB tárhely elég, és nem akar 2db weboldalnál többet üzemeltetni, az jobban jár egy üzleti mini csomaggal, mint mondjuk egy Normál Plus csomaggal. 

Megjegyzés: Webáruházakhoz, mi minimum 1,5 CPU-t javaslunk, a garantált stabil működéshez. 
(azaz: sima Medium, vagy üzleti Mini, csomag és felette)
Terméseztessen sok ügyfelünk kisebb webáruházakat akár sima Basic csomagon is üzemeltet, de ezek sokszor 50-90% os erőforrás kihasználtság mellett üzemelnek.
Egy üzleti weboldalnál mi ezt kockázatosnak tartjuk. 
Egy induló vállalkozásnak  természetesen nem javasoljuk, hogy a legnagyobb csomagot vásárolja, a tárhely csomagokat bármikor lehet bővíteni.


Mit jelentenek ezek az értékek (CPU,RAM, I/O)

Egy tárhely esetében ezek a legfontosabb paraméterek amik meghatározzák mennyi terhelést tud elviselni.

CPU: (processzor) A weboldal számára kiosztott CPU mennyiség elsősorban azt határozza meg, hogy a weboldalunk működéséhez szükséges folyamatok egyszerre mennyi CPU-t használhatnak.
Egy mai modern weboldal nagyon sok számítási feladatot igényel. Hiszen a PHP fájlokat fel kell dolgozni, ez mind a szerveren belül történik, majd az adatbázisból le kell kérnie az adott oldalhoz szükséges adatokat, ezekből rendszerint egy HTML fájl készül, amit a rendszer továbbít a látogató gépére. Minél több weboldalunk van, vagy mimnél bonyolultabb egy weboldal, annál több számítási feladatot kell végeznie. Minél több CPU mag áll weboldalunk rendelkezésre, annál gyorsabban és biztosabban tud lefutni a számítási folyamat.
Amennyiben a több a  rendelkezésre álló számítási teljesítmény mint a feldolgozandó feladat, abban az esetben a weboldal gyorsan, késlekedés nélkül fog működni.
Ha kevesebb a rendelkezésre álló számítási teljesítmény mint a feldolgozandó feladat, akkor az adott folyamat várakozik mindaddig amíg az előző feladat be nem fejezte a futását. De ez a várakozás csak a beállított PHP futási idő limitig lehetséges, ha ezt meghaladja a várakozási idő, akkor a folyamat megszakad, a weboldal nem töltődik be.
(azaz, minimális túlterhelés, sok esetben csak a weboldal lassulásával jár, jelentősebb túlterhelés, viszont az oldal elérhetetlenségét fogja eredményezni)

RAM: Sokan ezt az értéket tévesen a gyorsítótárral hozzák összefüggésbe, de ehhez semmi köze. Minden alkalmazás (PHP folyamat) amit a rendszer éppen futtat, azt be kell tölteni a memóriába. minél komplexebb egy weboldal, vagy épp mimnél több weboldalunk van egy tárhelyen, annál több PHP folyamatot kell futtatni egyszerre. Ez a memória ezeknek a PHP folyamtoknak a tárolására szolgál. Amennyiben a futtatott PHP kódok beleférnek a memóriába a weboldal hibátlanul működik, még akkor is ha a számláló 99% os kihasználtságot mutat. Gond akkor van, ha a folyamatok nem férnek bele a memóriába, mivel azt a folyamatot már nem tudja futtatni a rendszer, igy akár a teljes weboldal, vagy csak egy része nem fog betöltődni.

I/O érték: A merevlemez (SSD) és a memória közötti Írás és olvasás sebességét határozza meg.


Miért van szükség a korlátozásokra? 
A korlátozásokra több ok miatt is szükség van.
A legfontosabb ok, az, hogy minden szerverben az erőforrások korlátozottak, pl: csak bizonyos számú CPU, Memória, és háttértárolót lehet behelyezni, ezeket pedig igazságosan kell elosztani az ügyfelek között. 

Mivel minden ügyfél fizet a szolgáltatásárt, jogosan várja el mindenki, hogy az ő weboldalának is megfelelő mennyiségű erőforrás álljon a rendelkezésére.  Ha nem lenne korlátozás, akkor egy rosszul megírt program képes lenne a szervert úgy  leterhelni, hogy a weboldalak többsége működésképtelen lenne. 

Természetesen az sem lenne igazságos, ha egy évi 4500 Ft ot fizető ügyfél ugyanannyi erőforrást kapna mint aki évente 20-30 ezret fizet.
Ez nagyjából az autóknál is pont így van, egy Sima Mercedes CLA is kevesebb pénzért kisebb teljesítményt kínál, mint egy CLA AMG verzió.

Korlátozásokat minden tárhely szolgáltató használ, az más kérdés, hogy  jó részüknél a limiteket már csak vásárlás után lehet megtudni, amikor a cpanel felületre bejelentkezve meglátjuk a beállított értékeket.


Amennyiben a tárhely erőforrás kijelző folyamatosan magas értékeket mutat miközben az oldal forgalma ezt nem indokolja, ilyen esetben mielőtt nagyobb csomagra váltana bárki, érdemes megvizsgálni a weboldal bővítményeit.
Nagyon gyakori eset, hogy a weboldal egy frissítés után sokkal magasabb terhelési értékeket mutat mint előtte.
Ez rendszerint valamilyen programhibára utal. (illetve nem a legminőségibb programozásra)
Az ilyen hibákat, úgy lehet felderíteni, hogy weboldalunkba lehetőleg minden bővítményt kikapcsolunk, majd pár perc után elkezdjük egyesével visszakapcsolni a bővítményeket közben, folyamatosan figyeljük a cpanel felületen az erőforrás használatot (grafikont)
és figyeljük, van e változás. Közben érdemes a weboldalt is nézni. Amelyik bővítménynél nagy megugrást tapasztalunk az erőforrás értékekben, valószinű azzal lesz a hiba.  Ezt érdemes kikapcsolni, vagy megpróbálni újra telepíteni, esetleg helyette beszerezni egy másik hasonló bővítményt.Vasárnap, Máj 31, 2020

« Vissza